banner564

İtalya gibi olmamak için

Bakanlar Kurulu neredeyse son üç gündür mesai yapıyor. Kolay değil yaptıkları iş. Zira toplumun tüm güvenliği için karar almaları gerekiyor.
Bazı kararları ekonomimize direkt etki edecek cinsten. Ama toplumun bütün sağlığı bundan daha kıymetli ve değerli. Öyle ki şuan birçok dükkan sabah açıldığı gibi kapanıyor akşamına.
Ne bir siftah ne de bir müşteri…
Ama gene de kimse itiraz etmiyor alınan kararlara. Çünkü bugün bu tedbirler alınmazsa yarın daha büyük toplumsal zararlarla karşılaşabilme riskimiz çok fazla.
İnternette dolaşan bir video var, eminim birçoğunuz görmüştür. İtalya’nın Milano kentinde tıp eğitimi alan bir kardeşimiz çekmiş ve videoyu sosyal medya hesabından da paylaşmış.
Ne diyor sevgili Yağış o videosunda; “Bugün Kıbrıs'ta olanlarda, iki üç hafta önceki İtalya'yı görürüm. Burada sonuçlar kötü oldu. Orada da olmasın diye biraz bu süreçten bahsetmek istedim. Amacım, tüm bunun bir oyun olmadığını anlatmak; tedbirler alındığı sürece korkulacak bir şey olmadığını, ama bilinçsiz davranışların ne gibi felaketlere davetiye çıkarabileceğini hatırlatmak.”
Buğun İtalya çok ciddi önlemler almak zorunda kaldı. Oysa en başında işi sıkı tutmuş olsa bu tedbirleri almak zorunda kalmayabilirdi. 
O yüzden lütfen bir iki gündür alınan kararları sorgulamayalım ve aynen uymaya çalışalım. 
 
Turizm sektörü için plan hazır
Alınan tedbirlerden birçok sektörün olumsuz etkileneceğini biliyoruz. Zaten an itibari ile bunları görmeye de başladık. Ama en çok etkilen sektör hiç kuşkusuz turizm sektörü olacak. 
Sektörün şuan yedi binin üzerinde aktif çalışanı var. Bu çalışanların işlerini kaybetmemesi, bu kişileri çalıştıran turizm kuruluşlarının batmaması adına bir eylem planı da hazırlanmış durumda.
Dün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dr. Faiz Sucuoğlu ile bu konu üzerine görüştük. Daha krizin ilk çıktığı andan itibaren bu konuda bir eylem planı hazırlatmış Sucuoğlu.
Sucuoğlu, Sigorta ve ihtiyat Sandığı gibi bazı ödemeler konusunda alınan tedbirleri çok kısa bir süre içinde kamuoyu ile paylaşacak.

İngiltere’dekiler ne olacak?
Hükümet yurt dışı uçuşlarla ilgili çok radikal bir karar aldı. Elbette ki bu karara uyacağız. Ama bu kararı biraz daha açmak gerekiyor sanırsam. Zira birçok vatandaşımız şuan orada? Onların geliş gidişleri ile ilgili nasıl bir yol izlenecek. Bir de burada evi olan İngilizler var. Onlara ne olacak? 

Kamran Aziz ve Arkadaşları 
“Kamran Aziz ve Arkadaşları" müzik topluluğunun CD'si Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın da katıldığı etkinlikle tanıtılmıştı geçtiğimiz günlerde. 1963’teki kayıtları Cumhurbaşkanı Akıncı’nın gayretleri ile 2019’da alabilmiştik.
Bu önemli çalışmayı genç kuşaklara aktarabilmek adına son derece önemli bir çalışmaydı. Bunun yeniden CD olarak hazırlanması ve dağıtılması son derece önemliydi. 
Emeği geçen herkese çok ama çok teşekkür ediyoruz...

MESAJLAR

Cengiz ERÇAĞ: Bankada çalışanların virüs karşısında sağlıklı bir şekilde çalışabilmeleri adına gerekli ortamı oluşturmuşsunuz. Bu arada virüsten korunmak için iki tane iri yapılı esmer vatandaş aradığınız bilgisi de kulağımıza geldi. 

Mustafa AKINCI: Valla kızmakta haklısınız ama siz de toplantıdaki sonuçlar alınmadan orayı niye terk ettiniz ki? İçerde neler konuşulduğunu bir siz biliyorsunuz bir de içerideki bakanlar. 

Ali KİŞMİR: Valla seçimler öncesi bir kesim sizi öyle bir hedef tahtasına oturttu ki bundan sonra atacağınız her adımda sizi eleştirmek için bekleyen bir grup var sosyal medyada. 

Tufan ERHÜRMAN: Yapıcı açıklamalarınız toplumun her kesiminden destek görse de parti içinde maalesef aynı etkiyi göstermiyor. Bizim toplum biraz hır gür istiyor galiba. 

Dr. Faiz SUCUOĞLU: Turizm sektörü için bir çalışma yaptırmışsınız ama diğer bazı sektörler de yakında kapınızı çalmak için şuan çalışmalar yapıyor. Anlaşılan zor bir süreç bizi bekliyor. 

Kartal HARMAN: Bugün günlerden mübarek Cuma ve Cuma namazı için hangi camide olacaksınız? Biz Lefkoşa’da Arap Ahmet’te olacağız. Sizi de bekleriz. 

Nilhan TAYFUNLU: Piyasada maske ve dezenfekte kalmamış, sırf fahiş fiyatlardan satış yapmamak için de yeni sipariş vermemişsiniz. İyi de kim satacak gelecek talepleri. 

Orhan YILMAZ (Fıstık): Yıllardır dükkana kolonya stokluyordunuz bizde bir anlam veremiyorduk. Meğerse yıllar öncesinden bugünleri görmüşsünüz. Şuan piyasada kolonya yok iken sizde stoklar sonuna kadar doluymuş. 

Dr. Bülent DİZDARLI: Alınan tedbirleri az bulmuşsunuz. Peki, neler daha yapılmalıydı? Bu konuda bence bir liste hazırlayıp sosyal medyadan paylaşmanızda fayda var. En azından bu konuda bir kamuoyu oluşmuş olur. 

‎Dr. Özlem GÜRKUT‎: Kıbrıs Türk Tabipler Birliği olarak hazırlattığınız afiş gayet anlaşılabilir ve güzel olmuş. Yalnız sosyal medyada görsel bir film hazırlatsanız çok daha iyi olacak gibi. 

Mehmet HARMANCI: Öğrencileri bilgilendirmek için hazırlanan afişleri gördük, son derece yerinde bir bilgilendirme olmuş. Bu gibi uygulamaların devamını bekliyoruz. 

Nidai GÜNGÖRDÜ: Dün Girne çarşı esnafını toplayıp, hep birlikte soruna nasıl bir çare üretilebileceği konusunda esnaflarımız ile birlikte bazı önemli kararlar almışsınız. 

Hasan TAÇOY: Piyasadaki rantçılara göz açtırmamak adına tüm bakanlık çalışanlarına gerekli uyarıları yapmış ve bu şekilde davrananların gözünün yaşına bakılmaması konusunda gerekli talimatları vermişsiniz. 

Serhat ÖZÇELİK: Her gece 23 ile 02.00 saatlerinde Ercan Havalimanı’nın tamamı dezenfekte ediliyor, gündüz ise Sivil Savunma ekipleri ayni işlemi uyguluyormuş. El araçları x ray cihazları ve kuruları her yer dezenfekte ediliyormuş.

YORUM EKLE

banner608

banner474