banner564

Kaybımız çok büyük

Tüm herkese sevdikleri ile birlikte mutlu ve sağlıklı güzel bir bayram dilerim. Coronavirüsten dolayı olağanüstü önlemlerin alındığı bir döneme gelen bu bayram, yine olağanüstü önlemler gerektirmektedir. Uzmanların uyarıları, sosyal ve kişisel mesafelerin korunması yönündedir. Pandeminin henüz ortadan kalkmadığını düşünürsek, uzman uyarılarını dikkate almamız gerektiğini bir kez daha buradan hatırlatmak isterim.
Geçtiğimiz hafta coğrafyamızda tam bir felaket yaşandı. Değişik bölgelerde çıkan yangınlar coğrafyamız için tam bir çevre felaketiydi. Etkilerini ilerleyen zamanlarda çok daha fazla hissedeceğimiz bu çevre felaketinin yaraları kolay kolay sarılamayacaktır. Yanan alanların yenilenme çalışmaları elbette başlatılacaktır ancak Kalkanlı bölgesindeki zeytin anıt ağaçlar… Yüzyıllar boyunca coğrafyamız Venedik, Osmanlı ve İngiliz dönemlerine tanıklık etmiştir. Bu yıllara meydan okuyarak günümüze gelen anıt zeytin ağaçlarının yerini nasıl dolduracağız?
Böylesi yangınlar sonrası hep, yangınla mücadelede kullanılacak helikopterin niye alınmadığı gündeme gelir. Hatta meclise oyuncak helikopter ile gelip gündem yaratan vekillerimiz bile oldu ama helikopterimiz olmadı.
Orman yangınları ile mücadelede değişik yöntemler vardır. Ancak genellikle orman yangınları ile mücadele planlanması üç aşamalıdır. Bunlar; yangın öncesi alınması gereken önlemler, yangın sırasında müdahale tedbirleri ve yangın sonrası uygulanacak olan eylem planı.
Orman yangınlarına helikopterle havadan müdahale, yangın sırasında uygulanacak olan müdahale şekillerinden sadece birisidir. Ormanlarda tehlikeli olabilecek tüm faktörlerin önceden görülerek meydana gelebilecek felaketlerin önlenmesine ait çalışmaların yapılıp yapılmadığını ise konuşan yok gibi…
Anlam veremediğim konulardan biri de, orman yangınları erken uyarı sistemi için Avrupa Birliği hibe programı çerçevesinde kurulan gözlem kameralarının çalışmadığının itiraf edilmesidir. Düşündürücü olan ise hibe edilen kamera sistemini çalıştıramadığımızı söyleyerek, bize hibe programı ile yardım eli uzatanlara karşı nasıl yüzümüz olacağıdır. Benzer konuları burada yeniden açmak istemiyorum ama bugüne kadar benzer şekilde coğrafyamıza sağlanan nice hibe programı ya tamamlanamamış, ya da tamamlandıktan sonra yürütülememiştir.
Her zaman toplumsal yaşantımızın sosyal, kültürel ve ekonomik alanlarında uygulanabilir herhangi bir hali hazır master planımız olmadığını söylemekteyim. Düşünceme göre halihazır orman yangını sonrası uygulanacak eylem planımızı da yoktur. Dolayısıyla orman yangını sonrası geniş paydaş yapısıyla ilgili bir eylem planı oluşturulmalıdır. Oluşturulan plan kamu spotu olarak televizyonlarda tüm kanallarda yayınlanarak geniş kitlelere ulaşılmalıdır. Bu şekilde toplumsal bilinçlenme de yükseltilmiş olacaktır.
Herkese güzel bir hafta dileklerimle, iyi pazarlar.
 

YORUM EKLE

banner471

banner474