banner564

Hiper enflasyon canavarı uyandı. Bu ortamda korunma yöntemleri nelerdir?

Ocak 2022’de hiper enflasyon dönemi başladı: 
Türkiye İstatistik Kurumu Ocak ayı yıllık enflasyon oranını % 48,69 olarak açıkladı. Buna ek olarak üretici fiyatları endeksi ise % 93,53 olarak zirveye tırmandı. Böylelikle Enflasyon oranı Nisan 2002 döneminden bu yana en yüksek seviyeyi görmüş oldu. Üretici fiyat endeksindeki keskin artış tüketici fiyat endeksinde hiper enflasyonun kısa vadede artarak devam edeceği sinyalini veriyor. Dünyadaki enflasyon sınıflarını incelediğimiz zaman sürünen enflasyon, düşük enflasyon, yüksek enflasyon ve hiper enflasyon tanımlarının yapıldığını gözlemliyoruz. Zira % 50 ve artı enflasyon oranına sahip olan ülkeler Yüksek enflasyondan çıkarak hiper enflasyona grubunda sınıflandırılıyor. Türkiye en yüksek enflasyona sahip ilk 10 ülke arasında yer alıyor. Enflasyon problemi yaşayan diğer ülkeler; Venezuela, Sudan, Lübnan, Suriye, Surinam, Zimbabve, Arjantin, İran, Etiyopya, Angola olarak listeleniyor. 
    Tüketici fiyatları endeksinde en fazla artış sırasıyla % 68,89 ulaştırma, % 55,61 gıda ve alkolsüz içecekler ve % 54,53 ile ev eşyalarında kaydedildi. Enflasyondaki artışın nedenlerinde gerek içerde gerekse dışarda yapılan analizlerde Türk Lirasındaki değer kaybı ve enerji fiyatlarındaki artışa dikkat çekildi.  
Enflasyon ve faiz beklentileri: 
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati enflasyonun Nisan 2022 döneminde zirve yapacağını açıkladı. Sn. Bakan yurt dışında yabancı yatırımcılarla yapacağı temaslarda takvimlerinde faiz artırımı olmayacağını ileteceğini beyan etti. Politika faizin bir değişiklik olmayacağından dolayı % 50 enflasyon değerlendirildiğinde bankalarda yeniden faiz artırımı gündeme gelecektir. Zira devlet borçlanma senetleri faizi ve mevduat faizleri % 20’nin üzerinde seyretmektedir. Benzer şekilde Gelişmekte olan ülke Brezilya ise doğru para politikası uygulayarak faizleri artırıyor. Brezilya Merkez Bankası üçüncü kez faiz artırarak politika faizini % 10,75’e yükselti ve enflasyonu % 10,06 oranında tutmayı başardı. 
Türk Lirası ve döviz beklentisi: 
Resmi şekilde gevşek para politikasının sürdürüleceği açıklanıyor. M3 para arzı 2020 yılında % 98,94 oranında artış göstermişti. 2021 yılında ise % 52,24 oranında arttı. Bunun sonunda kullandırılan kredilerle ekonomi büyüme sağladı ancak piyasadaki arz talep dengesinden ise Türk Lirası hızlı değer kayıpları yaşadı ve enflasyonu körükledi. Global dünyada Fed öncülüğünde FED’in faiz artırımı konusundaki şahin tavırları Brezilya gibi gelişmiş ülkelerde de para politikasında sıkılaştırmaya gidildiğini gösteriyor. Sonuç olarak aynı politikanın devamı ile 2022 yılında da Türk Lirası değer kaybetmeye devam etmesi söz konusudur. Keza Türk Lirasına yatırım yapanların ortalama getirdiği % 17 faiz % 48,69 enflasyonla negatif reel kazancı % 32’ye yükselmiş ve yatırımcının cazibesi kalmamış ve zararı büyümüştür.
Enflasyonist ortamdan korunma yöntemleri nelerdir?
1-    İhtiyacınız olan ürün ve hizmetleri hemen alın. Fiyatlar yükselmeye devam edecektir.
2-    Peşin Fiyatına taksitle almak kısa vadede daha karlı olacaktır. 
3-    Hızlı tüketim ürünlerinde stok yapın. Yarına göre daha ucuza almış olacaksınız
4-    Dolar ve Altına Yatırım yapın. Dolar faizleri yükseleceği için dolar değerlenecek. Altın Altın üretimi limitli olduğundan güvenli limandır. Hem kendi değer kazanır hem de dolar bazında satıldığından kur etkisiyle yükselir.  
5-    Gayrimenkul Yatırımı: Evlerin ve kiraların değeri dövize endeksli olduğundan dolayı varlığınızın değeri ve getirisinin değeri enflasyona karşı koruyucu olacaktır.
6-    Borsa: Ticaretinde uzman broker yardımı almak kaydıyla bazı değerlenecek hisse alımları…

YORUM EKLE
YORUMLAR
kemal
kemal - 2 yıl Önce

Teşekkürler, güzel bir yazı olmuş. Kira konusunda katılamayacağım. Bugün kiraya verdiğiniz gayrimenkulün kirası her sene ancak enflasyon kadar artıyor. Enflasyon da düşük gösterildiğinden dolayı zarara uğruyorsunuz. Eğer her sene farklı bir kiracıyla anlaşırsanız sorun yok tabii, fakat bu da mümkün değil çünkü bunun için kira sözleşmesini sonlandırmanız gerekiyor.

banner471

banner473