banner564

İyice düşünülmeli sonra harekete geçmeli

Normale dönme adı altında ilk haftayı geride bıraktık. İlginç bir hafta oldu. Özellikle geçtiğimiz salı günü Lefkoşa’yı etkisi altına alan sağanak yağış sonrası ortaya tanıdık görüntüler çıktı. İster istemez bu görüntüler karşısında normalin ne olduğunu bir kez daha sorguladık. Normalimiz neydi ki, normal yaşantımıza dönelim?
Geçtiğimiz hafta, Bakanlar Kurulu kararı ile ekonomik çarkın yeniden dönebilmesi için bazı işyerlerinin faaliyete geçmesine izin verildi. Ancak bu ekonomik açılım kararı alınırken, anlaşılan o dur ki konu ile ilgili paydaşların görüşleri ve düşünceleri alınmadan, plansız bir şekilde açılımlar gerçekleştirildi.
Bu açılıma ilk tepki şoför okullarından geldi. Sürüş eğitimi sırasında sosyal mesafenin korunamayacak olması ve araç içinde kapalı bir şekilde sürüşün gerçekleştirilecek olması şoför okullarını düşündürdü. Ayrıca şoför okullarının ifadesine göre Sağlık Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı arasında da görüş farklılığı varmış. Bu uyumsuzluğu da şuradan gözlemledik çünkü şoför okulları eğitimlerini ehliyet sınavına yönelik olarak vermektedir. Yani Ulaştırma Bakanlığına bağlı Ehliyet Müfettişliği hizmetlerine başlamadan ve ehliyet sınavı yapılmadan şoför okullarının eğitim vermelerinin bir anlamı olmayacaktı. Dolayısıyla şoför okulları Bakanlar Kurulu kararına rağmen eğitime başlamadı. Şoför okulları basın aracılığı ile sürüş eğitimlerine bayramdan sonra başlayacaklarını duyurdular.
Ekonomik açılımın getirdiği diğer bir sıkıntı hemen hemen her kalemde fiyatların yükselmeye başlamasıdır. Olağanüstü bir dönemden geçtiğimiz şu süreçte, ekonomik tedbirler adı altında bir takım önlemler alınmıştır. Kolay yoldan memur kesiminin maaşları budanmıştır. Özel sektör çalışanları ya ödeneksiz izine ayrılmış ya da işten durdurma yönüne gitmiştir. Kısaca piyasaya giren sıcak para akışında bir düşüş olmuştur.
Böylesi bir durumda tesisatçı bir arkadaş bana şu şekilde dert yandı. 10 Mart’tan önce beş dolara almış olduğu bir parçayı, aynı yerden ekonomik açılım sonrası yedi dolara almış. Döviz yükselirken fiyatların da yükselmesi, tesisatçı arkadaşa ben nasıl iş yapacağım sorusunu sordurmuştur.
Coğrafyamızda ekonomide serbest piyasa koşulları uygulanmaktadır. Fakat olağanüstü bir dönemden geçildiği şu zamanlarda, ekonomide de olağanüstü önlemler alınması şarttır. Alınacak önlemlerin geniş bir tabana yayılması için paydaşlarla görüşmek onların düşüncelerini almak ekonomik açılım için elzem bir durumdur. Yoksa yukarıda verdiğim küçük iki örnekten de anlaşılacağı üzere ekonomik döngünün yeniden başlatılması kolay olmayacaktır.
Herkese güzel bir hafta dileklerimle iyi günler. 

YORUM EKLE

banner608

banner473