banner564

IŞİD’in yaratıldığı tutsak kampı

IŞİD’in lideri ve ilan ettiği halife olan El Bağdadi, 1971 yılında Bağdat’ın 125 km. uzağında, Dicle nehrinin doğu yakasındaki Samarra kentinde doğdu. 16 Mayıs 2010 - 7 Nisan 2013 tarihleri arasında Irak İslam Devleti adlı örgütün ‘’Emir’’i olan Bagdadi, örgütün adını 8 Nisan 2013’te ‘’Irak ve Doğu Akdeniz İslam Devleti’’ olarak değiştirmesiyle birlikte bu sözde devletin Emir’i haline geldi. 29 Haziran 2014’te hilafetin kurulması konusunda verilen örgüt kararının ardından, Bağdadi, İslam Devleti’nin Halifesi ünvanını aldı. 
IŞİD’in liderlerinin büyük bir bölümü ve hatta nerdeyse hemen hepsi Güneydoğu Irak’ta, Umm Kasr’ın yakınlarında ABD’nin işgal kuvvetlerince işletilen “Bucca Kampı”nda tutuklu bulunmaktaydı.
Birçok IŞİD lideri aynı kamptan “mezun” olmuşlardı. IŞİD önde gelenlerinden Ebu Ayman El Iraki, Irak işgali öncesi Saddam Hüseyin’in ordusunda görevliydi. Bucca Kampı’ndan çıktıktan sonra IŞİD’in askeri konseyinde yer aldı. Askeri konseyin diğer bir üyesi Adnan İsmail Neçm de Bucca’daydı. O zamanlar Osama El Bilavi (Ebu Abdul Rahman El Bilavi) adıyla biliniyordu. IŞİD, “Musul’un İşgali” operasyonunu ondan sonra adlandırdı. Adnan İsmail Neem de Saddam Hüseyin’in ordusunda yer alan görevlilerden olup yine ayni şekilde Bucca’da tutuklu bulunuyordu. Bağdadi, Necm ve El Iraki ayni tarihlerde Bucca’da bulunuyordu. 
Gerçek adı Samir Abed Hamad Ubeydi El Dulaymi olan Hacı Bekir de Bucca’nın sakinlerindendi. Saddam Hüseyin’in ordusunun albaylarından olan Hacı Bekir Bucca’da tutuldu. Serbest bırakıldıktan sonra El Kaide’ye katıldı. IŞİD’in Suriye’deki başıydı. 
Bağdadi’nin 2004 yılında tutuklanana kadar camide vaaz vermek ve ABD’nin Irak İşgali sıralarında JJASJ adlı örgütle ilişkisi dışında hiçbir ciddi siyasal etkinliği olmadığı halde, Bucca Kampı’ndan salıverilmesinden sonra onunla aynı tarihlerde bu kampta bulunanların şimdi IŞİD’in yönetici gurubunu oluşturması tesadüften öte bir durumdur.
Bağdadi’nin tüm yardımcıları (Bakanları) ya eski askerlerden yada dünyanın çeşitli yerlerinde terör eğitimi almış eski cihatçılardan oluşuyor.   IŞİD’in bugün hükümranlığı altında bulunduğu söylenen Halep vilayeti  110x 120 kilometrekarelik bir dikdörtgen biçiminde ve toplamda 10,000 kilometrekarelik bir alan işgal etmektedir. Kuzey sınırı Türkiye, batı sınırı Suriye, güney sınırının bir bölümü Hum Vilayeti ve son olarak da doğu sınırı Rakka vilayeti ile PKK’ ya bağlı güçlerin ve Kürt nüfusunun oluşturduğu Ayn El Arab adlı bölgeden oluşmaktadır. Bu alan, yani IŞİD’in elindeki Halep toprakları dünyadaki 48 ülkenin yüzölçümünden daha geniştir.
2014’ün Haziran ayında bazı medya kuruluşlarının aktardığına göre IŞİD üyeleri Suriye hükümetiyle çarpışmaları için CIA’ya bağlı Ürdün’deki gizli bir üstte 2012 yılında eğitildiler. 
Hamad Awidat adlı muhabirin 23 Eylül 2014’te sosyal paylaşım sitelerinde paylaştığı ve IŞİD militanlarının ellerinde ağır makinalılarla, İsrail komandolarının kontrolündeki Golan tepelerinde görüldükleri görüntüler de vardır. 
  IŞİD önemli miktarlarda ABD yapımı silah kullanmaktadır. Londra merkezli araştırma grubu olan CAR adlı araştırma grubu Irak ve Suriye’de geniş çaplı araştırmalar yapıp bir rapor hazırladı. CAR, bu raporunda IŞİD’in konuşlandırdığı teçhizatı ayrıntılı bir biçimde kayda geçirdi. Amerikan yapımı M16A4 suikast tüfeği Ortadoğu’da IŞİD tarafından ele geçirildikten sonra CAR tarafından kayda geçirilmiştir. M79 90 milimetrelik tanksavar roketler IŞİD kuvvetlerinden Suriye’de ele geçirildi. Çin yapımı PKM model M80 makineli silah IŞİD tarafından kullanılmaktadır. IŞİD tarafından kullanılan küçük silahlar ise Amerikan M16A4 suikast tüfekleri ve XM15 yarı otomatik tüfeklerdir. 
  İran’a bağlı Press TV’nin aktardığına görede IŞİD’i silahlandıran ABD’dir. Press TV’nin haber kaynağı ise ABD Senatosu’dur. Senatör Rand Paul’ün söylediğine göre ABD hükümeti Suriye’deki IŞİD militanlarını silahlandırmakta ve ABD müttefikleri de onları finanse etmektedir. 
       
KAYNAK: TEORİ, EKİM 2014, SY.4-24.
YORUM EKLE

banner608

banner473