banner564

Herkes kendine yontuyor

Hep kendine yontan nalıncı keserini bilir misiniz? Tüm hareketlerinde devamlı olarak kendi çıkarlarını gözetecek şekilde davranmayı anlatmak için kullanılan bir deyimidir.
Geçtiğimiz hafta içinde öne çıkan iki konu yerel medyada geniş yankı buldu. İlki Mağusa Türk Gücü (MTG) ile Nea Salamina arasında oynanan dostluk maçı ve ikincisi de Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun (Kıb-Tek) üç zamanlı tarife uygulamasını 1 Nisan’dan itibaren uygulamaya koyacak olması.
MTG ve Nea Salamina maçı, Peace And Sport Organizasyonu eşliğinde gerçekleştirildi. Akıllarda kalıcı olan maçın amacından çok, siyasi boyutu oldu. Yani yapılan dostluk maçının amacına ulaştığını söylemek zor. Zor diyorum çünkü maçın güzel bir atmosferde oynanmasına rağmen maçtan çok Cumhurbaşkanı Sayın Akıncı’nın maça katılmaması gündem oldu.
Cumhurbaşkanı Sayın Akıncı maça katılmalıydı veya katılmamalıydı söylemlerini irdelemek istemiyorum. Medyada yeterince yazılıp yorumlandı. Burada asıl dikkat edilmesi gereken nokta bu yorumları ve açıklamaları yapan bazı kişilerin önümüzdeki cumhurbaşkanlığı seçimleri için adaylık beklentisi içinde olmalarıdır. Siyasi hırs içinde kendilerine oy toplamaya çalışanlar, yaptıkları yorumlarla sadece Cumhurbaşkanı Akıncı’yı yıpratmamışlardır. Asıl yıprattıkları, Cumhur makamıdır ki bunun farkında olup olmadıklarını bilemiyorum. Yıpratılan bir makamın ulusal ve uluslararası platformlarda toplum adına bir fayda sağlayamayacağı kesindir. Kesin olan bir diğer olgu ise yıpranmış bir makamın sadece bireysel çıkarlara hizmet edeceğidir. Özellikle toplumsal iradeye her zamankinden daha çok sahip çıkılması gerekli olan şu günlerde, toplumun en üst konumundaki kişiyi hedef alan eleştiriler, toplum adına büyük bir kayıptır. Çünkü eleştiriler neticesinde esas yıpranan cumhur makamıdır.
***
Kıb-Tek yaşadığımız coğrafyada bizlere elektrik enerjisi sağlayan devlet kurumudur. 1 Nisandan itibaren üç zamanlı tarifeye geçiliyor ve şirin görünmek içinde “kontrol sizde” diyorlar. 
Tarifeli elektrik dünyada uygulanan güzel bir uygulamadır. Fakat dünyada uygulandığı gibi tüm şartlar yerine getirilmeden sadece Kıb-Tek’in işine geldiği gibi bu değişimi bir marifetmiş gibi sunması kolay hazmedilecek bir konu değildir. Üstelik bu değişim gerçekleşecek olan zammı gizlemek için yapılıyorsa! Burada esas gerçekleşecek tek değişim elektriğin birim fiyatıdır. Bunu da yumuşatmak için yeni alınacak olan jeneratör sistemine yatırım yapılacağı söylenmektedir ki burada da toplum yararı gösterilmeye çalışılmaktadır. 
Eğer gerçekten toplum adına bir fayda sağlanacaksa, niye bir program dâhilinde elektrik fiyatlarının ne zaman düşürüleceği belirtilmemektedir! Açıkça Kıb-Tek bu yatırımı yapıyor ama yeni sistem devreye girince elektrik fiyatlarında düşüş olacak mı? Olmayacaksa elektrik fiyatlarında düşüş sağlayabilecek dünyadaki örnek projeleri niye hayata geçirmiyoruz?
Buradan size çok az bir yatırımla belki de sıfır maliyet ile toluma fayda sağlayacak bir öneri! İki toplumlu güven artırıcı önlemler içerisinde elektrik şebekelerinin birleştirilmesi vardı. Bu birleşmenin neden gerçekleşmediği konusunda bir fikrim yok ama teknik konularda bir sıkıntı olmadığını biliyorum. Çünkü yıllarca biz elektriğimizi güneyden almıştık. Gelin serbest piyasa oluşturalım ve tedarikçi sayısını artıralım. İsteyen elektriğini güneyden Electricity Authority of Cyprus’dan (EAC), isteyen kuzeyden Kıb-Tek’den alsın. İşin içinde ticaret olunca güney kesimin de itiraz edeceğini sanmıyorum. Böylece elektrik şebekelerimiz entegre olurken vatandaş da elektriğini istediği yerden almış olacaktır. Çünkü dünyada tarifeli elektrik sistemi uygulanırken,  uygulanan yerlerde birden fazla tedarikçide bulunmaktadır. Vatandaş tercihine göre istediği tedarikçiden elektriğini alabilmektedir. 
Kıb-Tek kontrol sizde deyip gerçekleri gizlemektedir. Zammın kontrolü Kıb-Tek de olduktan sonra ne kadar az kullansam da ne kadar tasarruf yaparsam da, Kıb-Tek çalışanlarını ödemek ve bazı hatırı sayılır kişilerin elektrik borçlarını silmek için Kıb-Tek daha fazla zam yapacaktır.
Herkese güzel bir hafta dileklerimle iyi pazarlar.

YORUM EKLE

banner608

banner473