banner564

Kılıçdaroğlu gibi mi?

Yeni yılın ilk bombasını deyim yerinde ise 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat patlattı. Talat, CTP’nin Cumhurbaşkanı adayı olarak CTP Genel Başkanı ve Başbakan Tufan Erhürman’ı işaret etti.
Bir yıl önce yapılan erken Genel Seçimlerde parti vekil sayısı yarı yarıya düşmüş, Genel Başkanlık koltuğunda oturan Tufan Erhürman istifa etmeyi düşünüyordu. 
O anlarda bir kahraman gibi ortaya 2. Cumhurbaşkanı Talat çıkmış ve 4’lü koalisyonun ilk temellerini atmış ve 7 Ocak seçimlerinin en ağır yenilgisini almış Tufan Erhürman’a Yılbaşının en büyük ikramiyesi olan Başbakanlığı hediye etmişti.
Aradan geçen 365 günün ardından 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’tan yeni bir hamle geldi. Bir yıl önce büyük bir sürprizle Başbakan koltuğuna oturttuğu Tufan Erhürman’ın Cumhurbaşkanı adayı olması gerektiğini söyledi ve bu konuda gerekli kamuoyunu oluşturmayı becerdi.
Talat’ın bu hamlesi aklıma Türkiye’de yapılan ilk Başkanlık yarışını getirdi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu kendine sürekli rakip gözüken ve parti içinde sevilen bir isim olan Muharrem İnce’yi Cumhurbaşkanı adayı yapmaya karar vermiş ve düzenlenen törende “Gel buraya Muharrem” diye seslenmişti. 
Büyük bir olasılıkla Muharrem İnce’nin siyasette ki geleceğini bitiren bir hamle olmuştu bu hareket. Şimdi benzer bir hamle 2. Cumhurbaşkanı Talat’tan geldi.  Bakalım Erhürman’ın sonu da İnce’nin sonu gibi mi olacak? 

Plaka
Yılbaşı ile birlikte zamlar ile bazı uygulamalarda hayatımıza resmen girmiş oldu. Bu değişikliklerden bir tanesi de araçların plakaları ile ilgili. Eğer ay sonuna kadar aracınızın plakasını değiştirmezseniz okkalı bir ceza sizi bekliyor olacak.
Geçmişte de plaklar değiştirilmek istenmişti. O dönemde muhalefet milletvekili olan bugünün Çalışma Bakanı TDP Girne Milletvekili Zeki Çeler bu duruma isyan etmişti adeta. 
Çeler, sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda “muayenede sarı araç plakalarınızda herhangi bir hasar yok ise kesinlikle yenisi ile değiştirmek zorunda değilsiniz!” demiş ve bakanlığı ve polisi araç plakaları konusundaki uygulamadan vazgeçmeye ve yasalara uymaya davet etmişti.
Şimdi ay sonuna kadar süremiz var, yine plakları değişmemizi emrediyorlar. Zeki Çeler gidip değişelim mi plaklarımızı? Ne dersin? 

Sadece açıklama yetmez
Rum tarafının kendi başına yaptığı bazı uygulamalara artık toplumun tüm kesimlerinin aynı şekilde cevap vermesi kaçınılmaz bir hale geldi. 
Öyle ki; sırf Kuzeydeki otellerde konaklayacakları için İsrailli turistlere son yapılan uygulama gibi. Aslında çok uzun bir süredir Rum tarafı dünyanın neresinden gelirse gelsin Kuzeye geçecek turistlere aynı muameleyi yapmaktaydı. Ama son dönemde bu uygulamalar iyice sıklaştı.
Dün Dışişleri Bakanı bu konuda bir açıklama yaptı. Ama sadece açıklama yetmez. Bu konuda Cumhurbaşkanından Ana muhalefete ve tüm sivil toplum örgütlerine görevler düşüyor. 
Rum’un yaptığı en basit anlamı ile ekmek ile oynamadır. Ve raconda ekmekle oynayana nasıl davranılması gerektiği de çok açıktır. Tamam, siyasette racon kesmek kimileri için pek doğru olmayabilir ama en azından Rum’a anlayacağı dilden bir karşılık verilmesi gerekir. 

MESAJLAR

Emrah YEŞİLIRMAK: Erenköy Belediye hudutları dâhilinde 22 ailenin evlerinde sıkıntılar olduğu ve bu insanların dün gece evlerine giremediklerini öğrendik. Umarız devlet bu insanlarımıza sahip çıkar. 

Mustafa AKINCI: Bugün hükümetteki 4 partinin başkanları ile Sarayda yılın ilk toplantısını gerçekleştirecekmişsiniz. Lütfen bugünkü o toplantıda Rumların Kuzeye geçmek isteyen turistlere yaptığı uygulamaya verilecek cevapta kararlaştırılsın. 

Kudret ÖZERSAY: Sadece yazılı açıklama yetmeyecek gibi. Zira daha öncede defalarca bu konuda açıklamalar yapılmıştı. Bence daha somut bir adım atılması için politika geliştirmek şart oldu. 

Zeki ÇELER: Ay sonuna kadar plakalarımızı değişmezsek polis ceza yazacakmış. Geçmişte bu işe fena halde karşıydınız. Şimdi biz ne yapalım, değiştirelim mi? Değiştirmeyelim mi? 

Mehmet Ali TALAT: Cumhurbaşkanı adayı olarak Tufan Erhürman’ı işaret ettiğinize göre bir taşla birden fazla kuşu vurma niyetindesiniz. Neyse siyasetin doğal haline uygun bir durum bu.

Tufan ERHÜRMAN: Eski Genel başkan çıtayı sizin için öyle bir yükseltti ki bakalım bundan sonra nasıl bir yol izleyeceksiniz? Bu arada koalisyon ortaklarınızdan da en az yarısı sizin gibi aday olmayı düşünüyor? 

Serhat ÖZÇELİK: Yılbaşı yoğunluğu içinde KKTC’ye 4 milyonuncu yolcuda gelmiş. Gelen bu yolcu için havalimanı işletmeciliği olarak sürpriz hediyeler hazırlamışsınız. 

Betül DİZDARLI HASTAN: Yılbaşı sabahı kahvaltıyı ülkemize konser vermek için gelen ünlü popçu Gülşen ile birlikte yapmışsınız. Artık memleketin ünlüleri ile değil, bakıyoruz Türkiye’nin jet sosyetesi ile takılıyorsunuz. 

Özdil NAMİ: KIB-TEK 60 milyon daha borçlanmış. Ve bu hali ile tüm zamanların en borçlu dönemine doğru hızla gidiyor KIB-TEK. Yakında kurum kurtarılamayacak bir noktaya gelirse hiç şaşmayacağız. 

Ahmet HAVUTÇU: Hostes, gömeç ve pazılar ovalarda boy göstermeye başladı. Hem de ne gösterme, geçenlerde bir bahçeyi gördük sanki de hostes bahçesi gibi. Ee ne zaman çıkıyoruz ot toplamaya? 

Ahmet KAPTAN: Ercan’da sizin de görev yaptığınız Hava Trafik Kontrol Bölümü yeni yılda 105 uçak indirmiş ve kaldırmış.  Gerçekten de çok önemli bir görevi siz ve tüm ekip başarı ile gerçekleştirdi.  

Ebru Bilgehan DENKER: Uzun yıllardır size yoldaşlık yapan kurt köpeğiniz Efe, yeni yıla sayılı günler kala aramızdan ayrılmış. Başınız sağ olsun, Allah başka acılar göstermesin. 

Tezel ÇEMENDER: 1949 yılında meydana gelen otobüs kazasında sel sularına kapılan 16 kişi yaşamını yitirmiş. Sayenizde yıllar sonra bu olayı öğrenme şansımız oldu. Demek ki selde ölümlü olan başka olaylarda varmış tarihte. 

Ayşegül BAYBARS: Alsancak-Lapta ve Dikmeni vuran selde ortalıkta gözükmediniz, telefonlara da bakmadınız. Neyse dün Erenköy’ü vuran selde telefonla olsa arayıp bilgi aldınız. Büyük bir gelişme var. 

Dr. Fehmi OKTAY: Meteorolojik öngörülerinize göre 6 Ocağı 7 Ocağa bağlayan gece, Beşparmak dağlarına kar yağması muhtemelmiş. Tamam, o gece artık Beşparmaklar dolup taşacak. 

POLEMİX
“Umarım devletimiz bölgemizde yaşanan sel felaketinden dolayı mağdur olan vatandaşlarımıza sahip çıkar ve lafta kalmaz! Belediye olarak biz dün geceden beridir elimizden geleni yaptık, yapmaya devam edeceğiz. Bölgemize geçmiş olsun.”
Yenierenköy Belediye Başkanı Emrah Yeşilırmak 

YORUM EKLE

banner608

banner474