banner564

Kanayan yaramız trafik

Yaşadığımız coğrafyanın neresinden tutmaya çalışırsanız, görürsünüz ki tutacak bir tarafı yok. Neredeyse her gün tekrar eden toplumsal sorunlarımızı o kadar kanıksadık ki çözüm üretmek bir yana, artık görmezden geliyoruz.
Bu yılın ilk yarısında birçok can alan ve birçok ailenin de canını yakan trafik kazalarını her gün yerel medyamızda okumaktayız. Trafik kazalarının nedenleri bilinmesine rağmen önlem alınmaması/alınamaması trafik kazalarının artarak devam etmesine de zemin hazırlamaktadır.
Araba kullanmak sadece ehliyet almak anlamına gelmiyor. Araba kullanma ile ilgili temel bilgileri de bilmek gerekiyor. Bilinçsiz bir şekilde araç kullanmaya çalışmak büyük risk oluşturuyor. Ehliyeti almış olsanız dahi trafikte bağımsız hareket edemiyorsunuz. Trafik de seyir halinde iken diğer araçları düşünerek araç kullanması kişinin hem kendisi hem de çevresindekiler için oldukça önemli rol oynuyor.
Genel olarak trafik kazalarının başlıca sebebi aşırı hız. İnsanlar günlük hayatlarında sürekli bir yerlere yetişmeye çalışıyor ve bu nedenle acele ediyorlar. Bu nedenle araç kullanırken kişiler daha aceleci, agresif ve bencil davranabiliyor. Bu durumda kazaların yaşanmasına yol açıyor. Gidilecek yere bir an önce varmak aşırı hız yapmayı da beraberinde getiriyor. 
Araba kullanmak için hem ruhen hem de bedenen hazır olunmalı. Yorgun ve uykusuzken direksiyon başına geçmek dikkat dağınıklığına yol açabiliyor. Bu durumda yola odaklanamayabilir ve kazalara neden olunabiliyor.
Çok zayıf olan toplu taşımanın, belirli bir saatten sonra hiç olmaması alkollü araç kullanımını da bir anlamda körüklemektedir. Alkollü araç kullanmak yasalar tarafından cezalandırılıyor olsa da denetimlerin yetersiz olmasından dolayı pek çok alkollü araç kullanımı denetime takılmamaktadır.
Trafik kazaları, nedenlerinin büyük oranda önlenebilir. Trafik kazalarının önlenebilmesi ancak kaza verilerinin bilimsel çalışmalarla değerlendirilmesi sonucunda ortaya konulacak bir master program ile mümkün olacaktır. Günümüzde ulaşım ekonomik kalkınmanın temel unsurlarından birisidir. Trafik ve yol güvenliği ekonomideki diğer sektörlerinin sürdürülebilirliği açısında son derece önem arz etmektedir. Dolayısıyla trafik kazalarının bütünlükçü bir yaklaşımla bir an önce ciddi bir şekilde ele alınması gerekmektedir.
Herkese güzel bir hafta dileklerimle, iyi pazarlar. 

YORUM EKLE

banner608

banner474