banner564

Hava Sporları çalışanlarına haksızlık yapıldı!

Havacılığa gönül verenlerin ilk adımı sportif havacılıktır. Sportif havacılığın coğrafyamızdaki tarihi pek de eski değildir. Coğrafyamızdaki sportif havacılık 1983’de KKTC’nin ilanından sonra gündeme gelmiş 10 Nisan 1990 yılında 39/1990 sayılı yasa ile Kuzey Kıbrıs Türk Hava Kurumu (KKTHK) kurulmuştu. 
Benim de sportif havacılık ile tanışmam KKTHK sayesinde 1991 yılında olmuştu. O yıllarda kurum, gençlere yurt içinde ve yurt dışında sportif havacılık kurs imkanları sağlıyordu. Özellikle okulların tatil dönemlerinde geçler bu kurslardan faydalanabiliyorlardı.
Coğrafyamın kaderi midir nedendir bilnmez KKTHK 2003 yılında işlevsiz hale getirilerek, 2005 yılında meclis kararı ile kapatılır. Yine aynı yıl içerisinde sportif havacılığın devamı için Hava Sporları Federasyonu kurulur. Ancak her şey daha iyiye gideceğine, Hava Sporları Federasyonu’da zamanla işlevsiz hale getirilmiştir. Dahası Hava Sporları Federasyonu yanlış bilgilendirmeler nedeniyle köşe yazısına konu olumuştur. 
"Hava Sporları kapanalı yıllar oldu,
14 kişi Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığında çalışıyor gözüküyorlar!
Her ay sonu da maaşlar hesaba yatıyor...
Gel keyfim gel!”
Sportif havacılığa gönül bağım var. Dolayısıyla bu yanlış bilgilendirmeleri köşemden cevaplama gereği duydum.
- Hava Sporları Federasyonu kapatılmamıştır. 2005 yılında kurulan Hava Sporları Federasyonu aktif olup, imkansızlıklar nedeniyle faaliyetleri durmuştur. 
- Hava Sporları Federasyonu çalışanları 14 kişi değil 18 kişidirler. Hava Sporlar Federasyonu "Sayı :67/1999 BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YASASI"na bağlı kurulmuş bir spor federasyonudur. Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığına bağlı değildir. Spor Dairesine bağlı bir federasyondur. 
- Hava Sporları çalışanları son beş aydır hiç maaş almamakta olup, sosyal güvenlik yatırımları da yapılmamaktadır. Bayram öncesi çalışanlara alacaklı oldukları maaşlarının küçük bir kısmı ödenmiştir. 
Bu detayları bilememin nedeni Hava Sporları Federasyonunu eski bir çalışanı olmamdı. Federasyonda 2008-2018 yıllarında lisanslı Paraşüt Öğretmeni Olarak görev yapmıştım. Hava Sporları Federasyonu, Spor Dairesi’nin Federasyonlar kaleminden aldığı katkı payı ile faaliyetlerini yürütmektedir. 
Hava Sporları Federasyonu imkanlar dahilinde sivil halka yönelik paraşüt kursunu en son 2009 yılında icraa etmiştir. Federasyon, kendi paraşütleri ile 2011 yılında kadar faaliyetlerini yürütmüştür. 2011 yılında paraşütlerin kullanım süreleri dolduğundan heke ayrılmıştı. Paraşüt birimi faaliyetlerini 2015 yılına kadar Türkiye’deki Türk Hava Kurumundan aldığı destekle yürütmüştür. 2015 yılından sonra paraşüt biriminin faaliyetleri imkansızlıklar nedeniyle tamamen durmuştur.
 Aynı şekilde Federasyonun diğer birimleri de uçuş ekipmanlarının ya kullanım sürelerinin dolmuş olduğundan yada gerekli bakımları yapılmadığından faaliyetlerini yapamamaktadırlar. Dahası Hava Sporları Federasyonu’nun faaliyet sahası Geçitkale Havaalanı olduğundan, burasının askerin kotrolüne verilmesinden sonra, Federasyonun yürütmekte olduğu falliyetler tamamen durmuştur. 
Hava Sporları Federasyonu’nun faaliyetleri tamamen durmadan önce; çalışanları ülkemize birçok toplumsal fayda sağlamaktaydı. Sel baskını, orman yangını ve benzeri feleketlerde havadan gözetleme yaparak yer ekiplerinin çalışmalarına katkı sağlamaktaydılar. Birçok genci model uçak, serbest paraşüt, yamaç paraşütü kurslarıyla ve microlight ile uçurarak sportif havacılık ile tanışmalarını sağlamaktaydı. Federasyon sporcuları yurtdışında dereceler kazanarak ülkemizi başarı ile temsil etmekteydiler. Önemli bir ayrıntı ise; Hava Sporları Federasyonu, ülkemizde hemen hemen hiç görülmeyen, uluslararası yarışma düzenlemekteydi. Federasyon yıllarca farklı ülkelerden gelen yarışmacılarla, F3J model uçak yarışmasını ülkemizde gerçekleştirmiştir.
Sportif havacılık hem pahalı hemde kalifiye eleman yetiştirilmesi kolay olmayan bir faaliyet alanıdır. Federasyon çalışanlarının neler yaşadığını, federasyonun bugünlere nasıl getirildiğini bilmeden, yanlış bilgilendirme ile kaleme alınan yazıda "Gel keyfim gel!" ifadesi, çok ağır ve üzücü olmuştur. Dolayısyle Hava Sporları Federasyonu çalışanları bir özürü hak etmektedirler.

Herkese güzel bir hafta dileklerimle, iyi pazarlar. 

YORUM EKLE

banner471

banner473