banner564

Hoca doğru söylüyor da…

Maliye eski Bakanlarından, şimdilerde üniversitede hoca, Birikim Özgür dün katıldığı TV programında yine gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu.
Birikim Hoca iyi bir akademisyen ama iyi bir siyasetçi değil! Zira siyasetçiler gibi işi kıvıramıyor. Örneğin CTP’de politika yapmak istiyor ama söylemleri ile CTP’nin söylemleri çatışıyor. 
Hoca, “Türkiye olmadan bütçe açığı kapatılamaz” gerçeğini dile getiriyor ama CTP’nin gençlik kolları yürüyüş yapıp “Ankara elini yakamızdan çek” diye pankart açıyor. Ee elini yakamızdan çekerse Ankara, bu açığı kim kapatacak? 
O yüzden hoca son seçimlerde CTP’den bir kez daha vekil seçilemedi. Oysa hocanın söylemleri gerçekle bağdaşmakla birlikte gidilecek yol açısından da doğrularla dolu.
Hoca diyor ki dünkü programda “Erken seçim için Eylül’ü beklemek yanlış. Hemen seçim olmalı. Seçimden sonra da seçilen hükümet bütçeyi geçirmeli. Eğer hükümet kendi bütçesini yapamazsa o yol seçime kadar engeller ile dolu olur. O yüzden Ocak 2021 ortasında seçim yapılabilir.”
Kesinlikle hemfikirim hocayla. Benim de dile getirdiğim gibi Ocak’ta yapılacak bir seçim öncesi, seçim sisteminde de değişiklik yapmaya yetecek kadar zaman da var. 
Karma oy kalkmalı ve seçim barajı en az yüzde 8 olmalı. Bunlar olmadan ülkede siyasi bir istikrardan söz etmemiz mümkün değil ve bu şartlarda kurulacak bir hükümette Eylül veya Ekim ayında yapılması planlanan seçimlere kadar ülkeyi zor yönetebilir. En az bir iki kez kriz yaşanır. Belki de birkaç ay içerisinde bir başka hükümet krizi ile karşı karşıya kalabiliriz. 
O yüzden Birikim Hoca’nın Ocak 2021 seçim önerisini kesinlikle destekliyorum ve bugün hükümet ve seçim konuşan partilere de bu zeminde tartışmaya devam etmelerini şiddetle öneriyorum.

ASAM KKTC 
Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi ASAM, KKTC’de bir büro açmaya karar verdi ve başkan Murat Doğanay bu konuda dün çeşitli temaslarda bulundu.
ASAM; Avrasya Bir Vakfı bünyesinde 1999 yılında kurulmuş bir düşünce kuruluşu. Özellikle Türkiye’nin çevre bölgesi hakkında çalışmalar yürütüyor. Son dönemde yayınladıkları raporlar ile de dikkatleri üzerlerinde toplamayı başarıyorlar. 
ASAM Yönetim Kurulu Başkanı Murat Doğanay, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ı makamında ziyaret etti. Samimi bir şekilde geçen görüşmenin sonunda Cumhurbaşkanı Tatar’a plaket takdim etti. 
Lefkoşa’da bir ofis açılması için gerekli girişimleri başlattıklarını anlatan ASAM Yönetim Kurulu Başkanı Murat Doğanay, “Bölgedeki hareketlilik artık bizim de burada olmamız gerçeğini bir kez dada ortaya çıkardı. Bu bağlamda önce Lefkoşa’da bir ofis açıyoruz. Ardından da Doğu Akdeniz’e ilişkin bazı önemli çalışmalarımızı hızlıca yürürlüğe koyacağız” dedi. 
 
Asgari ücret ve Çin Restoranı 
Asgari ücret veya minimum ücret, yasal bakımdan işçilere ödenebilecek en düşük seviyedir; işçilerin belirlenen sınırın altında emeğini satamayacaklarını belirtir.
KKTC’de yılda iki kez asgari ücretin tespiti için ilgili komisyon toplantı yapar. Bu toplantıların bir tanesi yıl sonunda diğeri de yılın ortasında olur genellikle. 
Asgari ücretin tespiti için Çalışma Bakanlığı, İşveren temsilcileri ve İşçi temsilcileri bir masa etrafında toplandılar. Toplantı devam ederken “Senin maaşın kaç para” tartışması yüzünden komisyon yeni asgari ücreti belirleyemeden dağıldı.
Oysa onlarca işçinin beklentisi yeni bir asgari ücretti. Ama devlet çalışanı işçi temsilcisi ile işveren temsilcisi arasında “Senin maaşın ne kadar? Akşamları Çin Restoranında yemek yiyor musun yemiyor musun tartışması yüzünden yeni asgari ücret belirlenemedi. 
 

MESAJLAR
Birikim ÖZGÜR: Nasıldı o söz hocanın dediğini yap ama yaptığını yapma. Sizinki de benzer bir durum galiba. Dediklerinizde yüzde yüz haklı olmanız sizi milletvekili yapmaya yetmiyor maalesef. 

Ersan SANER: Bölge ziyaretlerine dün Güzelyurt ile devam etmişsiniz. Aman bugün ve yarın çok uzak yerlere ziyarete gitmeyin ve Saray’a yakın konumda olun. Zira her an çağrılabilirsiniz. 

Tufan ERHÜRMAN: Tüm partilerin görüşlerini dinledikten sonra bir hükümet formülü sizce çıkabilir mi? Bizce pek mümkün gözükmüyor ama gene de top sizin ayağınızda. Bakalım bir formül üretebilecek misiniz? 

Şaziye OMAĞ: Lefkoşa Metehan bölgesine yaptığınız yatırım artık iyice kendini göstermeye başladı ve bölgede çok ciddi bir cazibe ve çekim merkezi oluşmasına katkı sağladı. İnsanların taşınması ile bölge çok hızlı bir şekilde kalkınacak sayenizde. 

Cemal ÖZYİĞİT: Son günlerde en gerçekçi yaklaşımları gösteren siyasetçi herhalde siz oldunuz. Zira pek çok siyasetçi daha dün olanları unutmuş gibi davranmaya devam ediyor. 

Kubilay ÖZKIRAÇ: Şimdide EL-SEN’e mi müdahalede bulunuluyor? Yok artık diyesi geliyor insanın. Müdahale için kaç kişilik bir ekip var burada. Ve siz de diğerleri gibi susacak mısınız? 

Murat DOĞANAY: ASAM olarak Lefkoşa’da bir ofis açılması için gerekli girişimleri başlatmışsınız ve dün bu konuda bazı devlet makamları ile önemli isimlere ziyaretler başlatmışsınız. 

Ali YELTEKİN: Asgari ücretli kimin nerede ne yediğini içtiğini merak etmiyor. Asgari ücretli maaşına ne kadar zam gelip gelmeyeceği ile ilgileniyor. Bence bu noktadan hareketle önünüze bakmanızda fayda var. 

Yalçın KOÇYİĞİT: ASAM KKTC temsilcisi olarak çok yakında göreve başlayacağınızı duyduk. Bu arada asgari ücret komisyonunu dün terk etmenizden sonra arkanızdan bir hayli laf söylendiğini biliyor muydunuz? 

Dr. Ali PİLLİ: Aşı konusunda dün müjdeyi verdiniz ve şimdi pek çok kişi ümitlendi, sizden gelecek kesin tarihi beklemeye başladı. Bu arada aşının ücretsiz olacağını da açıklamışsınız. 

Erçin TEKAKPINAR: Asgari ücret komisyonundaki tartışmaları sessiz kalıp izlemekle yetinmişsiniz. Valla iki taraf da demir çiğniyor resmen. İşiniz hayli zor gözüküyor. 

Erman YAYLALI: Yağmurların düşmesi ile birlikte artık mantar sezonu da resmen başlamış oldu. Ancak sosyal medyada sizden hala daha bir mantar resmi göremedik. Yoksa daha bulamadınız mı? 

Filiz BESİM: Sosyal medyada Instagram’da sizin adınıza sahte hesap açılmış ve hesaptan arkadaşlarınıza mesajlar gönderiliyormuş. Aman dikkatli olun, son dönemde bu tür olaylar çok sıklaşmaya başladı. 

Osman GÜNGÖR: Kışın gelmesi ile birlikte sobayı evde kurmuşsunuz ve akşamları kestane kebap partilerine başlamışsınız. Afiyet bal şeker olsun, bir de mantar bulup onu da kavurmaya başlarsanız değmesin soba keyfine. 

YORUM EKLE
YORUMLAR
Sevil sezer
Sevil sezer - 3 yıl Önce

İş veren e verilmesi gereken Eylül ve Ekim 2000 TL hala ödenmedi niye acaba

banner471

banner474