banner564

Karlı Cenevre’den yağmurlu Cenevre’ye

Yarım asrı geçen Kıbrıs sorununa çözüm bulma müzakerelerinde taraflar bir türlü sonuca ulaşamıyor. Boşa giden zaman, hayaller ve umutların yanında çok ciddi bir bütçe de bugüne kadar heba olup gitti.
Aslında konuşmadık müzakere edilmedik de hiçbir şey kalmadı. Ama hala taraflar her şeye rağmen müzakere masasında. Kimse masadan kaçan taraf olmak istemiyor. Sinirleniyor, tepki koyuyor ama masadan bir türlü kalkamıyor.
Tüm olup biten ise BM’nin gözü önünde oluyor. Yani masada bir oyun oynanıyor ve dünya da bu oyunu seyirci gibi izliyor. 
Müzakerelerin başladığı günden bu yana sınır kapılarının karşılıklı olarak açılmasından bu tarafa her halde dişe dokunur tek bir uzlaşı yok aslında. 
En basitinden iki toplumun kullandığı cep telefonlarında dahi uzlaşı sağlanamadı. Rum tarafı cep telefonlarında olduğu gibi, araç sigortaları konusunda dahi tek bir adım atmadı. 
Akıncı-Anastasiadis görüşmesinin yeniden Cenevre’de yapılacağı anlaşılıyor. En azından taraflardan gelen mesajlar bu yönde. Cenevre’de bir kez daha Rumların, garantiler ve Türk askeri konusunu gündeme getirmesi beklenirken, Türk tarafının da siyasi eşitliğe atıfta bulunması, yönetim ve güç paylaşımı konularını masaya koymasını seyredeceğiz. 
Karlı Cenevre’den yağmurlu Cenevre’ye bakalım fark mı? 

İsrail-GKRY ve Filistin
Şu muhteşem üçlüye bir bakar mısınız? Türkiye ile savaşın kapısına kadar geldiği İsrail, şimdi bir tarafında Filistin diğer tarafında Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile güle oynaya işbirliği antlaşması imzalıyorlar.
Rum Meclis Başkanı Demetris Syllouris, Kıbrıs ve İsrail arasındaki ilişkilerin, Kıbrıs ile Filistin arasındaki geleneksel tarihi ve siyasi ilişkileri olumsuz bir şekilde etkilemediğini tam aksine, söz konusu ilişkilerin İsrail ile Filistin arasındaki sorunlara bir çözüm bulunması için yararlı olduğunu söyledi.
GKRY bir yandan İsrail ile bir yandan Filistin ile antlaşmalar peşinde. Üstelik ne İsrail bu durumdan şikâyetçi ne de Filistin. İkisi de durumdan memnunlar açıklamalara bakılınca. 
Türkiye hem bölgede yalnızlaşıyor hem de GKRY yönetimi daha düne kadar Türkiye’nin bölgedeki tüm müttefikleri ile tek tek ikili antlaşmalar imzalıyor. Ürdün, Filistin, İsrail, Mısır, Cezayir...
AB zaten Kıbrıs konusunda Rumların yanında. Şimdi bölgedeki ülkeler de Rumların yanında. Giderek yalnızlaşan bir Türkiye ve onun yavrusu konumunda KKTC. 

Andıç’tan Çaluda’ya
Dün eski sendikacılarımızdan Özay Andıç aradı. Geçen hafta Hür-İş ile ilgili yazdıklarımız üzerine. Hür-İş’in bu halde olmasından duyduğu üzüntüyü dile getirdi. 
Hür-İş’in başına geçmeye istekli diye bizim yazdığımız Ahmet Çaluda için ise çok keskin ifadeler kullandı. Andıç; “O göç yasasına madem evet dedi, oralarda oturamaz kardeşim. Ben buna müsaade etmem.”
Anlaşılan Özay Andıç öyle kolay kolay sendikayı teslim ettirmeyecek Çaluda’ya. Bakalım az kaldı, ne olacak Hür-İş? 

MESAJLAR
Dr. Faiz SUCUOĞLU: Söz verdiğiniz düzenlemeler tek tek geçiyor. Dün Döner Sermaye Yasası meclisten alt komiteye oy birliği ile iletilmiş. Hadi hayırlara vesile olsun. 
Prof. Mehmet ÇAKICI: Parti Genel Merkezine öyle bir sistem kurmuşsunuz ki KKTC’de kimsede yok diye övünüyormuşsunuz. Yakında bir şok basın yapacağız genel merkeze. Görelim şu meşhur sistemi.
Ferdi Sabit SOYER: Zamanında KTHY’nin batmasına seyirci kalanlar şimdi de bilet fiyatları için isyan ediyorlar. Sarı öküzün hikayesi gibi değil mi yaşananlar? 
Emine DİZDARLI: Hazırladığınız raporların basın ile paylaşılmasından ve gerçekten mağdur olanların hukuk sistemi önünde haklarını araması adına önemli bir iş yapıyorsunuz. Bu arada başvurularda patlama yaşanıyormuş son dönemde. 
Gürcan ERDOĞAN: Hafta sonu kısa bir kaçamak yapıp deniz sezonunu açmışsınız. Haziran ayı geldi biz hala da kapalıdan açık havuza geçemedik. Demek siz sezonu açtınız. 
Bulut AKACAN: Son günlerde özellikle Girne Bölgesinden vekil adayı olmanızı isteyenlerin sayısında artış yaşanıyor. Telefonlarınız hiç susmuyormuş. 
Hasan TOPAL: Bakıyoruz da 3. Cumhurbaşkanımız Dr. Derviş Eroğlu’nu bir an bile yalnız bırakmıyorsunuz. Başkan nereye gitse sizi de oralarda görüyoruz. 
Özay ANDIÇ: Kılıçları fena çektiniz ve Ahmet Çaluda ile eskilerden kalan bir hesabı görmek için yeniden sahalara indiniz. Gazanız mübarek olsun. 
Ahmet ÇALUDA: Valla bu sefer sert kayaya tosladınız, Özay Bey o koltuğu kolay kolay vermeyecektir size. İşi ne kadar sıkı tutarsanız o kadar iyi. 
Hüseyin Mert ÇOŞKUN: 19 Mayıs resepsiyonunda Cumhurbaşkanı Akıncı’nın yakasına ay yıldızlı rozet takmışsınız. Eski ustanız Zorlu Töre’yi mi takip ediyorsunuz? 
Bilal KENDİRCİ: TC Kalkınma Ofisinin sayfasından Fenerbahçe’nin Avrupa Şampiyonluğunu kutlamışsınız. Şimdi merak ediyorlar YDÜ Kadın Basketbol Takımı için de aynı şeyi yaptınız mı? 
Nidayi ŞALİŞ: Mağdurlar Meyhanesi hırsızlar tarafından soyulmuş ve şimdi gerçekten mağdur olmuşsunuz. Bu arada polise başvurup hırsızların yakalanması halinde özel görüşme yapmak istediğinizi söylemişsiniz. 
Naci BAYRAMOĞLU: Şahsınızda tüm kuaför arkadaşların gününü kutluyoruz. Bu arada saça göre fiyat uygulaması ne zaman başlayacak. Vatandaş soruyor. 

GÜNÜN SÖZÜ
“Kuzey Kıbrıs’ta yaşanan Türkiye’ye tamamen entegrasyon ve Kıbrıslı Türklerin tümden asimilasyon sürecidir. Baskılara bugüne kadar boyun eğmedik, bundan sonra da eğmeyeceğiz. Barış, çözüm ve demokrasi mücadelemize kararlılıkla devam edeceğiz.”
BKP Genel Başkanı İzzet İzcan
YORUM EKLE

banner608

banner473