banner564

Hindistan cevizi yağının cilt ve yüz için şaşırtıcı etkileri (2) 

Hindistan cevizi yağı mantar enfeksiyonları ile mücadele eder

Hindistan cevizi yağının cilde faydalarından biri olan antibakteriyel etkisi ciltteki mantar enfeksiyonlarına kadar uzanır. Her ne kadar birçok mantar enfeksiyonu küçük ve kendi kendini sınırlayan bir yapıda da olsa, yüzde oluşmaları durumunda büyük bir problem teşkil edebilir. Maya mantarı enfeksiyonu ve saçkıran, pullanmış ya da pürüzlü ciltlerde küçük bir alanda başlayabilir ve beklenmedik bir şekilde çoğalabilirler.

Genel cilt bakımının bir parçası olarak ya da etkilenen alanlarda bölgesel uygulama için hindistan cevizi yağı kullanımı, bu enfeksiyonları iyileştirmekte yardımcı olmaktadır.

Hindistan cevizi yağı güneş yanıklarından koruma sağlar

Hindistan cevizi yağının cilde faydaları arasında, iyileştirici özelliği ile güneş yanıklarını hafifletirken cildin soyulmasını engellemesi de vardır. Hindistan cevizi yağı güneşten gelen radyasyona karşı koruma sağlayabilmektedir. (SPF 4) Güneş koruma faktörü ile hindistan cevizi yağı, gün boyu açık alanda güneş altında durduğunuzda sizi güvende tutabilir.

Ayrıca uzun bir süre hiçbir koruma kullanmadan güneş altında kaldıysanız, etkilenen bölgeye hindistan cevizi yağı uygulanması cilde gelen zararı anında azaltacaktır. Güneşten gelen ultraviyole ışınlar, hücresel DNA’ ya daha da fazla zarar vererek ve yüksek miktarda serbest radikallerin oluşmasını tetikleyerek cilt hücrelerine zarar verir. Fakat hindistan cevizi yağındaki antioksidan bileşenleri oksidatif stresi azaltabilir ve zincirleme reaksiyonları durdurabilir. Hindistan cevizi yağının cilde olan diğer bir faydası yanmış cildi yatıştırıcı etkisi ve iltihaplanmayı azaltması ve acıyı rahatlatmasıdır.

Hindistan cevizi yağı ciltteki kırışıklıkları azaltabilir

İnce çizgiler bile yüzdeki cildin genç görünümünü bozabilir. Hindistan cevizi yağı kırışıklıkları uzaklaştırarak cildin pürüzsüz görünümünü koruyabilir. Cildin iç katmanlarındaki yapısal bir protein olan kolajen cildin pürüzsüzlüğünü ve elastikiyetini koruyan bir bileşendir. Ultraviyole (UV) ışınları kırışıklık, sigara kullanımı ve fiziksel yaralanmalar gibi etkiler yüzünden kolajenin yapısı bozulabilir. Kolajenin yenilenmesi bozulmanın etkilerini yok etmek için gereklidir. Hindistan cevizi yağının cildin derinliklerine nüfuz etme yeteneği vardır. Yağdaki trigliseridler kolajen tabakasının tam zamanında onarılmasını sağlayarak protein moleküllerini uyarır.

Kırışıklıklar için hindistan cevizi yağı nasıl kullanılır?

Göz çevresindeki kırışıklıkları gidermek için hindistan cevizi yağını göz çevresine uygulayın ve bir gece bekleyin. Yaşlanma karşıtı diğer avantajlarının faydalarını daha iyi görebilmek için günlük yağı (frankincense) ile birleştirerek de kullanımı idealdir.

Hindistan cevizi yağı erken yaşlanmayı engeller

Ciltteki erken yaşlanma, ultraviyole (UV) kaynaklı oksidasyon stresi, çevresel kirlilik ve sert kimyasalların kullanımı gibi nedenlerle ciltte oluşan incinmeler gibi etkenlerin bir sonucudur.

Hindistan cevizi yağı çok farklı şekillerde erken yaşlanmayı engelleyebilir. Bir cilt nemlendiricisi ve cildi aşındırmadan pul pul dökülmesini sağlayan yumuşak bir maddedir. İnce bir tabaka uygulandığında cilde nemi hapsederken, toza ve diğer çevresel kirliliklere karşı bir bariyer olarak iş görür. Antioksidan etkileri oksidatif hasarları azaltır. Cildi pürüzsüz yapar ve kolajen üretimini destekleyerek cildin elastikiyetini korur.

Çatlayan dudakları yumuşatır, iyi bir dudak balmıdır

Hindistan cevizi yağı pütür pütür olmuş ve çatlamış dudakları rahatlatır. Tek yapmanız gereken, bir damla yağı parmak uçlarıyla dudaklara uygulamaktır. Bu yenilebilen yağ tamamen güvenlidir. Hatta ağızda oluşabilecek bazı enfeksiyonlara bile iyi gelebilir.

Hindistan cevizi yağı başlı başına mükemmel bir dudak balmıdır. Bununla beraber, farklı bitkisel ektraktlar ya da zevkinize göre olan esansiyel yağlarla karıştırılabilir. Kuru ve çatlamış dudaklar her mevsimde olabilir. Ticari dudak balsamları sağlıksız ve poransiyel olarak toksik maddelerle doludur. Hindistan cevizi yağı iyileştirici özelliği ile dudakların beslenmesine yardımcı olurken güneş ışınlarına karşı da koruma sağlar. Nemlendirme yeteneği ve lezzetli tadı ile dudakların esnek, yumuşak ve sağlıklı görünmesini sağlar.

Doğal dudak balsamı tarifi: İki çorba kaşığı hindistan cevizi yağını, iki çorba kaşığı balmumu ve bir çorba kaşığı shea yağı ile yapışmayan bir tencereye koyup eriyene kadar yavaşça ısıtın. Kullanılmış dudak balsamı kutularına doldurun ve altı saat kurumaya bırakın. Daha sonra güvenle kullanılabilir.

Vücut çatlakları üzerindeki etkileri ve çatlaklar için kullanımı

Çatlaklar cildin aşırı gerilmesi sonucu ortaya çıkar ve aşağıdaki gibi vücudun herhangi bir yerinde görülebilir;

•    karın
•    göğüsler
•    kalçalar
•    uyluklar
•    kolun üst kısımları

Çatlaklar aşağıdaki durumların bir sonucu olabilir;

•    hamilelik
•    kas geliştirme ya da ağırlık kaldırma
•    ergenlik döneminde göğüsler oluşurken
•    kilo alımı

Çatlaklar can yakmaz ve endişe yaratacak bir sağlık problemi olarak görülmez. Çatlaklar oluştuktan sonra zamanla renkleri açılır, beyaz, gümüş ya da transparan bir görünüm alırlar. Ayrıca hindistan cevizi yağı kullanımı gibi su tutucu ve nemlendirici tedaviler uygulamak çatlakların görünümünü azaltabilir ya da küçültebilir.

Çatlaklar, hindistan cevizi yağı ya da diğer topikal olarak uygulanan ürünler kullanılarak yok edilemez. Bununla beraber, hindistan cevizi yağı cildin genel görünümünü iyileştirebilir ve çatlakların görünülürlüğünü azaltabilir. Ayrıca cildin iyileşme sürecine faydaları vardır ve çatlakların oluşmasını engelleyebilir.

Hindistan cevizi yağının çatlaklara faydaları ve kullanımı şu şekilde olabilir;

Korunma:Hindistan cevizi yağı cildi oldukça yumuşatıcı bir etkiye sahiptir ve cildin su tutmasına yardımcı olur. Bu özelliği cildi daha elastik yapar ve çatlak oluşumlarına meyilli olmasını engeller. Ayrıca, laurik asit içeriği cildin derin katmanlarına kadar emilmesini sağlar ki bu da kolajen üretimi üzerinde olumlu etkiler yaratır. Hindistan cevizi yağını topikal olarak kullanın ya da cilde ipeksi bir fayda sağlaması için banyo suyunuza eklemeyi deneyin.

İyileşme: Hindistan cevizi yağı iltihap önleyici bileşenler içerir ve mevcut çatlakların görüntülerinin iyileşme süresini kısaltabilir. Cildi nemlendirme becerisine sahiptir ve çatlaklar yüzünden meydana gelen kaşıntıları azaltmaya yardım eder.

Cildin görünümünü düzeltme: Hindistan cevizi yağı bazen cildin rengini açmak için de kullanılır. Çatlaklara direk masaj yaparak görünürlüklerini azaltabilirsiniz ya da kullanmadan önce limon suyuyla karıştırarak etkisini artırabilirsiniz.

Örnek kullanım: 5 ml E vitamini, 50 ml kakao yağı ve 50 ml hindistan cevizi yağını vücuttaki çatlak olan bölgelere her gün uygulayarak çatlakların gürünümlerini azaltma üzerindeki olumlu etkilerini denenyimleyebilirsiniz.

Traş kremi olarak kullanımı

Traş sonrası batmış kıllar ya da diğer cilt tahrişleri nedeni ile traş kremi olarak saf hindistan cevizinin faydalarından yararlanabileceğiniz gibi traş öncesinde de yüze uygulanabilir ve kol altına, bacaklara ya da bikini bölgesine kullanılırsa sürtünmeyi azaltır ve cildin daha pürüzsüz olmasını sağlar. Ayrıca traştan sonra temizlenmediğinde cilt nemlendiricisi olarak görevine devam eder.

Ayaklara faydaları

Hindistan cevizi yağının ayaklara ve parmak aralarına sürmek ayak mantarını tedavi için çok etkili bir yöntemdir. Hindistan cevizi yağının faydaları, içeriğinde bulunan mantar önleyici ve antibakteriyel bileşenlerden gelir ve bu bileşenler ayakları çeşitli hastalıklardan korur. Kuru ve çatlamış topuklara da çok faydalıdır. Bununla beraber ayakları sabah akşam hindistan cevizi yağıyla ovmak kokusuz ve ferah kalmalarını sağlayacaktır.


Peeling olarak kullanımı

Bir yemek kaşığı hindistan cevizi yağına bir yemek kaşığı toz şeker (tuz, deniz tuzu ve kahve) ilave edilip karıştırılır ve cilde masaj yaparak uygulanırsa çok etkili bir peeling yapılmış olur. Bu karışım uygulandığında cildi pürüzsüzleştirip nemli tutarken genç ve canlı bir görünüme sahip olmaya yardımcı olur. Ayrıca bu karışıma limon, bal, çiçek özleri ya da aromatik yağlar da ekleyerek hem etkileri artırabilir hem de güzel bir koku elde edebilirsiniz.

El ve tırnak bakımında kullanılır

Kuruyup sertleşen tırnak etleri ve çabuk kırılma eğilimi gösteren tırnaklar içi de hindistan cevizi yağı kullanımı yerinde olacaktır. Zayıflayan tırnakların güçlenmesi ve tırnaklardaki mantar sorununu ortadan kaldırmak için mükemmel bir seçenektir.

YORUM EKLE
YORUMLAR
Emine
Emine - 1 yıl Önce

Yüzüm cok yağlı gözcevremde kırışıklık var onun içim Hindistan cevizi yağı ne kadar etkili olur bilgi almak isterim saygılar

banner471

banner473