banner564

Kıbrıs’ta ne oluyor?

Dün bu köşede Ankara’nın hükümetin büyük ortağı UBP ile ana muhalefetin aldığı Erken Seçim kararından duyduğu rahatsızlığı dile getirmiştik. Hatta bu konuda üst düzey bir bürokratın erken seçime ilişkin söylediklerini paylaşmıştık sizlere.
Dün bu konuda ki gelişmeler gün boyunca devam etti. Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı ve Kıbrıs İşlerinden de sorumlu Bakanı Recep Akdağ önce Başbakan Özgürgün ile sonra da TC Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay ile birer telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Bakan Akdağ’ın daha kapsamlı bir bilgi için üst düzey bir bürokratı da Ankara’ya davet ettiği bize gelen bilgiler arasında.
Bakan Akdağ’ın Kıbrıs’taki muhataplarına “Her şey yolunda giderken nereden çıktı bu seçim işi? Bizim ile istişare edilmeden alınan bu kararı şaşkınlıkla izliyoruz” dediği öğrenildi.
Özellikle önümüzdeki günlerde temeli atılması planlanan Merkezi Cezaevi ve Başkent’te yeni hastane yapımı öncesinde bu kararın alınması karşısında Ankara şaşkın. 

Akıncı Hükümet ile görüşecek
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı Başbakan Hüseyin Özgürgün ve Başbakan Yardımcısı Maliye Bakanı Serdar Denktaş ile bugün Başbakanlıkta görüşecek. 
Akıncı’nın seçim konusunda Hükümetin aklında nasıl bir yol haritası olduğunu bizzat Özgürgün ve Denktaş’a sorması bekleniyor. Kıbrıs Konusunda Güneydeki seçimler bitmeden herhangi bir adımın atılması beklenmezken, Akıncı’nın geçecek bu süreyi iç siyasete daha fazla eğilmesi ile gidermeyi planladığını zaten uzun bir süreden bu yana biliyorduk.
Akıncı’nın mecliste komitede görüşülmekte olan Seçim ve Halk Oylaması değişiklik yasa önerisine son imzayı verecek olan kişi olmasından ötürü de son derece önemli. 
Zira olası bir değişikliği Cumhurbaşkanın onaylaması veya onaylamadan meclise geri gönderme hakkı bulunuyor. Veya üçüncü bir seçenek olarak ilgili değişikliği Anayasa Mahkemesine de gönderebilir. Buda seçimlerin 7 Ocak yerine daha sonraki bir tarihe kalmasına neden olabilir.
Zira dün bu konuda görüştüğüm bir siyasi, “Cumhurbaşkanı Aralık ayında yapılması planlanan TDP kurultayı için bir takvim süreci işletiyordu. Şimdi bu durumda TDP’nin kurultayı ertelenebilir. Akıncı da zaman kazanmak için seçimlerin yapılmasını sağlayacak meclis yasa değişikliğini Anayasa Mahkemesine gönderip zaman kazanabilir.”

Yenidünya
Arif Salih Kırdağ’ın son Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kullandığı yenidünya bir kez daha siyasetin gündeminde. Bu sefer yenidünyayı kullanan DP Genel Başkanı Serdar Denktaş oldu. Denktaş, hükümet ortağını ve ana muhalefet liderini oynadıkları oyunu yarıda bırakıp yenidünya ağacına çıkan çocuklara benzetti.
Bu gergin ortamda birazda hoşgörülerine sığınarak siyasetçilerimizin yenidünya ile ilgili düşüncelerini şöyle bir tasarladık:
Mehmet Ali TALAT: Çözüm için adım atması gereken Rumlar, ne yani yenidünya ağacında kendimi mi asayım?
Dr. Derviş EROĞLU: Bu yenidünyayı zamanında ben ektim. 42 yıldır baktım, şimdi iyi bakılmıyor, üzülüyorum.
Mustafa AKINCI: Bir gün müzakere masasına yenidünya ile gittim. Masada yenidünyayı gören Anastasiadis kapıları çarpıp masadan kalktı.
Dr. Sibel SİBER: Dünya artık bizim yenidünya yetiştirebildiğimizi öğrenebilmeli. Bu konuda atımlar atmalıyız.
Hüseyin ÖZGÜRGÜN: Geçen gün manavdan yenidünya aldım. Hemen dedikodu merkezleri haberi geçmeye başlamış, sevgilisine yenidünya aldı diye. Bir kere ben Lefkeliyim. Yenidünyayı en çok ben severim. Kendime yenidünya alsam yalan haber oluyor.
Serdar DENKTAŞ: Ne UBP ne CTP şunu bilmiyor, Ocak ayında hiç yenidünya mı çıkarmış? Yenidünyanın mevsimi Temmuz 2018’dir.
Kudret ÖZERSAY: Yenidünyayı sadece biz yiyeceğiz, eskiler artık bu meyveden yiyemeyecekler. Kimseye yedirtmem yenidünyayı.
Cemal ÖZYİĞİT: Hayırlısı ile bir seçim olsa da bende Yenidünya yiyebilsem. Herkes yedi, bir ben yiyemedim. 
 
Mehmet ÇAKICI: Bizim çatımız altına giren herkese Yenidünya’dan nasiplenecek. Öyle ki ister milliyetçi olsun ister komünist bizimle olan herkese yetecek yenidünya var.
Erhan ARIKLI: Bir kere bu meyvenin adı Türkiye’de Malta Eriğidir. Biz iktidara gelince yenidünya yerine Malta Eriği diyeceğiz yine. 
İzzet İZCAN: Yenidünyaya aşı gerek aşı. Ama benim yoldaşlar aşıyı alıp kilere kilitlemişler. Aşı olmazsa yenidünya tek başına kalır. Birleşmek en iyisi. 
Arif Salih KIRDAĞ: Yenidünyayı kimseye gaptırmam.

MESAJLAR
Mustafa AKINCI: Hükümet ile görüşmeye neden sizin gittiğinizi pek anlayamadık. Normalde salı günleri Hükümet size gelmiyor muydu? 
Derya KANBAY: Anlaşılan Türkiye Hükümeti bir anda ortaya çıkan Erken Seçim kararını anlamaya çalışıyor. Gerçi bunu vatandaş bile anlamakta zorlanırken siz nasıl anlatacaksınız ki Ankara’ya? 
Hüseyin ÖZGÜRGÜN: Bazı milletvekilleri avukatları ile birlikte gelip aday sıralamasının eski usulde yapılmasını istemiş. Bakalım bu konuda nihai kararı nasıl vereceksiniz? 
Serdar DENKTAŞ: Dünkü MYK ve PM’den nasıl bir karar çıktı? Bakalım bugün Başbakanlıkta ortağınız Özgürgün ile nasıl bir toplantı olacak? 
Tufan ERHÜRMAN: Seçim hükümeti kurmayacağınız yönündeki açıklamalara bazı eski isimler şiddetle karşı çıkmaya başladı ve sizi gelen fırsatı tepmekle suçluyorlar. 
Kudret ÖZERSAY: Sadrazam köylülerin kalplerini öyle bir kazanmışsınız ki Özersay diyorlar da başka bir şey demiyorlar. Bakalım bu seçimlerde en yüksek oyu nereden alacaksınız?  
Cemal ÖZYİĞİT: TDP’nin kurultayının yapılması için Cumhurbaşkanı Akıncı’nın da devreye sokulacağı ve erken seçim ile ilgili yasayı Anayasa Mahkemesine gönderip zaman kazanacağı söyleniyor. 
Göktürk ÖTÜKEN: Halkın Partisinden istifanız sonrası kamuoyuna doyurucu bir açıklama yapmadınız. Bu konuda değişik söylentiler dolaşıyor, ne zaman bu konuda kapsamlı bir açıklama yapacaksınız? 
Osman MALYALI: Dün Dereboyu’nda damat ile kafa kafaya vermiş yeni stratejiler çiziyordunuz? Yakında bazı önemli yatırım kararları alacakmışsınız. 
Meryem ÖZKURT: Geçenlerde İstanbul’da yaşayan Kıbrıslı iş insanları ile yemekte bir araya gelmişsiniz. Ah birde İstanbul’da BRT Ofisi açılsa ne güzel olur değil mi? 
Sefa KARAHASAN: 1998 yılında girdiğiniz Milliyet Gazetesinden ayrılma kararı almışsınız. Bunca sene sonra neden ayrılmayı tercih ettiniz ilk göz ağrınızdan? 
Olgun AMCAOĞLU: Büyük kızdan sonra ortanca olanı da dün nişanlamışsınız. Allah tamamına erdirsin. Bu arada bazı aile üyelerini nişana çağırmadığınız konuşuluyor. 
Ceyhun ÜMİTER: CTP’den Gazimağusa milletvekili adayı olmak için artık gün sayıyormuşsunuz. Hele de eski kurtların olmayacağı bir dönemde yolunuz açık olsun. 
Feride YILDIRIMER: Tam 4 partiden milletvekili adayı olmanız için teklif gelince kafanız iyice karışmış. İki gündür ofisten dışarı çıkmıyormuşsunuz. 
YORUM EKLE

banner471

banner474