banner564

Her şey karıştı

Gerçekten neyi nasıl değerlendirebileceğimizi şaşırdık. Covid-19 bulaşmasının artış vakalarını mı? Yoksa bu ekonomik kriz içinde hükümetin arka arkaya aldığı ve değiştirdiği kararlarla ekonominin alt üst olmasına yol açan derin yaraları mı? Yoksa Kıbrıs ve Doğu Akdeniz’de bir biri ile buluşan ağır sorunların nasıl ele alınacağını mı? 
Eğitimi ve sağlığı mı? Hangisini ele alabileceğimizi şaşırdık. Çünkü bunlar bir biri ile ilişkili ve bir birini etkileyen sorunlar. Bu ilişkiyi kurmadan birinde oluşan ciddi bir sorunu diğer bağları ile birlikte ele alıp değerlendirmezseniz birini kurtaracaksınız diye diğerlerini zora korsunuz. Bu nedenle de sonuçta kurtarmayı hedeflediğinizi de sorunların batağına sokarsınız. 
İşte şimdi tam bunu yaşıyoruz. Sağlığı kurtaracak diye ekonominin temel sektörleri olan turizmi, eğitimi ve bunlarla bağlantılı tüm kesimleri ve sektörleri de çok zora itildiği gibi. 
Bu aynen dün, ekonomiyi kurtarmak gerekçesi ile sağlıktaki ciddi tedbirleri göz ardı ederek, bugün ekonomiyi daha da çıkmaza sokan ama aynı zamanda sağlık alanında daha da belayı bugün yaşadıklarımız gibi.
Bu yüzden günümüzde bulaşın artması nedeni ile toplum ekonomisinin önemli bir itici gücü olan turizmi halk indinde günah keçisi haline döndürmek becerisi gösterildi. Hâlbuki artan pozitif vaka sayılarının yalnız 16 tanesi turizm maksadı ile gelenler arasında ve bunun yerel bulaşa etkisi de çok fazla değil. Buna karşın turizm, casino ve bunlarla bağlantılı sektörler hepten günah keçisi yapıldı.
Şimdi bir biri ardına bu sektörün önemli bileşenleri hotelleri kapatacakları açıklamaları yapıyor. Peki buralarda işleyenler buralarla iş yapan tarım, sanayi, esnaf, ticaret erbabı ne yapacak? 
Şimdi kolaylıkla suçlanan bir sektör günah keçisi ilan edilir ama bu alanda yalnız 16 pozitif vaka çıkmışsa bu kaos, aynı zamanda geri kalan 300’e yakın bulaşın nereden geldiği ve bunların nasıl yerel bulaşa dönüştüğü sorgulamasını da yapamazsınız. Çünkü günah keçisi ilanı esas sorunu sorgulamayı darbeler. Bu ise sağlıkta alınması gerekenleri engeller.
Şimdi her şey bir birine karıştı. Bu nedenle sağlık ve ekonomi bir birinin düşmanı haline döndürüldü. Bakın İngiltere bu Covid-19 pandemisini ilk etapta çok ağır yaşadı. Sonra toparladı. Ekonomi ile de bunun bağını kurdu. Tedbirleri aldı. Ama en basitinden belli bir noktadan sonra yani kapanmadan açılmaya geçerken ne yaptı? Liberal ekonominin bayraktarlığını yapan Boris Johnson Hükümeti açılım için örneğin restoranlara tedbirler korken aynı zamanda insanlara eğer restoranlarda yemek yerlerse 20 Sterlinlik faturanın 10 Sterlinini de devletin ödemesini öngördü. Yani hem sağlık, hem ekonomiyi birini ötekinin önüne koymadan birlikteliği içinde ele aldı. 
Bizde ise maalesef hükümetin öngörüsüzlüğü içinde bu iki temel yani sağlık ekonomi bir birinin hasımı yapıldı. Evet, sağlığı korumak çok önemli. Ama kapanan turizm tesislerini, işletmeleri, esnafı ve çıkmaza giren tarım ve sanayiyi yeniden nasıl açabileceğin ve çarkını yeniden nasıl döndürebileceğin bunun kadar önemlidir. Sağlık ile ekonomiyi bir birinin hasımı gibi görenler ve bunu böyle algılatanlar topluma hiçbir katkı sunamazlar.
 

YORUM EKLE

banner471

banner474