banner564

İyi bayramlar

 Önümüzdeki hafta Ramazan bayramı; herkesin bayramını kutlar sağlıklı, mutlu olmasının dilerim. 
Bayramlar toplumların önemli değerleridir. Böylesi günler toplum bireylerinin duygu, düşünce, sevinç, söylem ve eylem birliğinin oluşmasına ve ortak yanların gelişmesine katkı sağlamaktadır. Bu nedenle bayramlar ihtiyaçlı kişilere yardım,  kabir, akraba, komşu ve hasta ziyaretleri yapılarak, bayramların karşılıklı sevgi, hoş görü ile saygının kurulduğu  özel günlerdir.
Yoğun iş temposunun getirdiği koşuşturmaca içinde birbirimizi göremiyoruz. Hatta aile bireyleri çoğu zaman aynı masada oturup yemek yiyemiyorlar. Bayram günleri böylesi özlemlerin giderilebileceği bir zaman dilimidir. Dolayısıyla bu bayram teknoloji yardımıyla gönderilen toplu mesajları dikkate almayın, mesaj da atmayın! Bayram tebriki göndereceğiniz kişi size yakın ise ziyaretine gidin, uzak ise telefon edin. İnsanın sevdikleri ile bir arada olmasının verdiği mutluluk veya sesini duyması gibi yüreklerine dokunan bir başka sıcaklık yoktur…
Geçtiğimiz bayramlarda da ifade etmiştim. Aslında bayram günleri, günümüzde anlam ve içerik değişikliği ile birlikte sadece tatil sürelerini ifade eder olmuştur. Çalışan kesim, işe gitmeyeceği gün sayısı olarak bakmaktadır bayramlara. Özellikle kamu çalışanları hafta sonuna denk gelen bayramlardan hoşlanmazlar ama bayram günleri hafta içi ise büyük bir heyecanla bayramın hafta sonuna bağlanıp bağlanmayacağını beklerler. 
Bayram süresi ile hafta sonu bağlandı mı hemen gezi turları, her şey dâhil konaklamalar, tatil yerleri araştırılmaya başlanır. Bayram günü gidilen tatil yerinden de telefonla gönderilen toplu mesajlar ile bayram tebriklerini çok kısa bir sürede tamamlıyoruz artık. Kişiye özel olmayan, yuvarlak cümlelerle kurulmuş toplu mesajlar. Herkes için söylemiyorum ama çağdaş bayram anlayışının bu yönde şekillenmekte olduğu bir gerçek. Yerel medyamızda çıkan haberler de bunu destekler niteliktedir. Günümüzde bayram tatilini fırsat bilenler yurt dışına çıkmayı tercih etmektedirler.
Bir diğer yandan bayram tatili herkes için altı gün olmadı. Kamuda çalışan sağlık görevlileri, güvenlik görevlileri ve acil durumlarda ilk müdahaleyi yapacak çalışanlar için nöbet günleri belirlendi. Bayram süresince nöbetleşerek çalışacaklar. Bir diğer yandan özel sektör çalışanları da altı gün bayram tatili yapmadılar. Büyük market çalışanları, inşaat işçileri gibi durmak bilmeyen sektör çalışanı işçiler de işlerinin olacaklardır. 
Bayramların artık değiştiği, tatile doğru evrimleştiği yadsınamayacak bir gerçek. Fakat asıl bayram insanın gönlünde olmalı. Büyüklerimiz, yaşlılarımız hala daha bayramlarda sıcacık bir sarılmayı, kucaklamayı, dokunabilmeyi bekliyorlar. Dilerim herkes sevdikleriyle bayram vesilesiyle kucaklaşır, karşılıklı kahvelerini içerken sıcacık sohbetlerle hasretlerini giderirler. Herkes mutlu sağlıklı neşeli bir bayram geçirsin!
Güzel bir hafta dileklerimle, herkese iyi Pazarlar.

YORUM EKLE

banner608

banner474