banner564

İşlerin ters gitmesi için, düz gitmesinden daha çok neden var

Coğrafyamızda maskaralık olarak nitelendirilen; etik olmayan ama yasal siyasi olaylar her geçen gün daha da ilginçleşerek devam ediyor. Gelişen siyasi olayları bir kartopu olduğunu görmek istemeyen muhalefet partileri, durumdan fayda sağlamaya çalışarak yaşanan trajikomik olayların tümünü Ulusal Birlik Partisi’ne (UBP) fatura ediyorlar. Fakat yeri geldiğinde aynı gemide yol aldığımızı söyleyen siyasiler, geminin ikinci ve hatta geminin büyüklüğüne göre üçüncü ve dördüncü kaptanlarının olduğunu bilmezlikten gelmektedirler.
Devlet yönetimi ve gemi yönetiminin birçok benzer yönleri olduğundan, “Aynı gemide yol alıyoruz” ifadesi siyasi söylemlerde sıkça kullanılıyor. Gemiler büyük denizlerde, okyanuslarda yol almaktadırlar. Böylesi büyük yolculuklarda gemiler gece gündüz yol alırlarken, kaptanlar da vardiyalı çalışmak zorundadırlar. Aynen siyasi arenada demokrasinin gereği iktidarı ve muhalefetin birlikte çalışması gerektiği gibi. Konuya denizcilikten girdik fakat bugünkü yazımda aktarmak istediğim konu kapanmanın eşiğinde olan Hava Sporları Federasyonu’dur.
Bugün Hava Sporları Federasyonu’na yaşanan sıkıntıların varoluş nedeni sadece günümüz hükümet edenleri değildir. Konunun iyi bilinmesi ve sorgulanması gerekmektedir.
Kuzey Kıbrıs Türk Hava Kurumu (KKTHK) güzide kurumlarımızdan biriydi. Kurum ilk kurulduğunda az bir bütçe ile ve kurban derilerini toplayarak kendini idame ettirebiliyordu. Kurum gençleri havacılıkla tanıştırarak sportif havacılık faaliyeti yapmalarına imkan sağlıyordu. Kurum sportif havacılık faaliyetleri yanında pilot ve meslek okulları ile iş birliğinde içinde uçak teknisyeni de yetiştirmekteydi. Yetişen bu pilotlar ve teknisyenler kapanan Kıbrıs Türk Hava Yollarında görev yapmışlardı.
KKTHK’nin bu çalışmaları takdir görmüş olacak ki, kurumun faaliyetlerini sürdürebilmesi için, Ercan Havaalanına gelen yolcuların uçak biletlerinden katkı payı alması sağlanmıştı. Sağlanan katkı payı ile birlikte kurumun altyapısı gelişirken, mali yapısı da gelişti. 2005 yılında KKTHK muazzam bir mali yapısı oluşmuştu.
2005 yılında dönemin iktidarı Cumhuriyetçi Türk Partisi CTP, KKTHK’nın faaliyetlerinin durmuş olmasını bahane ederek kurumu kapatırlar. Kurumun mali yapısına devlet tarafından el konulurken, dönemin KKTHK yöneticilerini de mahkemeye verilirler. Fakat ne ilginçtir ki kimse suçlu bulunmaz ve KKTHK kapatılmışlığı ile kalır.
CTP iktidarı çalışanlarının mağdur olmaması için Kuzey Kıbrıs Hava Sporları Federasyonu’nu kurar. Federasyonun bütçesini de her yıl spor dairesi bünyesinde onaylanan federasyonlar kalemine dahil ederler. Bağımsız mali özerk yapısından koparılarak devlet bütçesine aktarılan Hava Spor faaliyetleri, bütçe kısıtlamaları dolayısıyla günden güne gerilemeye başlar.
Hava Sporları Federasyonu’nun faaliyetleri günümüzde durmuştur. Federasyon çalışanları büyük sıkıntılar çekmektedir. Çalışanlar dört aydır maaşlarını alamıyorlar ve geçtiğimiz on sekiz aydan günümüze sosyal yatırımları yapılmamaktadır. Dahası Geçitkale Havaalanı’nın askeri faaliyetlere ayrılması nedeniyle, Federasyonun Geçitkale Havaalanındaki tesislerinde bulunan havacılık araç ve gereçleri atıl kalmışlardır.
Bugün devletin alt kademesinden en üst kademesine kadar tüm birimlerimiz sorunlarla boğuşmaktadırlar. Elbette bu sorunların çözümleri de vardır ancak sadece günümüze bakarak sorunları düzeltmek imkansızdır. Geçmişten günümüze yapılan hataları eğrisi ve doğrusuyla önümüze koyup bir özeleştiri yapmadan devam edersek Murphy Yasalarını belirttiği gibi; işlerin ters gitmesi için, düz gitmesinden daha çok nedenimiz olacaktır…
Herkese güzel bir hafta dileklerimle, iyi pazarlar.

YORUM EKLE

banner471

banner473