banner564

Kanbay niye acele etti?

Dün bu köşede size teamüllerden bahsetmiştik. Demiştik ki Anayasa ve teamüller vardır. Ve devletin işleyişini bunlar belirler. Örneğin “Meclis Başkanının seçimi 10 gün içinde yapılır” der Anayasa.
Ve yine hükümet, güven oylaması alana kadar hükümet programı üzerinde uğraşır. Yasa yapmaz, köklü değişikliklere gitmez. Teamüller gereği bu süreyi Hükümet Programını yazmakla geçirir. Devir teslimler falan yapılır yani. 
Yeni hükümet bu konuda aceleci davrandı. İlk bakanlar kurulunda yasa ve değişiklikleri gündemine aldı. Ve bunların teamüllere göre uygun olmadığını dün bu köşede sizinle paylaştık.
Dün bunları yazınca bir okurumuz aradı ve sordu madem teamüller böyle o zaman TC Büyükelçisi niye aceleci davranıp bakanları gezdi ve TC Başbakanı’nın güven mektubunu sundu? 
Öyle ya, meclis başkanlığı krizinde belki de TDP yan çizecek? Belki de bakanlıkların yeniden dağıtılmasını isteyecek? Öyle ya Hükümet Programı daha mecliste okunmadı, güven oylaması yapılmadı, bu acele niye? 

Tütsüleyin bari
Bir bu eksikti diyecek bazıları ama gene de insan söylemeden edemiyor işte. Yeni hükümet kuruldu kurulalı ortalık pek bir toz pek bir duman. Örneğin 20 ay boyunca UBP’nin yönettiği dönemde tek bir kişi bile cezaevinden kaçamadı ama daha bu hükümetin ilk haftasında iki kişi kaçtı. Bir hafta içinde iki kişi inşaattan düştü öldü, bir iki tanesi de yaralandı. Kazalar belalar da hiç eksik olmadı.
Belki de bir tütsülemekte bir okutmakta fayda var. Hazır bugün de günlerden Cuma iken aklıma geldi, birisi sevabına bir okuyup üfürse ya…

Şarkı söylemek lazım
Hafta boyunca oydu buydu derken epey gerildi memleket. Hazır hafta sonuna gelmiş iken dinlemeniz için bir şarkı listesi hazırladık. Hem şarkı dinleyip hem gündemi de hafızanızda canlı tutmuş olursunuz bu sayede:
• Tufan Erhürman’dan Cemal Özyiğit’e; Kenan Doğulu’nun “Kandırdım” şarkısı.
• Hüseyin Angolemli’den Tufan Erhürman’a Orhan Gencebay’dan “Bir teselli ver” şarkısı.
• Kabinedeki tüm bakanlardan Maliye Bakanı Serdar Denktaş’a Cici Kızlardan “Para Para” şarkısı. 
• Kudret Özersay’dan Tufan Erhürman’a Mustafa Sandal’ın “Onun arabası var” şarkısı.
• Levent Özadam’dan Zeki Çeler’e Yeliz Yeşilmen’in “Kravat” şarkısı.
• Faiz Sucuoğlu’ndan UBP üyelerine Tarkan’ın sesinden “Uzun ince bir yoldayım” şarkısı.
• Ersin Tatar’dan Zorlu Töre’ye Ayna grubunun söylediği “Arkadaş” şarkısı.
• Fırat Ataser’den Tolga Atakan’a Haluk Levent’in “Yollarda bulurum seni” şarkısı.
Keyifli ve güzel bir hafta sonu geçirmeniz dileği ile… 

MESAJLAR
Mustafa AKINCI: Toplumsal olaylara hassasiyetlerinizi son dönemde biliyoruz. Şu yargıya müdahale konusunda da bir girişiminiz olacak mı acaba? 
Mehmet Ali TALAT: Hükümet 4’lü olarak ahenk içinde hareket ederse başarılı olur dediniz. İyi de Kıbrıs konusunda o ahenk nasıl yakalanacak? Valla biz de merak ediyoruz. 
Dr. Derviş EROĞLU: Seçimlerde meydanlarda boy gösterdiniz ama şimdi ne hikmetse hiç sesiniz soluğunuz çıkmıyor. Oysa onca toplumsal olay var dışarıda. Ne düşünüyorsunuz, ne öneriyorsunuz? 
Tufan ERHÜRMAN: Çıktığınız programları izleme şansımız oldu, fena değildi hani. Ama gene de isterseniz biz de bir program çekelim sizinle. Hem de nerede isterseniz? 
Cemal ÖZYİĞİT: Başbakan yeni talep gelirse ve bir marka ise yeni üniversite izni verebiliriz dedi katıldığı bir TV programında. Oysa siz sayının çok olduğundan şikâyet ediyorsunuz. Nasıl bulacağız orta yolu? 
Ayşegül BAYBARS: Polis kaçan firarileri araya dursun siz bakanlıkta bekleyen MOBESE dosyasını bir raftan indirin. Böylece birisi kaçtı mı yakalaması daha kolay olur memlekette. 
Zeki ÇELER: Müteahhitler önce bakanlıktaki alt yapının tamamlanmasını sonra da denetimlerin yapılmasını istiyor. Zira birçok müteahhidin izin dosyaları bakanlıkta bekliyormuş. 
Mümine KUSET: UBP’nin bu dönemde bazı belediyelerde kadın belediye başkan adayları göstermesini istediniz ve bu isteğinize sosyal medyadan ciddi bir destek gelmiş gibi gözüküyor. Bakalım parti yönetimi bu isteğe ne cevap verecek? 
Ömer SUAY: Pek muhterem dedeniz Hakk’ın rahmetine kavuşmuş. Merhuma Allah’tan rahmet, geride kalanlara sabırlar dileriz, başınız sağ olsun. 
Salih GÖKPINAR: Yalovaspor’da görev kaçınılmaz olunca bir kez daha yönetici olmaya karar vermişsiniz. Bu zor dönemde takımı yalnız bırakmak olmazdı zaten. 
Mahmut ÇINAR: Dün akşam Ahmet Çaluda ve bölgenin ileri gelen isimleri ile Kalkanlı’da seçim startını vermişsiniz. Gazanız mübarek olsun. Bu arada masada çok önemli isimler vardı. 
 Latif AKÇA: Lefkoşa Belediye Başkan adaylığı için bazı zemin yoklamalarına başlamışsınız. 
Kemal ALTUNCUOĞLU: Sizde YDP’den Lefkoşa Belediye Başkanı adayı olmak için kolları sıvamışsınız. Dün bazı önemli isimlerle bu konuda istişare ederken görülmüşsünüz. 
Sümer AYGIN: Girne’de bir dönem daha belediye başkanlığı yapmak için sizde son kararınızı vermiş ve çizmelerinizi giymişsiniz. Bakalım partiniz bu konuda ne karar verecek? 
Ahmet KAPTAN: KTAMS’ta yavaş yavaş yolun sonuna geliyorsunuz. Emeklilik için ne gibi bir plan yaptınız. Sizin gibi birisi boşta kalamaz, kalmamalı da. 
Akın MANGA: Sendika yönetimi tatile gidince bir kez daha nöbetçi yönetici olarak sendika size kalmış. Nöbetçi sendikacı gibisiniz valla. 

POLEMİX
 “Burada hükümetin bir bütün olarak hareket etmesi önemlidir. Eğer hükümet bir bütün olarak hareket ederse; yani bir bakanlığın sorunu hükümetin bütününün sorunuysa, bir bakanlığın başarısı hükümetin başarısı olarak görülürse bu yeterlidir. Ben daha az aldım sen daha çok aldın yarışlarının içine girerseniz başarı şansı düşer.”
2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat
YORUM EKLE

banner608

banner474