banner564

Karamanın koyunu

Makaleyi yazdığım an, Yerel Seçim için oy kullanma yeni başladı. Dolayısı ile sonuçlarla ilgili değerlendirmeyi daha sonra yapmaya çalışacağız. Ancak sonuçlardan bağımsız olarak Yerel Seçimler hangi sonuçla sonuçlansın, bu seçimlerden sonra belli Yerel Yönetimlerde önemli sıkıntılar yaşanacaktır. Bunlar ise, 28 Belediyeden, 18 Belediyeye düşmenin sıkıntıları olacaktır. Çünkü birleştirilen Belediyelerin seçilen Belediye Başkanları ve Belediye Meclisleri; devletin ilgili birimleri ile birlikte birleşmenin mali ve idari meselelerini sonuca ulaştırmakla, öncelikle uğraşmak zorunda kalacaklardır. Örneğin Mesarya Belediyesi;  Akdoğan, Vadili, İnönü, Paşaköy Belediyelerinin mali, idari ve personel sorunlarını ele almak zorunda olacak. Diğer Belediyelerde bu sorunlarla uğraşacak.
KKTC Meclisi, 51/95 sayılı Belediye Yasasının değişimini ele aldı. Söz konusu yasa değişikliği Komiteden geçti. Ancak yasa, 16 Ocak itibarı ile Meclis Genel Kurulunda ele alınacak. İlgili yasa Meclisten geçtikten sonra ise esas görev, yine Belediye Meclislerinde olacak. Çünkü Belediye vergileri ve harçlarla ilgili olarak enflasyon olgusunu dikkate alan minimum ve maksimum vergi oranlarını tespit etmek görevi bu yasa değişikliği ile  Belediye Meclislerine ait olacak. Böylece Belediye Başkanları ve Meclisleri doğrudan sorumluluk yüklenecek. Yani, Yerel Yönetim organlarının seçilen üyeleri iki temel noktadan ötürü sorumluluk altına girecekler. Bunlardan biri vergilerden şikayet edecek olan yöre insanına dönük “ ben yapmadım, Merkezi hükümet yaptı” kolaycılığını kullanamayacaklar. İkinci olarak enflasyon nedeni ile sabit kalan vergi, harç ve hizmet bedelleri için,, “az gelir var “ mazereti arkasına saklanamayacaklar. Ama en önemlisi de vergi için, yurttaşa dönük daha fazla sorumluluk altına girecekler. Yurttaşta kendi cebinden çıkacak olan bu kaynağa dönük daha fazla sorgulayıcı olma noktasına gelecek.
Ancak iş bunlarla da bitmeyecek. Bu adına Reformu denen garip işin, bir başka sonucu da çözüm bekleyecek. Buda ister Birleştirilen olsun, isterse olmasın tüm Belediyelerin ihtiyacı olan, Belediye Personel Yasasının Değişimi meselesidir. Üstelik bununla ilgili olarak somut bir çalışma da ortada yok. Bu özellikle Belediyelerde artık ciddi bir soruna dönen Taşeronlaşma, önemli oldukça ciddi bir sorundur. Özellikle bu son seçimde, her yörede, Belediye Başkan adaylarının seçim vaatleri arasında yer alan bir sorundu.
Kısacası bu Yerel Seçimler sonrası pek çok yörede seçilen Belediye Başkanları ve Meclisleri adına Reforum denen bu yapının, kaotik işleri ile uğraşacak. Hani bir atasözü var ya, “ Karamanın koyunu sonra çıkar oyunu”. Tıpkı onun gibi, sözde Reformun ortaya çıkarttığı ve boşlukta bıraktığı yeni ve çetrefil sorunları seçilenler kucaklarında bulacaklardır. Bakın göreceksiniz, yeni yasa değişikliği ihtiyaçları da ortaya çıkacak. 

YORUM EKLE

banner608

banner473