banner564

İskele’de tablo netleşiyor

Seçimlere artık son 18 gün. Ve her geçen gün tablo biraz daha netleşiyor gibi. Zira ülkede henüz bir seçim havası olmasa bile en azından bu konuda bilgisine güvendiğimiz kişilerle yaptığımız değerlendirmelerden çıkan “ortak” sonuç, 7 Ocak sonrasında çıkacak tabloyu görmemize yardımcı oluyor.
Dün bu köşede sizlere Güzelyurt ilçesindeki durumu anlatmıştık. Bu kez ülkenin en doğusuna yani İskele ilçesine bakalım. Dün bölgede ki bazı önemli isimler ile telefonda uzun uzadıya görüştük. 
İskele İlçesi parlamentoya 5 vekil gönderecek. İki senaryo ağırlık kazanıyor İskele İlçesinde. 
BİRİNCİSİ: 2 UBP, 2 CTP, 1 HP 
İKİNCİSİ: 2 UBP, 1 CTP, 1 HP, 1 TDP
Bu senaryolardan birincisi ağırlıklı gözükse de ikinci senaryonun gerçekleşme ihtimali de az değil. Ancak İkinci olasılık bu yıl ilk kez denenecek olan seçim aritmetiğine göre daha zor gibi. Çünkü TDP’nin ve bu bölgede vekil çıkarma şansı birinci parti gözüken UBP’nin oylarının yarısı kadar en az ülke genelinde oy alması gerekiyor. Eğer böyle bir durum olursa TDP belki de ilk kez bölgede vekil çıkarabilir.
YDP ve DP’nin de bölgede ciddi bir oy potansiyeli var. Ancak dediğimiz gibi seçim sistemi ile alakalı gözükmeyen bir baraj sorunu ile karşılaşabilirler. Yani barajı geçseler bile bu bölgeden vekil çıkaramayabilirler.
Kısacası İskele’de yoğurdun kaymağını yine UBP ile CTP yiyecek gibi gözüküyor. 

Lefke’de berabere
Seçim sonuçlarının hemen hemen kesinleştiği tek bir bölge var o da Lefke. UBP’liye de CTP’li ye de DP’li ye de sorsanız size yeni ilçe olan Lefke’de durumu “berabere” diye söylüyor.
7 Ocak sonrası için Lefke’de 1 UBP, 1 CTP gibi bir sonucun çıkacağı ve iki partinin burada seçimleri berabere bitireceği konuşuluyor.
Eğer eski seçim sistemi geçerli olmuş olsa Lefke’de durum daha farklı olabilirdi. Ama bu seçim sistemine göre ülkede en çok oy olan birinci ve ikinci parti bu bölgede vekil çıkartacağına göre Lefke’de 1-1 gibi bir durum var. 

Seçim loto
Yayınlayacağımızı söylediğimiz seçim tahminlerimize bugün de devam ediyoruz. Sizde facebook’tan ve sayfanın altında gördüğünüz sosyal paylaşım adreslerinden bize seçim tahminlerinizi gönderebilirsiniz. Bugün yine Lefkoşa’dan bir okurumuzun tahmini var. 
Lefkoşa’dan K.F’nin bize gönderdiği tahmin ise şöyle;



MESAJLAR
Sunat ATUN: Bölgede sular giderek ısınıyor. Doğal gaz konusunda anlaşılan Rum tarafının rahat durmaya niyeti yok, Türkiye’nin bu konudaki sabrı da tükenmek üzere. Siz ne diyorsunuz bu yaşananlara. 
Serdar DENKTAŞ: Seçim otobüsleri getirip ülke genelinde görünürlüğü daha da attıracakmışsınız. Seçimlerin son haftası için başka büyük sürprizler peşindeymişsiniz. 
Mehmet ÇAKICI: Son anketlerde ciddi bir çıkış yakaladığınız görülüyor. Son 18 gün artık ne yaparsanız yanınıza kalacak gibi gözüküyor. Ha gayret. 
Bertan ZAROĞLU: Hemşehrileriniz üzerinde ağırlığı olan bazı isimler deniz ötesinden telefonlara sarılıp sizin için destek istemeye başlamışlar. Bakalım telefonda bu işler ne kadar olacak? 
Hüseyin Mert ÇOŞKUN: İktidara gelecekmiş gibi çalışmanızı bir kenara not ediyoruz, en az büyük partiler kadar ses çıkaran açıklamalar ve seçim çalışmaları yürütüyorsunuz. 
Erdoğan SORAKIN: Son günlerde parti içinde bazı gruplaşmaların olduğu ve adayların bu gruplaşmalardan ötürü şikâyet etmeye başladığı yönde haberler geliyor. Bir bakın bakalım bu grup işlerine. 
Kadri FELLAHOĞLU: Çok eski bir dostunuz seçimlere çeyrek kala size küsmüş. Hayırdır inşallah ne oldu da bu dostunuz size küstü? Bir sorun bakalım seçim üstü neymiş derdi? 
Fuat NAMSOY: Bu akşam bölgede çok büyük bir yemek verecekmişsiniz ve yemeğe Eroğlu ile Özgürgün’ü de davet etmişsiniz. Bakalım o yemekte başka kimler olacak? 
Niyazi ŞANAL: AKOL Grup olarak adınıza yakışır bir yılbaşı balosu için tüm ekibi seferber etmişsiniz. Her işinizde olduğu gibi yılbaşı balosunun da benzersiz olması için yoğun bir tempoda çalışıyormuşsunuz. 
Hüda HÜDAVERDİ: Elinizde daha dün tamamlanmış yeni bir anket varmış. Ve bu ankette adayların durumu da varmış. Neyse biz bir şey söylemedik kimseye. Siz de söylemeyin ki sürprizi bozulmasın. 
Rauf ATAÖV: Pek muhterem kayınvalideniz Hakk’ın rahmetine kavuşmuş. Merhumeye Allah’tan rahmet, geride kalanlara sabırlar diliyoruz, başınız sağ olsun. 
Eren ALAV: Çarşı Grubu’nu bu seçimlerde çok aktif olarak görmedik. Acaba Feride Hanım son günlere doğru mu bir hamle yapacak, yoksa böyle geldi böyle devam mı edecek? 
Hakan FELLAHOĞLU: Başbakan Özgürgün’ün seçimlerden birinci çıkması adına çizmeleri yeniden giyip yollara düşmüşsünüz. Bölge bölge gezip Başbakan için oy istiyormuşsunuz. 
Teoman TURAN: Gazetede uzun süredir beslediğiniz balık dün ölmüş. Acaba neden öldü bu balık. Otopsi için bir kuruma göndersek mi? 
Nevzat NEVZAT: Son günlerde özellikle sosyal medya üzerinden çok ciddi bir seçim kampanyası başlatmışsınız. Hadi bakalım, bu arada kullandığınız sloganlar da epey iyi hani. 

GÜNÜN SÖZÜ
 “Siyasi irade tarafından ahbap çavuş ilişkisiyle yönetilmeye çalışılan kurul, hiçbir sağlık kuruluşuna yasaların öngördüğü cezayı veremiyor. Herkesin birbirine gönül bağı, vefa veya koltuk borcu var.”
KTSÇHB Başkanı Dr. Remzi Gardiyanoğlu
YORUM EKLE

banner471

banner474