banner564

Keratin nedir?

 Keratin; bir protein çeşidi olarak karşımıza çıkmaktadır ve başta saç bakımı olmak üzere tırnak bakımlarında da kullanılmaktadır. Keratin yağı ve Polipeptit adı verilen zincirler sülfür köprüsü ile birbirine bağlanmaktadır. Bu sülfür köprülerinin içinde ise amino asitler bulunmaktadır. Saçlar için oldukça önemli olan keratin aynı zamanda tırnak ve dişlerimizde de bulunmaktadır.

Genellikle keratin denilince akla ilk olarak saçlar gelmektedir. Saçlarımızda bulunan keratin yapısı ile tırnak ve dişlerimizde bulunan keratin yapısı birbirinden farklıdır. Ancak diş ve tırnaklarımızdaki keratin yapısı sülfür bağlarının çapraz bağlanması nedeniyle daha sert yapıdadır.

Keratin genellikle kadınların saçları için kullandığı bir protein çeşidi olsa da erkekler tarafından da oldukça fazla rağbet gösterilmektedir.

Tüm bunların yanı sıra günlük hayatımızın birçok alanında da keratine rastlamaktayız. Günlük hayatımızda sıkça kullandığımız deri, yün ve ipekte de keratin mevcuttur. Farklı özellikleri barındırabilen keratin tırnak ve ipek gibi birbirinden farklı yapılarda da bulunabilmektedir.

Saçlarımızda bulunan keratinin yanı sıra tırnaklarımızda da keratin bulunmaktadır. Tırnaklarımızdaki keratin çapraz bağ yapısında olduğundan tırnağımızın sert, kırılmalara karşı dayanıklı olmasını sağlamaktadır. Saç ve tırnaklarımızın haricinde cildimizde de keratin bulunduğunu söyleyebiliriz. Cildi koruyan bir yapıya sahip olan keratin, cildi çeşitli mikroorganizmalara karşı koruyucu bir görev üstlenir.

Keratin, insanlarda bulunduğu gibi doğada ve bazı hayvanlarda da bulunmaktadır. Özellikle av hayvanlarında bulunan keratin, tavşan, kaz, hindi, yaban ördeği, geyik, bizon, antilop ve sülün gibi hayvanlarda bolca bulunmaktadır. Bu hayvanların etinden yararlanarak keratin eksikliğini karşılayabilirsiniz. Böylece saçlarınızın erken yaşta dökülmesini önlemeniz mümkün olacaktır.
 

Keratin yağının faydaları

Keratin saçımızda var olan ve saçımız için oldukça önemli olan saç özümüzdür. Ancak zamanla saçlarımızdaki keratini yitirebiliriz. Keratin, saçımız için oldukça önemlidir. Keratin eksikliği erken yaşta dökülmelere sebebiyet verir. Kısaca özetlemek gerekirse vücudumuz için kan ne kadar önemli ise keratin de saçlarımız için bir o kadar önemlidir.

Keratin bakımı

Son zamanlarda oldukça popüler olan " keratin bakımı " kuaförler yardımıyla veya çeşitli kozmetik ürünleri ile yapılmaktadır. Yıpranmış saç tellerini adeta bir kılıf gibi sararak çeşitli dış etkenlere karşı koruma sağlar. Kadınlar için güzelliklerinin olmazsa olmazı olan saçlar gün çeşitli uygulamalar nedeniyle zamanla yıpranmaktadır.

Keratin bakımının belli aralıklarla yapılması saçın sağlığının uzun süreli olmasına katkı sağlamaktadır. Saç rengini açtırmak, sık sık saç boyamak, saçları sürekli olarak düzleştirmek veya maşa yapmanın yanı sıra fön çektirmek saçların kısa sürede yıpranmasını ve saçta doğal olarak bulunan keratin maddesinin kaybolmasına neden olur. Bu durumlardan kaçınarak keratin bakımından en üst seviyede fayda sağlayabilirsiniz.

 
Keratin bakımının önemli unsurlarından bir tanesi olan Keratin oranı azalan saçlar zamanla matlaşır, kurur ve sağlıksız bir görünüm kazanır. Keratin bakımı yaptırdığınız yerde kullanılan ürünlerin orjinalliğinden ve kişinin bu konuda yeterice bilgiye sahip olmasına özen göstermelisiniz.

Keratin bakım ürünleri ile evde keratin bakımını sağlayabilirsiniz. Sprey şeklinde bulunan keratin bakım ürünleri genellikle duş sonrasında nemi alınmış saça uygulanır ve saçın daha parlak ve ipeksi bir görünüm kazanmasını sağlar. Ancak şunu belirtmemiz gerekirse evde keratin bakımı yapılmasıyla kuaförde uygulanan keratin bakımı oldukça farklı bir uygulamadır. Evde keratin bakımı zor ve meşakkatli bir iştir. Eğer sizde evde keratin bakımı yapmak istiyorsanız kesinlikle yanınızda bir yardımcı olarak birini bulundurabilirsiniz.

Hangi saçlar keratine ihtiyaç duyar?

•    Saçlarda incelme söz konusu olur.
•    Saçlar kısa sürede ve sık sık birbirine dolanır.
•    Saç renginde oldukça belirgin olan bir matlık görülür.
•    Saç dökülmelerinin yanı sıra öbek öbek kopmalar meydana gelir.
•    Saçlar oldukça zor taranır.

YORUM EKLE

banner471

banner473