banner564

İmar planı meselesi

Gazimağusa, İskele, Yeni Boğaziçi İmar Planı’nın yürürlüğe girmemesi konusunda hükümet ortakları arasındaki kriz dün zirve yaptı. 
Bakanlar Kurulu öncesi HP grup toplantısı yaparken Başbakanlıkta UBP’li Bakan ve bazı milletvekilleri Başbakan Ersin Tatar ile birlikteydi. İşte o anlarda telefonda Başbakan Ersin Tatar ile görüşme şansım oldu. 
Başbakan Tatar “Geri adım yok, imar planını bu hali ile kabul etmem mümkün değil. Hükümeti bozacaklarsa buyursunlar bozsunlar” dedi.  İlk kez Başbakan Tatar’ı bu kadar net gördüm uzun zamandan sonra açıkçası.
Sonra öğrendik ki küçük ortak geri adım atmış ve konuyu bir ay daha uzatmayı önermiş. İyi de bir ay sonra zaten seçim yasakları girmiş olacak.   
Bugün ile 30 gün sonrasında tek bir fark olacak. O da imar planı seçim yasaklarına girecek ve imzalanamayacak. Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrası değerlendirip karar verecekler.

46 yıl önce
Tam 46 yıl önce bugün Kıbrıs'ta Yunan subayların yönetimindeki Ulusal Muhafız Alayı, Kıbrıs Cumhurbaşkanı Makarios'u devirdi ve EOKA-B lideri Nikos Sampson'u Cumhurbaşkanı ilan etti. 
Darbe, Ada'yı Yunanistan'a bağlamak amacıyla Yunan generaller öncülüğünde Başpiskopos Makarios'a karşı yapılmış ve katliama dönüşmüştü. Darbe, Türkiye'nin 1960 Garanti Antlaşması'ndan kaynaklanan haklarını kullanarak 20 Temmuz'da Ada'ya çıkmasıyla başarısızlıkla sonuçlanmıştı.
Makarios'a göre Enosis'in gerçekleşmesi için konjonktür ve zaman uygun değildi. Kıbrıs Türkleri yavaş yavaş yok edilmeliydi. Yunan Cuntasına ve EOKA-B'ye göre ise daha fazla beklemeye gerek yoktu.
Kısacası pek çok insanın ölümüyle sonuçlanan bu kanlı darbe sonrası KKTC var olmuş ve bugünlere gelmemizin adımları atılmıştı. Ama unutmamak gerekiyor ki Rum 46 yıl önce hangi akılda ise bugün de aynı düşüncede. 
 
15 Temmuz hain darbe girişimi
Türkiye Cumhuriyeti’nde 4 yıl önce hain darbe girişimi gerçekleşmişti. 
O günden bugüne Türkiye’de darbenin askeri kanadında yer alan pek çok isim yargı önüne çıkarıldı ve yargılandı. 
İş ve spor dünyasının önemli isimleri de bu süreçte Türkiye’de kamuoyunun önünde yargılandı ve hak ettikleri yere gönderildi. 
Türkiye’de bir tek siyasi ayağı temizlenemedi bir türlü. Geriye kalan tüm hainler ya hapse atıldı ya da ülkeden kaçmak zorunda kaldı.

MESAJLAR
Fayka ARSEVEN:  Sizin ufak yaramaz köpecik bu kez inşaatta bulunmuş. Bu gidişle daha çok ararsınız bu hayvanı. En iyisi üzerine GPS araç takip sistemi takın, bir dahakine hemencecik bulursunuz. 

Kader ATEŞ:  Dün sosyal medyayı adeta salladınız. Testinizin pozitif çıktığı yöndeki haberler üzerine pek çok vatandaşımız telaşlandı. Neyse ki iyi olduğunuzu ve testinizin negatif olduğunu anlatan videonuz tam zamanında yetişti. 

Hasan CURCİOĞLU: Avcılığın tüm branşlarında kupalar sizde ama bizim hala daha sizden bir masa alacağımız var. Neyse yaz bitsin kışta artık o tavşancığı çıkarırsınız buzluktan. 

Dr. Ahmet KÂŞİF: Bugün yapılan siyaseti görünce iyi ki emekli çıkmışım diyormuşsunuz. Ahh ah nerede o eski siyasiler ve siyasi tartışmalar? Devir değişti, mertlik bozuldu. 

Ersin TATAR: Bu kez siz dik durdunuz ve bir ay daha uzadı planın yürürlüğe girmesi. Ama bu bir ay sonra ne olacağı konusunda bazı planlar yapılması gerekmiyor mu? 

Serdar DENKTAŞ:  Başbakanlık sistemi gerekli ama kimse bu konuda elini taşın altına koymuyor. Sorsan herkes ister ama iş icraata gelince kimse bir adım atmaz. Peki, nasıl olacak o zaman bu iş? 

Gülşah Sanver MANAVOĞLU: İmar planı konusunda “UBP’de seçim öncesi irade görmüyorum” dediniz.  Bunu ispat etmek çok basit. Yarın toplanın HP olarak, dayanın UBP kapısına imzalayın bu planı deyin. Hade görelim o cesaretinizi. 

Cemal ÖZYİĞİT:  Yani siz sessiz kaldınız ama Cumhurbaşkanı size danışmadan bu yasayı imzalamakla bir yerde sizin kaleye gol atmış oldu. Neyse birkaç güne mesele zaten unutulur gider.  

Feriha TEL: CTP Basın bürosunda son dönemde arka arkaya değişimler olunca iş başa kaldı diye duyduk. Artık genel başkanın arkasında gölgesi gibi olmuşsunuz. 

Dr. Ali PİLLİ: Covid-19 ile mücadele kapsamında, Türkiye’nin, 20 Temmuz’da 5 ambülans, 150 bin maske, 20 bin adet test kiti, 2 adet PCR test cihazı hediye edeceğini öğrendik. Allah Türkiye’mize zeval vermesin. 

Kudret ÖZERSAY: Azerbaycan’da yaşananlar ile ilgili olarak hem Dışişleri Bakanı sıfatı ile hem de KKTC haklı adına bir açıklama yapmayı düşünüyor musunuz? 

İsmet BAYRAKÇI: Hatayspor'un Süper Lig'de mücadele edecek olmasına ziyadesi ile sevinmişsiniz ve hafta sonu mini bir kutlama için elleri sıvamışsınız. Şu Hatay gezisine giden dostlar kutlamaya davetli mi? 

Sezai SEZEN:  Kızılay’ın yönetiminde çok eski ve tanıdık bir dosta rastladık. Eski dostlar düşman olmamış diye boşuna söylememiş atalarımız değil mi? Başarılar diliyoruz.  

YORUM EKLE

banner608

banner473