banner564

İyi bayramlar

Bu haftaki yazımız kurban bayramına denk geldi. Dört günlük bayram dolayısıyla, önümüzdeki Çarşamba gününe kadar bayram tatili yapmış olacağız. Herkese ailesi ile birlikte sağlıklı, mutlu bir bayram geçirmelerini dilerim.
Her bayram duymaya alıştığımız nerde o eski bayramlar sohbetleri sadece sosyal boyutu ile ele alınmaktadır. Yaşam koşullarının günden güne daha da çetin hale geldiğini, asgari ücretin dahi bu çetin ekonomik koşullarda yetersiz olduğunu hep göz ardı etmekteyiz. Bence bayramların sosyal değişime uğramasının nerdeyse en önemli nedeni kişilerin farklılaşan ve giderek daha da derinleşen ekonomik koşullarıdır.
Ekonomik koşulları zayıf olanların, dört günlük bayram tatili bir gün ile sınırlı olacaktır. Büyük işletmelerde çalışanlar kısa süren bayram sonrası hizmet vermeye devam edeceklerdir. Bayramlar toplumun manevi değerleridir ve herkes için aynı olmalı ve içtenlikle yaşanması sağlanmalıdır. Bayramlarda yaşlılar, büyükler ve güçsüzler hatırlanmak isterler. Böylesi manevi günlerde aramızdan ayrılanlar dua ister. 
Dini bayramların toplumumuzun sosyal ilişkilerini pekiştirmek olduğunu, dargınların barıştığı, insanların dayanışma ve yardımlaşmayı gerektirdiğini yavaş yavaş unutur olduk. Telefon listedeki kişilere yuvarlak cümlelerle gönderilen mesajlarla manevi görevimizi yerine getirmiş oluyoruz. İster kabul edin ister etmeyin, şu bir gerçek ki; özele yönelik olmayan mesajlar olumlu bir duygu yaratmaz. Hayatınızdaki özel birine yuvarlak cümlelerle genel bir mesaj atılması ancak kişiyi sıradanlaştırır. Burada nerede o eski bayramlar söylemine girmek istemem ama kesinlikle eski bayram zamanları insanları daha bir arada tutuyordu.
Bayramın artık eski bayram olmadığı kesin fakat bayram insanın gönlünde olmalı. Bayram sevinçtir, mutluluktur. Büyükler, anneler babalar büyükanne, büyükbabalar, yaşlı akrabalar kısacası günün teknolojisini yakalamış ama alışamamış olan yaş grubu, hala bayramlarda sevdiklerini kucaklamayı, dokunabilmeyi bekliyorlar. Yoğun iş temposunu getirdiği koşuşturmaca içinde birbirini görememenin, aynı masada oturup yemek yiyememenin getirdiği özlemin bir beklentisidir bayram günleri. Yaşanan zaman dilimi içerisinde, ailece bir arada olmanın verdiği mutluluk gibisi yoktur…
Herkesin bayramını kutlar ailesi ile mutlu, sağlıklı bir bayram geçirmesi dileklerimle, herkese iyi bayramlar.  

YORUM EKLE

banner471

banner473