banner564

Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Yasası (2)

Bu yasanın yasallaşması ile birlikte;
•    Bütçe türleri uluslararası standartlara uygun olarak yeniden tanımlanmakta ve sınıflandırılacaktır. Bu çerçevede katma bütçeler kaldırılmakta ve bu kapsamda yer alan idari ve mali statüsüne göre genel bütçeli ya da özel bütçeli idare haline getirilecektir. Döner sermaye işletmeleri ve fonların gelir ve giderlerinin ilgili oldukları idare bütçesine dahil edilecektir. Yapılacak bu düzenleme ile kamu idarelerinde yer alan tüm gelir ve giderler bütçede yer alacaktır. Böylece bütçe dışında gelir edilmesi ve gider yapılması önlenecektir. 
•    Genel yönetime dahil kamu idarelerinin son iki yıla ait bütçe gerçekleşmeleri ile gelecek iki yıla ait gelir-gider tahminleri bu yasa ile Merkezi Yönetim Bütçe yasasının ekinde yer alacaktır.
•    Bu yasa ile artık yerel yönetimler ve sosyal güvenlik kurumlarının bütçe büyüklükleri Cumhuriyet meclisine sunulacaktır. 
•    Bu yasa ile vergi muafiyeti, istisnai ve indirimliler kamu gelirlerinde yer almamasını içeren cetvel Merkezi Yönetim Bütçe Yasasına eklenecektir.

Bütçe hazırlama ve uygulama sürecinde etkinliğin artırılması amacıyla, bütçe hazırlama çalışmaları daha erken başlanılacaktır. Kamu idarelerinin bütçeleri üzerinde daha ayrıntılı çalışılmasına ve sağlıklı tahmin yürütülmesine imkan sağlanarak çok yıllı bütçeleme sistemine geçilecektir. Bu yasa ile plan-bütçe ilişkisi güçlendirilerek kamu idarelerinin bütçeleri orta vadeli plandaki hedefler doğrultusunda hayat bulacaktır. Bu yasa ile uluslararası ve Avrupa Birliği standartlarına uygun bir iç kontrol sistemi oluşturulmakta ve kamu idarelerinin bütçe uygulama sürecindeki inisiyatifleri artırılması hedeflenmektedir. Kamu idarelerine bütçe hazırlama ve uygulama görevleri yanında harcama öncesi mali kontrol yetkisi verilerek kendi idareleri içerisinde iç denetim mekanizmasının oluşturulmasını sağlanacaktır.

Kamu Mali Yönetimde görev, yetki ve sorumluluklar açık bir şekilde ortaya konulmakta ve yetki-sorumluluk dengesi yeniden kurulmaktadır. Buna göre; kamu idarelerinin mali işlemleri, kurulacak mali hizmetler birimleri tarafından yapılacaktır. Bütçe sınıflandırmasında ödenek tahsis edilen yöneticiler harcama yetkilisi olarak karar vermeye yetkili olacak, iş ve işlemler harcama yetkilisi tarafından verilen harcama talimatı üzerine gerçekleştirme görevlileri tarafından yerine getirilecektir. Muhasebe görevlilerinin ödeme aşamasındaki uygunluk denetimi yapma görevleri sona erdirilerek, bunun yerine ilgili kamu idaresinin en üst amirine bağlı olarak çalışacak mali hizmetler birimine, harcama süresinin belirli aşamalarında ön mali kontrol görevi verilecektir. 

Bu yasa ile mali yönetimde şeffaflığın sağlanması ve sağlıklı bir hesap verme mekanizması kurulması, kamu kaynaklarının elde edilmesi ve kullanılması sırasında gerekli bilginin gerekli zamanda verilmesi suretiyle kamuoyu denetiminin sağlanması, kamu hesaplarının uluslararası standartlara uygun bir muhasebe düzenine göre tutulması sağlanacaktır. Ayrıca, kamu idarelerine idare faaliyet raporu, Sayıştay tarafından değerlendirme raporu ve Başbakanlık tarafından genel faaliyet raporu düzenlenmesi öngörülmektedir. Söz konusu yasa ile mali yöntemlerle ilgili tüm verilerin ve mali istatistiklerin düzenli olarak kamuoyuna açıklanması sağlanacaktır.

YORUM EKLE

banner608

banner474