banner564

İsmail Arter, Cem Dana ve hiyerarşi...

Anayasanın açıkça çiğnenmesi ile ertelenen yerel seçimler, 25 Aralıkta gerçekleşiyor. Ekonominin derin kriz içine girmesi, enflasyonun %200’leri aşması ve dış politikada da daha fazla yalnızlıklar içine girmemizin bununla doğrudan bağı var. Bu hal her alana yansıdı. Bir kısım yörelerimizde, ayni partiye mensup olan insanlar, bağımsız aday olarak ortaya çıktı. Bazı yerlerde örneğin Mağusa’da, bir gün önce aday olacağını açıklayan adaylar, bir gün sonra adaylıktan çekildi. Bunun üzerine spekülasyonun bini bin para.” Onlara hükümet, deniz kenarından arsa verdi. Yüzbinlerce lira aldılar” yollu dedikodular, her yerde konuşuluyor. Sayın İsmail Arter ve Sayın Cem Dana’dan bahsediyorum. Bu insanlar resmen linç ediliyor.  Alan varsa kabahatlidir. Ama daha büyük kabahatli verendir. 
 Demokratik hukuk devleti ilkelerinin daha da gelişmesi gerekirken daha fazla erozyona uğraması en önemli sorundur. Eğer son 3-4 yılda ülke, Meclisten çıkacak yasalarla değil ama onlarca Yasa Gücünde Kararnamelerle yönetiliyorsa,  biriktirdiğimiz demokratik düzenlemelerde erozyona uğrar. Sorun bu.
 Bakın, Siyasi Partiler Yasasında yapılan değişiklikle Milletvekili seçimlerinde partilerin, saptayacakları adayları, seçme ve sıralama olayı, parti merkezlerinin ve başkanlarının iki dudağı arasından çıkartıldı. Artık adaylar, parti kurultaylarında üyeleri veya delegelerinin gizli oy, açık sayım ilkesi ile YSK nın gözetimi altında gerçekleşecek Kurultaylarındaki seçimlerce saptanır. Son iki, üç seçimde bu yaşandı. Bunun sonucu parti başkanları veya merkezi organlarının etrafında oluşan parti içi ve dışı güç odaklarının hiyerarşisi ciddi bir sarsıntı yaşadı. Fakat bu, Yerel Seçimlerde gerçekleşmedi. Eski usul merkezi aday saptama devam etti. Böylece demokrasinin en önemli alanı olan Yerel Yönetimlerde aday saptama,  parti merkezlerinin ve o partide etkin olan iç güç dış odakların belirleyiciliğine kaldı. Dolayısı ile bu hiyerarşik aday saptama, yerelde pek çok partide kırılmalara yol açtı. Bir tek Lefkoşa, Girne ve Güzelyurt’ ta CTP çok aday adaylı parti içi üyelerle seçim yaptı. Bu sorun nedeni yüzünden birçok yerde ayni partiden olan bir hayli bağımsız aday çıktı. Yaşanan bu gerçek, bundan sonra, Yerel Yönetim Seçimleri ile ilgili de yasada düzenleme yaparak, Belediye Başkan adayı ve Belediye Meclis üyesi saptama ve sıralama çalışmasını, o yerel yönetim alanında ikamet eden partililerin katılacağı kongrelerde saptanmasını gerçekleştirmek gerekiyor. Böylece Mağusa örneğinde olduğu gibi Cumhurbaşkanından tutun, iç ve dış tüm güç odaklarının baskı  ile aday saptama ve bazı adayları çektirme işini yeniden yaşamamız oluruz. Seçim sonuçlardan bağımsız olarak yerel demokrasiyi darbeleyen bu yaşanmışlıklar, demokratik geleceğimizin en büyük düşmanıdır. Sayın İsmail Arter ve  Sayın Cem Dana’yı adaylıktan çekilmek zorunda bırakanlara, seçim sonuçlarından bağımsız olarak şunu söylemek isterim. Siz Sayın Arter ile Sayın Dana’ya ve onların ailelerine, akrabalarına ve dostlarında en büyük fenalığı yaptınız. Çünkü onları, bir şeyler alarak bu işten vaz geçen ilkesiz insanlar konumuna düşürdünüz. Peki, bu olaylarla aday koyduğunuz, oda değerli bir insan olan Sayın Özcenk’e de ne yaptınız? Onu seveceksiniz diye elini kolunu kırdınız. . Onu da belli odakların oyuncağı haline düşürdünüz. Ama en büyük kötülüğü, Mağusa halkına yaptınız. Çünkü bu insanların iradelerini kontrol altına alma niyetinizi, bu aday saptama işi sırasında açığa vurdunuz. Ancak bu halkın ciddi bir kısmı, bunu görüyor. Bu oyuna ve o kendine biçilmek istenen, “ Hiyerarşik hizaya gir” baskısına da boyun eğmemek kararlılığındadır. Demokrasi boyun eğerek kurulamaz.  Mağusa, Lefkoşa Yerel Yönetim seçimlerini de “ milli dava” söylemine bağlamak isteyenlere şunu ifade etmek isterim. Esas “ milli dava”, bu halkı; enflasyon ve pahalılık altında ezdirmemek, demokratik hukuk devleti ilkeleri çerçevesinde, Anayasal temelde yaşatmaktır. Bunu taçlandıracak olanda, özgür yerel demokrasidir. 

YORUM EKLE
YORUMLAR
Turkish power
Turkish power - 1 yıl Önce

Soyer efendi sana gerçeği söyleyelim mi senin CTP %99da oy alsa TC den habersiz sicmaya gidemezsin çünkü Kıbrıs stratejik bir üs dür

banner471

banner474