banner564

HP ve “Ağır abilerin” şamarı

Hayat Pahalılığı oranı, bir önceki yılın Eylül ayına göre %9.47 oldu. Kısacası tek haneli bir enflasyon olgusuna geldik. Yani enflasyon hızında azalma var. Ancak ağır enflasyon şartları devam ediyor.
Ancak DPÖ’nün 3 Ekim tarihinde yayınladığı Eylül ayı HP indeksine baktığımızda, ekonomimizde enflasyona paralel gelişen fırsatçı anlayışı da görmek mümkündür.
 DPÖ'nün HP endeksine göre; 2019 Eylül ayında HP, (2019) Ağustos ayına göre %1.88 olmuş. Ama Eylül 2019 için yayınlanan “Ana Mal ve Hizmet Gruplarında Meydana Gelen Endeks Değerleri ve Değişim Oranları“ tablosunu incelediğimizde ise acı bir gerçek, yüzümüze şamar gibi patlar. 
2019 Eylül ayında, aynı yılın Ağustos ayına göre en pahalılaşan Mal ve Hizmet Grubu, eğitim oldu. Eylül ayında eğitimde oluşan HP, yani pahalılık % 18.14 oldu.
Giyimde HP, Eylül ayında %4.28 oldu. Gıda ve alkolsüz içeceklerde ise HP %3.80 olarak gerçekleşti.
 Bu alandaki fırsatçı tavrı daha net görmek için, 2019 Ağustos ayında eğitimdeki HP oranına bakalım. Bu, %0.80’di. Bir ay sonra, yani Eylül’de eğitimde HP değişim oranı, %18.14 oldu. Aynı şekilde giyim ve ayakkabı mal grubunda, 2019 Ağustos ayında HP oranı, % - 14.60 idi. Ama bu mal grubunda HP, bir ay sonra Eylül’de, %4.28 oldu. 
Gıdada HP Ağustos ayında %1.63 iken, Eylül’de %3.80 olarak gerçekleşti. 
Bu neden böyle oldu? Çünkü Eylül ayı okulların açıldığı ay. Aileler çocukları okula hazırlayacak. Okul araç gereçleri, kitaplar, defterler, kurslar, özel dersler, çantalar, üniformalar, ayakkabılar falan alacak. 
Bu nedenle eğitim, giyim ve ayakkabı ile gıdada bir önceki aya göre fiyatlarda “Ağır abilerin” fırsatçılığı yüzünden pahalılık, yüzümüze şamar gibi böyle çarpıttı.
Evet, eğitimde, giyim ve ayakkabı ile gıdada yaşadığımız bu pahalılık; okulların açılması nedeni ile çocuklarını okullara heyecan ile hazırlayan ailelere vurulan ağır bir darbedir. 
Bu nedenle, Eylül ayında HP'nin %1.88 olması ve geçen yılın Eylül ayına göre HP'nin %9.47 olarak gerçekleşmesine nasıl sevinebilirsiniz? Çünkü çocuklarını okula hazırlayan ve yollayan on binlerce aile için Eylül ayında, eğitimde gerçekleşen %18.14’lük Hayat Pahalılığı ile giyim ve ayakkabıda gerçekleşen %4.28 ve gıdada oluşan %3.80 oranındaki pahalılık, onları derinden sarsan bir depremdir. Çünkü cüzdanları ve kredi kartları Eylül’deki bu pahalılık depreminde yer ile yeksan oldu. 
Ağustos ayında eğitimde %0.80 olan HP’nin, Eylül ayında %18.14 olmasının izahı nedir? Tek bir izahı var, enflasyonist ortamın ürettiği acımasız fırsatçılık...
İşte enflasyonun yol açtığı yıkımlardan biri budur. İş ahlakını yok etme. Bu yüzden HP tespit kuralları yeniden değerlendirilmelidir. Hükümet, piyasayı denetlemeli ve fırsatçılığa imkân vermemelidir. Ancak kafayı deve kuşu gibi kuma gömer ve HP azaldı diye olaya bakarsanız yanılırsınız. Çünkü insanların esas ihtiyaçları olan eğitim, sağlık, giyim ayakkabı ve gıdada pahalılık halkı en fazla etkileyen gerçektir. Bundaki pahalılığı görmezseniz, halka, ülkeye katkı yapamazsınız. Vurgun ve fırsatçılık, yani kısa günün kârı bilin ki en büyük felaketin başlatıcısıdır. Bu da kaosa davetiyedir.

YORUM EKLE

banner608

banner474