banner564

Kabaran saçlara evde çözüm

Kim istemez ki banyodan çıkınca, saçı kurutup ve taradığınızda, şekil verdiğiniz gibi kalsın… Anten gibi sağa sola fırlayan küçük saçlar, elektriklenmeden dolayı hacimli değil de adeta kuştüyü yastığı kabartmışsınız gibi görünüm, bir türlü sözünüzün geçmediği isyankâr adeta sizden bağımsız yaşayan saçlar… Tüm bunların üzerine bir de rüzgârlı gündeyseniz artık tamamen saçlar kendilerine ait yeni bir cumhuriyet kurmuşçasına, bir daha sizin topraklara dâhil olmayacaklarmış gibi bir sağa bir sola her biri ayrı telden savrulurlar.

Kabaran saçların asıl sorunu, nemsizlik ve bundan dolayı meydana gelen kurumadır. Ayrıca fazla işlem görmüş ve devamlı yüksek sıcaklıkla çalışan maşa ve saç düzleştirici kullananlardansanız, ister istemez saç nemini kaybederek söz dinlemez hale gelir. Sizlere kabaran saçlara çözüm önerileri vermeden önce saçlar neden kabarır bunun hakkında bilgi vermek istiyorum. Kabaran saçlara doğal çözüm önerileri ve kabaran saçlara çözüm arayanlar verdiğimiz yöntemleri evde deneyerek kesin sonuç alabilirler.

Kabarık saçlara çözüm

Özellikle saçınızı kurutmak için sürekli fön kullanıyorsanız, saçın kendi bünyesine hapsetmek istediği nemi, siz fön makinesiyle buharlaştırırsınız. Bunun önüne geçmek için 1 kez fönle saçınızı kurutuyorsanız, 1 kez de saçınızın kendi haliyle kurumasına izin vermelisiniz. Banyodan sonra suyunu aldığınız saçınızı, ıslakken tarayıp, açık halde bırakın. Eğer saçlarınız uzun ise omuzlarınıza kuru bir havlu koyun. Sürekli saçınızı kurutmak zorunda iseniz, saçınıza fönü mümkün olduğu kadar uzaktan tutup, adeta sıcak bir günde kendi halinde kuruyormuş hissi verebilirsiniz. Fönü saçların aşağısından değil, kafanızın yukarısından tutup, aynı zamanda tarayabilirsiniz. Fönün başlığı ne kadar büyükse o kadar çok sıcak hava vereceğinden, genelde fön ile birlikte satılan hava daraltıcı ucu kullanmanızı tavsiye ederim. Saç kurutma makinesi ya da saça ısıl işlem gördüren aletlerden maşa veya saç düzleştirici kullanacaksanız, saçı aşırı sıcaktan koruyan serumlardan yardım alabilirsiniz. İyonizer özelliği olan saç kurutma makineleri ise saçtaki elektriklenmeyi bir miktar yatıştırır.

Havluyla saçınızı hoyratça kurutmak ve havlunun içinde bekletmek saça zarar verirken, bünyesinde tutması gereken nemin tümünün havluda kalmasına neden olur. Nazik dokunuşlarla havluyla, saçın suyunu aldıktan sonra, havluyu kullanmamak gerekir. Ayrıca yıpranmış havlular sertleştiğinden saça zımpara etkisi yapar. Mikro fiber havlular, bünyesinde çok fazla su tutma özelliği vardır. Banyodan sonra sadece saçı sarıp, giyinene kadar başınızda tutmak, saçınızı kurulamanıza gerek duymadan, havlunun ıslaklık giderme işlevini görür.

Bir şeye elektrik yüklemek istiyorsak, sürtünme kuvveti çok büyük etki yapmaktadır. Birbiri arasında elektron alışverişi olur. saçtaki elektriklenme de bu yüzden gerçekleşir. İnce dişli taraklar saçın daha çok elektriklenmesine, bunun sonucu kabarmasına neden olur. Bu yüzden daha geniş aralıklı ve kalın uçları olan fırça veya taraklar kullanılmalıdır. Metal uçların yerine doğal ahşap ya da kıllardan yapılan fırçalar ya da taraklar saçların elektriklenmemesini sağlar.


Saçları sadece ıslakken taramak, kuruyken taramanın yanında daha az elektriklenmesini hatta hiç elektriklenmemesini sağlar.

Kabaran saçlar için ne yapılmalı? 

Eğer saçlarınız çok gür ve kabarıyorsa, kuaförünüze bu durumu belirterek aralardan saç azaltmasına gidebilirsiniz. Bunun yanında katlı olan saçı daha da hacimli gösterecek kısa kesimlerden kaçınmalısınız. Özellikle kahkul kabaran saçlarda kesinlikle kullanılmamalıdır.

Vücuda alınan az su saçlardaki nem dengesini etkiler. Susuz kalan bir vücutta saçların kuruması ve kabarması kaçınılmazdır. Bunun için günde en az 1,5 litre su içilmelidir.
Çok sıcak su ile duş almak saç kökünüze ve tellerinize zarar verir. Saç tellerini ve derisini kurutur. Saçı mat ve cansız gösterir. Böylelikle kabarmaya eğilimi artar. Ilık su ile yapılan banyo sonrası sadece saçınıza soğuk su tutarak da kabarmanın önüne geçilir.

Pamuklu yastık kılıfları, saç tellerinin uyurken yastığa çok fazla sürtünmesine neden olur. Ayrıca pamuk, yapı gereği suyu ve nemi bünyesine hapseder. Saten yastık kılıfları veya gece yatarken saçlarınıza bağlayacağınız bir tülbent bu sürtünmenin aynı zamanda nem kaybının önüne geçecektir.

Kabaran saçlar için şampuan

Piyasada satılan çoğu şampuanın içerisinde kimyasal bir madde olan sülfat bulunmaktadır. Sülfat, şampuanın gereğinden fazla köpürmesini sağlayan maddedir. Bir çeşit tuzdur. Saç ne kadar köpürürse o kadar çok temizlendiğini zannetmemiz aslında çok yanlıştır. Ne kadar çok köpük o kadar çok sülfat ve o kadar çok saça zarar demektir. Sülfat maddesi saçın nem dengesini bozup kurutur. Genelde bebek şampuanlarının içinde sülfat bulunmaz. Bebek şampuanları ya da özel yapılmış sülfatsız şampuanlarından birini kullanmak asi saçlar için çözüm olabilir. Aynı şekilde içinde alkol içeren herhangi bir saç şampuanı veya şekillendiricisi saçı yıpratır.

Birçok saç kremi de şampuanlar gibi birçok kimyasal içerir. Özellikle saç kreminin saç diplerine uygulanması oldukça yanlıştır. Saç kremi sadece saç uçlarınıza sürülmelidir..

Güneş cildi kuruttuğu gibi saçları da kurutarak zarar verir. Özellikle yaz aylarında deniz ve havuz suyu ile güneşin zararlı etkileri birleşince saçlar kurur ve kabarır. Bu yüzden tıpkı cildimizde olduğu koruma faktörlü şampuanlar, güneşin zararlı etkilerini yok etmek için kullanılır.

Gliserin sürüldüğü bölgenin üzerini bir streç film gibi kaplar. Gliserin içeren şampuanlar ve saç kremleri, saçı kaplayarak tüm neminin içinde kalmasını sağlar. Sadece gliserin sürmek saçta kalıntılar bırakabileceğinden bu şekilde kullanılmamalıdır.

Saç kabarmasının önüne geçmek için satılan saç serumları, saçları uçlardan başlayarak nemlendirir. Uygulama hatası yapmamak önemlidir. Serumlar yalnızca saç uçlarına sürülür, köklerine asla sürülmez. İşlemi yaparken tüm saçlarınızı büyük tutamlara ayırıp serumu iyice yedirmenizi öneririz. Her bir tutam için nohut kadar serum yeterli olacaktır. Aksi takdirde saçlarınız da kalıntılar kalabilir.

Saçın kendi ürettiği yağ, saçın kendi kendini beslenmesi açısından çok büyük önem taşır. Saçınızı hergün şampuan ile yıkarsanız, saç kökünüzden bu yararlı yağ giderilir. Saç beslenemez. İçinden bazı elementleri kaybeden saç, nem dengesini de koruyamaz. Saçınızı bir gün yıkayıp bir gün yıkamamak, aynı zamanda haftada en fazla 2 gün şampuan kullanmak, saçınızın bu yağdan maksimum fayda sağlamasına yardımcı olur. Sadece su ile yıkamak saçtaki yağlı görüntüyü giderir. Ayrıca çıkan bu yağı saç uçlarına kadar, saçınız tarayarak yaymak, saç uçlarının da bu yağdan faydalanmasını sağlar.

Saç kabarmasi nasıl önlenir?

Saçlarınızı doğal yumuşaklık elde etmek için, son durulama suyunu yarı yarıya sulandırılmış elma sirkesi ile yapmanızı öneririz. Kısa zaman içinde saçlarınızda doğal yumuşaklık, parlaklık ve sağlık geliştiğini fark edeceksiniz. Kimyasal ile temas etmeyen saçınız ise nem dengesini kendi kurarak kabarmayacaktır.

Özellikle saçlarınızın ön tarafında küçük küçük yeni çıkan saçlar kabarıyorsa, temiz bir rimel fırçasına az hindistancevizi yağı sürerek, yatıştırabilirsiniz.

Çantanızda sürekli el kremi bulunduranlardansanız, dışarıda saçlarınız kabardığını fark ederseniz, yine nohut kadar el kremini saçlarınızın ucuna sürerek, saçlarınızın kabarmasını yatıştırabilirsiniz. Sıklıkla atkuyruğu yapanlardansanız ve atkuyruğu olmaktan çıkıp bir yün yumağı gibi görünüyorsa, el kremi size yardımcı olacaktır.

Temiz saça uygulanan bir miktar jojoba yağı saçın nem dengesini kurması açısından son derece yararlıdır. Mümkün olduğu kadar saçınızda tutmalısınız. Daha sonra ılık su ile durulanır.

Kabaran saçlar için maske

Saçlarınıza nem verecek aynı zamanda kabarmanın önüne geçecek, her banyodan sonra rahatlıkla kullanabileceğiniz saç koruyucusunu evde yapabilirsiniz. Bunun için gerekli olan malzemeler 1 su bardağı gül suyu, 3 ampul C vitamini ve yeterli büyüklükte bir fıs fıslı şişedir. Gül suyu ve C vitamini bu şişeye koyup iyice çalkalayınız. Saçlarınız kurumaya yakınken bu karışımı saçınıza sıkın. Elinizle saça yedirdikten sonra geniş aralıklı bir tarakla saçınıza eşit şekilde yayılmasını sağlayın. Durulanma gerektirmez.

Saçların kabarmasını önlemek için 1 çorba kaşığı bal ile 1 çay kaşığı sütü karıştırıp saç diplerine sürülür. Yarım saat beklettikten sonra durulanır.

4 adet Aspirini toz haline getirerek, şampuanın içine atıyor ve iyice çalkalıyoruz. Aspirinin yıpranmış saç telleri üzerinde onarıcı etkisi vardır. Bir süre sonra saçlarınızın artık elektriklenmediğini fark edeceksiniz.

Saçlarınız kuru ve çok yıpranmış ise hint yağı bu kuruluğu alarak, saça nem verir. Aktarlarda satılan küçük şişelerdeki hint yağının hepsini ve bir yumurtanın sarısını karıştırın. Saç diplerinden başlayarak, tüm saçınıza yedirin. Saçınıza streç film ile sarıp, üzerini ütüyle ya da buharda ısıttığınız havluyla sarın. 2 saat bu şekilde bekledikten sonra, saçınızı ılık su ile durulayın. Bu kürü haftada 2 kez uygulayabilirsiniz. Kısa sürede saçlar normale dönüp, kabarmanın önüne geçersiniz.

Kabarık saçlar nasıl düzelir?

Saçların yıpranmış olduğunun göstergesi olan aşırı kabarmayı önlemek için sadece zeytinyağı yeterlidir. Marketten alınan rafine olan zeytinyağları asidiktir. Saça zarar verebilir. Bu yüzden doğal olanı tercih etmelisiniz. Saçınız için yeterli miktar zeytinyağını mikrodalgada ılık sayılacak bir sıcaklığa getirerek, diplerine masaj yaparak yedirin. Ilık tercih edilmesinin nedeni vücut sıcaklığında olması ile kolaylıkla gözeneklerden içeri girerek saç köküne nüfuz etmesidir. Ayrıca belirli bir sıcaklıkta zeytinyağı içinde aktif hale geçen serbest radikaller saça çok faydalıdır. Uyarılan saç dipleri kan akışının hızlandığından, zeytinyağının doğru ve etkin bir şekilde çalışmasını sağlar. Bir miktar uçlara da sürerek, bir fırça veya tarak yardımıyla yayılmış olduğundan emin olun. Streç film ve havlu içine sararak en az yarım saat bekletin. Tercihen gece yapıp, sabaha kadar bu şekilde de uyuyabilirsiniz. Daha sonra sabah önce ılık sonra soğuk su ile durulayın. Aynı uygulamayı hindistancevizi yağı ile de yapabilirsiniz.

Kısa sürede etki gösteren diğer bir saç maskesi ise; saçınızın uzunluğu ve miktarına göre hazırlayabileceğiniz; zeytinyağı, yumurta ve sirkeden oluşmaktadır. Saçlarınız kısa ya da küt ise 1 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 yumurta ve 1 çorba kaşığı elma sirkesi yeterli olacaktır. Siz bu sayıyı ikiye veya üçe çıkarabilirsiniz. Karışımı iyice pürüzsüz bir kıvam alıncaya kadar karıştırın ve saç diplerinden ucuna doğru tutam tutam sürün. Daha sonra tarayın. 15 dakika beklettikten sonra önce ılık, sonra soğuk su ile saçınızdan akıtın. Bu maske zeytinyağı yerine, tatlı badem yağı ile de yapılabilir.

Kabarık saçlar için doğal çözüm

Saçınızın uzunluğuna göre hazırlayacağınız yarım su bardağı mayonez ve 1 yumurta akından oluşan karışım saçlarınıza pürüzsüz bir görünüm sağlar. Saç dipleri dahil tüm saça yedirilir. 20 dakika bekletilip, önce ılık sonra soğuk su ile durulanır. Yumurtanın kokusu saçımdan bir türlü gitmiyor diyorsanız, maskeyi hazırlarken içine birkaç damla lavanta yağı ekleyebilirsiniz.

Banyoda uygulayacağınız bu tarifte ise bir fıs fıslı şişeye ihtiyacınız olacak. Bunun için 1 su bardağı mayonez, yarım bardak elma sirkesi, aynı su bardağının çeyreği kadar süt ve yarım su bardağı suyu ekleyip, şişeyi iyice çalkalayıp, malzemelerin birbirine karışmasını sağlayın. Saçınızı şampuanlayıp kirden arındırdıktan sonra saç dipleriniz dâhil, karışımı tüm saça püskürtün. Saçınızdan durulamayıp, suyunu sıkarak banyodan çıkın. Daha sonra saçı havlu ile temas etmeden kurumaya bırakın. Kalan karışımı buzdolabında saklayabilirsiniz.

Bebekler için üretilmiş ıslak mendili fırçanıza geçirerek, saçınız kuru iken bu şekilde tarayarak kabarmanın önüne geçebilirsiniz.

Saçlarınız çok kabardığında kendinize yaratacağınız en pratik çözüm ise bebek yağıdır. Bir miktar avucunuza alıp, kabaran saça yedirmeniz yeterlidir. Daha sonra fırçayla saçınızı taramayı ihmal etmeyin. Bebek yağını saç diplerine değdirmemeniz gerekmektedir. Özellikle banyodan sonra, saç nemliyken uygulanması önerilir.

YORUM EKLE

banner471

banner473