banner564

İki pencereden Berlin

Çözümcüler penceresinden Berlin
•    Kesinlikle umut var, hatta geçmişte anlaşılanların bir kez daha kayıt altına alınması mutlak bir zafer. 
•    Berlin bir final değil ama yeni sezonun ilk fragmanı gibi bir şey.
•    Siyasi eşitliğe dayalı federasyonun altı çizildi, bundan daha büyük bir kazanım olamaz.
•     Beşli görüşmenin temelleri atıldı, artık iş tamamen seçimlerin sonrasına kaldı.
Çözüm olmayacağını düşünenler penceresinden Berlin
•    Gereksiz bir görüşmeydi, eskiden konuşulan şeylerin tekrarından öte geçemedi.
•    BM’nin “federasyon fikrini” Rum tarafına kabul ettirmişiz şeklinde davranması klasik oyalama taktiğinden başka bir şey değildir. 
•    Berlin görüşmesi seçimlere yönelik yeni bir müdahaledir. Zira neden hemen şimdi değil de seçimlerden sonra beşli görüşmelere başlanılması konuşuldu.
•    Her şeyin seçimlerden sonraya bırakılmış olması zaten Berlin görüşmelerinin ne amaçla yapıldığının kanıtı gibi. 
 
Açıklansın!
“Crans Montana’da görüşmeye katılan yetkili “kişiler” açıklasın. Anastasiadis masayı devirdiğinde, “Federasyonu yapamam, halkım Türklerle değil federasyon aynı hastanede bile yatmak istemez” dedi mi?
Kendi seçimlerinden sonra federasyonsuz bir çözüm önerisi oldu mu?”
Eral Osmanlar

Siyasi eşitlik 
Bazılarına göre; Berlin’de görüşmeden şu sonuç çıktı; “Kıbrıslı Rumlara “siyasi eşitliği” anlattı, “İki devletli çözüm” diyenlere de federasyonu!..”
“İki devletli çözümü” savunan taraf olarak söylüyorum. Hiçbir Kıbrıslı Rum siyasetçi, olası bir antlaşmada, Kıbrıslı Türkler ile “siyasi eşitliği” kabul etmez, edemez.
Olmayacak duaya âmin demekten başka bir şey değil bu. İster BM ister AB Rumlara baskı yapsın ve siyasi eşitliği kabul ettirsin, yine de bu iş olmaz, olamaz. 
Rumlar siyasi eşitliği kabul etmezler, Türkler de Türkiye’nin fiili müdahale hakkını elinden alacak bir antlaşmaya EVET demezler, diyemezler…
Beşli görüşme gerçekleşene kadar Avrupa’daki tüm başkentlerde iki lider bir araya gelse, hatta Rusya ile ABD bile bu konuda anlaşsalar gene de bu işin olacağına ilişkin beklentim yüzde 10’u geçmez.

Şimdi ne olacak?
Cep telefonumuza şöyle bir mesaj geldi dün akşam. 
“Sayın Yolcumuz, 26 Kasım 2019 itibariyle 21 Aralık 2019 tarihine kadar geçici süreyle operasyonlarımıza ara verilmiştir. Bu sebeple uçuşunuz iptal edilmiştir. Konu ile ilgili sorularınızı ve taleplerinizi [email protected] e-mail adresine pnr numarasıyla birlikte iletebilirsiniz. B016…”
Bir sürü satılmış bilet var ortada. Zamanında Kıbrıs Türk Hava Yolları battığında elde kalan biletli yolcuları Atlas taşımıştı. Şimdi benzer bir durumla karşılaşmak büyük bir ironi oldu aslında.
Turizm başta olmak üzere birçok sektör bu durumdan olumsuz etkilenecek. Bilet fiyatları dün gece itibari ile normaldi. Ama bugünden itibaren hızlı bir şekilde tırmanacağını söylemek için kâhin olmaya da gerek yok. 
Yılbaşı öncesi bu tatsız durumu mutlaka çözmemiz gerekecek… 

MESAJLAR

Mustafa AKINCI: Hazır gitmiş iken Berlin’e birkaç gün daha bekleyin deriz. Zira Noel öncesi Berlin muhteşem olur bu zamanlarda. Bir iki haftaya kar da yağmaya başlar nasılsa. 

Mehmet Ali TALAT: Berlin’den beşli görüşmenin anahtarı çıktı ve her şey seçimlerin sonrasına kaldı. Bu durumu siz nasıl yorumluyorsunuz, şimdi dere geçilirken at değiştirilir mi? 

Dr. Derviş EROĞLU: Berlin’de siyasi eşitliğe ve geçmişte yapılan anlaşmalara atıf yapıldı. Siz Rumların Türkler ile siyasi eşitlik temelinde bir federasyonu kabul edebileceğini düşünüyor musunuz? 

Tufan ERHÜRMAN: Akıncı istediğini almışa benziyor Berlin’den. Gelirken belki de size güzel bir yılbaşı hediyesi de getirebilir Berlin’den. Şu adaylık konusunu yeniden mi düşünseniz acaba? 

Kudret ÖZERSAY: Sol tarafta saflar ve durum üç aşağı beş yukarı kesinleşiyor gibi. Siz neye karar verdiniz? Bu konuda ne zaman kamuoyuna doyurucu bir açıklama yapacaksınız? 

Derviş GEZER: “Meclis’teki Aleyna Tilki’ler” derken tam olarak kimi kast ettiniz. Zira tüm yeni vekiller zan altında kalmış oldu. Mesela CTP’li Salahi var, adam her komitede arı gibi çalışıyor, onu da aynı kefeye koydunuz mu? 

Özdemir TOKEL: Levent Kutay ile birlikte dün tren olmadığı için motor üzerinde seyahat etmek durumunda kalmışsınız. Oysa tren olsa Levent ile birlikte her gün trenle Girne’den Lefkoşa’ya gelir gidersiniz değil mi? 

Fazilet ÖZDENEFE: Bütçe görüşmelerinde komite aşamasında Maliye Bakanını en çok eleştiren vekil siz olmuşsunuz. Hemen hemen tüm bütçelerde Bakana ahiret soruları yöneltmişsiniz. 

Kutlu EVREN: Komitelerde uzun süre aynı sandalyede oturunca belinizde ki ağrılar nüksetmiş. Acaba meclise bir koltuk alıp öyle mi gitseniz. Yoksa bu gidişle sakat kalacaksınız. 

Eral OSMANLAR: Crans Montana’da ki görüşmelerle ilgili öyle bir iddiayı ortaya attınız ki bakalım o görüşmelere katılan yetkililer sizin bu sorunuza bir cevap verebilecekler mi? 

Naim PINAR: İçişleri Bakanlığına gelen vatandaşlara göstermiş olduğunuz ilgiden ötürü çok sayıda teşekkür mesajları gelmeye başladığına göre; Bakan Baybars doğru bir karar vermiş sizi yanına almakla. 

Tolga ATAKAN: Bir süredir mali sıkıntı içerisinde olduğu bilinen Atlasglobal dün akşam saatlerinde uçuşlarını durdurduğunu açıkladı. Şimdi ne olacak? Bilet fiyatlarının fırlamaması için bir B planınız var mı? 

Şevki TURANLI: Sizin de ilgili hava yolu şirketinden çok uzun bir süreden bu yana epey alacağınız olduğu konuşuluyor. Bakalım bu konuda siz nasıl bir tavır takınacaksınız şimdi. 

Tahsin ERTUĞRULOĞLU: Rum APOEL futbol takımı Türk hakem Halis Özkahya’ya itiraz etmiş. Acaba bu itirazda hakem Özkahya’nın yönettiği son Fenerbahçe maçının bir etkisi olmuş mudur?  

YORUM EKLE

banner471

banner473