banner564

Kıl payı Başkanlık

Şapka uçtu kel göründü, Türkiye zorlu bir yola girdi dünkü referandum sonuçları sonrasında. O kadar çok konuşulacak, yazılacak şey var ki? Hepsine ilerleyen günlerde kapsamlı bir şekilde değineceğiz. Ama sıcağı sıcağına da bazı tespitlerimizi bugünden paylaşmak gerekiyor. İşte dün geceye dair sizlere 15 maddede referandum sonuçları analizlerim.

BİRİNCİSİ: KKTC'den Hayır çıktı. KKTC'deki sandıklardaki oy oranları: EVET: 43.39 / HAYIR: 56.61
1 Kasım 2015 Genel Seçimlerinde Ak Parti %49 oy almıştı Kıbrıs’ta. %10.5 de MHP almıştı. Toplam %59,5. Demek ki %15 oy kaybı var EVET ittifakının. Bu şunu gösteriyor KKTC’de EVET kampanyasını yapan ekip kesin olarak çuvalladı.

İKİNCİSİ: KKTC'deki seçim sonuçlarını bilen Murat GEZİCİ 2017 Referandum sonuçlarını tam isabet olarak bildi. Gezici'nin artık kamuoyu araştırma şirketleri içinde "en güvenilir" olduğu kanıtlandı ve diğer tartışmalar bu saatten sonra rafa kalktı...

ÜÇÜNCÜSÜ: Türkiye’de iktidarın tüm imkanlarını kullanan AK Parti bu seçimlerde %51'i MHP'nin desteğine rağmen zor çıkarabilmiş ise KKTC'de bir yıl içinde yapılacak seçimde Hükümetin çıkartması gereken önemli dersler vardır...

DÖRDÜNCÜSÜ: Türkiye’de yapılan referandumda itirazlarda değerlendirilse bile %51 bile EVET çıkmış gözüküyor. Bir yıl sonra HAYIR cephesi ki bu cephe şuanda %49 oya sahip Başkan olarak Sayın Erdoğan'ın karşısına kimi çıkaracak?

BEŞİNCİSİ: Referandum kampanya süresi boyunca "Hayırlı" kelimesini kullanmayan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ilk açıklaması; “Ülkemize hayırlı olsun" oldu. 

ALTINCISI: Türkiye referandum sonuçlarının izlendiği gece TV 8 'de Survivor'da eleme heyecanı reytinglerde üst sıralarda. Rejim tartışmaları bir yana sandık başına giden büyük bir çoğunluğun Türkiye’de neyi oylayıp oylamadığı konusunda net bir fikre sahip olmadığı belli olmuş oldu. 

YEDİNCİSİ: Yurt dışı oylardan anlaşılıyor ki Avrupa ile Gerilim oylara da yansımış. Yurt dışı oylar genel sonuca en az 1 Puan Fark ettirdi ki oda doğrudan sonuçlara yansıdı. Almanya'da "EVET" 62, Belçika'da 'evet' 79'u buldu. Hollanda'da evetler yüzde 71, Avusturya da yüzde 75 ile fark attı. 

SEKİZİNCİSİ: Türkiye’nin en çok oya sahip büyük şehirleri; İstanbul- Ankara-İzmir-Antalya-Mersin-Adana'da da HAYIR çıktı. AK Parti kuruldu kurulalı ilk kez tüm büyük şehirleri kaybetti. Gelecek seçimler öncesi son derece önemli bir sonuç çıktı ortaya. 

DOKUZUNCUSU: Referandum sonuçları sonrası AK Parti’de ve MHP’de durum değerlendirilmesi yapılacak. MHP’deki durum değerlendirmesi son derece önemlidir. Zira Türkiye Başkanlık Sistemi’ne geçmeyi kabul etti, henüz başkanını seçmedi.

ONUNCUSU: Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın karşısında şimdi daha güçlü bir muhalefet var. Eğer kendi içlerinde bir lider noktasında uzlaşırlarsa Erdoğan kendi getirdiği sistemde başkan olamadan görevini tamamlayabilir.

ONBİRİNCİSİ: TC’deki Hükümet içinde kabine revizyonu kısa süre içinde gündeme gelebilir. Hatta Başbakan değişimi de bu süre içerisinde mümkün olabilir.

ONİKİNCİSİ: TC-KKTC hükümetleri arasında EVET ve HAYIR polemiği içteki dengeler açısından son derece önemli. Erken genel seçimlerin KKTC’de 2017’de yapılacağını çok rahat söyleyebiliriz. 

ONÜÇÜNCÜSÜ: Katılımın rekor seviyelerde olduğu bir seçimde bu kadar yakın sonuçların çıkması ve çıkan sonuçların çok kısa bir sürede sayılması bizim için referans olmalı. Partilerimiz ve YSK bu konuda Türkiye’de ki son seçimlerde kullanılan sistemi öğrenmeli.

ONDÖRDÜNCÜSÜ: Türkiye’deki referandum için herkes bir tahmin yaptı. Sefa Karahasan, Osman Canlı Eray Gündoğmuş, Ufuk Soğur, Onur Çelik ile 16 Nisan Cumartesi saat 21.23'te yaptığımız sohbette "Seçim sonuçları olarak 50,4 Hayır 49,6 Hayır çıkar veya bunun tam tersi olur. Ama bu iş mahkemede biter " demiştim. Yine 13 Nisan Çarşamba günü Turizm Bakanlığı özel kalem müdürü Kazım Türkkan ile bu referandumun %51,5 ile Evet şeklinde biteceği noktasında ortak kanaat getirmiştik.
Kısacası bu sayfanın yazarı olarak sadece laf konuşmuyoruz, üretiyoruz, hesaplıyoruz ve öngörülerimizi de sizlerin beğenisine sunarken işkembeden bazıları gibi atmıyoruz. 
Bu sayfanın yazarı olarak sırf yazmak için yazı yazmıyoruz. Üzerimize yüklenen sorumluluğun bilinciyle hareket edip, en doğru tahminleri ve sonuçları sizlerle paylaşıyoruz. 

MESAJLAR
Mustafa AKINCI: Doğal gaz konusunda müzakerelerde bir antlaşmaya varıldı mı? Yoksa bu kez de müzakerelerin doğal gazdan ötürü dağılma riski var mı? 
Hüseyin ÖZGÜRGÜN: Türkiye’deki referandum sonuçlarını çok iyi analiz etmekte fayda var. Bu arada Gezici Araştırma Şirketi KKTC’den sonra TC’de de rüştünü ispatlamış oldu. 
Kemal DÜRÜST: KKTC’de sandıktan Hayır çıkınca sosyal medyada en çok yorum size yapıldı. Bakalım siz sonuçları şimdi nasıl değerlendireceksiniz? 
Dr. Faiz SUCUOĞLU: Ağırdağ’daki akrabalardan size selam var. En kısa sürede bir ziyaretlerine gitmekte fayda var. Zira bize epey sitemde bulundular. 
Yüksel ÖĞMEN: Lefkoşa genelinde bir haftadan bu yana yapılmakta olan cep telefonu denetlemelerinde yüzlerce kişiye ceza yazılmış. Bıkmak yok, her gün denetimlere devam. Sonuna kadar destekliyoruz bu uygulamayı. 
Rahmi TURAN: Geçen hafta geldiğiniz KKTC’nin doğasına hayran kalmışsınız ve bu hafta bir kez daha gelmişsiniz. Ee madem bu kadar sevdiniz burayı Girne’de bir ev bakmaya başlayabilirsiniz. 
Ahmet SENNAROĞLU: Balon için izinler alınmış imzalar atılmış. Büyük Eko-Günde Ürgüp’ten gelen balon havada olacakmış. Desenize bir ilke daha imza atacaksınız Eko-Günde… 
Bilal KENDİRCİ: Kalkınma ve Ekonomik İşbirliği Ofisi olarak kriterleri ortaya koymanıza karşın birçok belediye tek başına proje üretip vermiş. Oysa birlikte olacak olan projeler daha avantajlı olacaktı. 
Emre HACI: Geçen hafta sonu olduğu gibi bu hafta sonu da mesai yapmışsınız bakanlıkta. Bari bakana söyleyelim bakanlık önüne bir havuz yaptırsın, hazır yaz da geliyor iken hiç olmasa yazın havuza falan girersiniz. 
Erol VARDAN: Pek muhterem valideniz Hakk’ın rahmetine kavuşmuş. Merhumeye Allah’tan rahmet, geride kalanlara sabırlar diliyoruz, başınız sağ olsun. 
Dizem-İrfan BATU: Pek muhterem babanız Hakk’ın rahmetine kavuşmuş. Merhuma Allah’tan rahmet, geride kalanlara sabırlar diliyoruz, başınız sağ olsun.
Oğuz KÖSE: KKTC seçim sonuçlarını bir kez daha bilerek bu işlerde yabana atılmayacak birisi olduğunu bir kez daha göstermiş oldunuz. Bakalım bu bilme işini ne zaman kendiniz için de kullanacaksınız? 
Yalçın KOÇYİĞİT: Tam da referandum üstü Ankara ziyaretiniz kafaları karıştırdı. İki gün boyunca Ankara’da neler neler yaptınız? 
 
GÜNÜN SÖZÜ
"İtirazlar sonucu evet sonucu değişmez ise hiç kıvırmadan şirketimi kapatacağım. Onursuzluk bana yakışmaz. Sonuç değişmez ise hile hurda demeyeceğim. Kendime başarısız dedirtebilirim ama asla onursuz dedirtmem. Evet, çıkarsa biz yokuz." 
“Evet çıkarsa dükkanı kapatırız” diyen Avrasya Kamuoyu Araştırmaları Merkezi Başkanı Kemal Özkiraz
YORUM EKLE

banner471

banner473