banner564

Kış aylarinda cilt hastalıkları ve bakım önerileri

Kış aylarında, sıfırın altına düşen hava sıcaklıkları cilt problemlerinin görülme sıklığını da arttırmaktadır. Yağlı ciltler soğukta daha az yağlanırken, normal ciltler kurur, kuru olan ciltler ise acı ve ağrı hissettirecek kadar hassaslaşabilmektedir. İnsan cildi, sürekli bakım istemesine karşın kış aylarında daha çok bakıma ihtiyaç duymaktadır. Sağlıklı bir cildin ise, her gün nemlendirilmesi gerekmektedir.
Kışın el, ayak ve vücut sıcak giysilerle soğuktan korunabilirse de yüzümüz her zaman soğuğa karşı açıktır. Soğuk hava ve rüzgarın yüzümüzü olumsuz etkilememesi için özel bir bakım uygulamak gerekmektedir. Kış soğuklarında cilt kurur, çatlar ve yıpranır. Hava kirliliğinin de etkisiyle ciltte lekelenmeler ve siyah noktalar daha fazla oluşur. Ama kışın, yüz derisinin tek düşmanı rüzgar ve soğuk değildir. Sıcak ortamlardan dışarı çıkınca karşı karşıya kalınan sıcaklık değişimi de cilt için zararlıdır. Ayrıca, kapalı ortamlarda havanın kuruması da cilt üzerinde zararlı bir etki faktörü olarak kabul edilir. Soğuk ve rüzgarlı hava cildin kurumasına yol açarken, kapalı mekanlardaki kirli hava ise cildin gözeneklerini kapatarak, nefes almasını engelliyor.
Soğuk, rüzgar, ani hava değişimleri, kuru ve nemsiz hava, klimalar ve kaloriferle ısınan kapalı ortamlar, yünlü-sentetik giysiler ve cilt temizliğinin yaz aylarına göre daha seyrek yapılması cildi olumsuz etkileyebiliyor. Melatoin hormonunun güneşsiz ortamlarda daha fazla salgılanması da, insanların kış aylarını daha stresli ve depresyona eğilimli geçirmelerine yol açar. Bu faktörlerin birleşmesi cilt hastalıklarının görülmesine sebep olabilir.
Kış mevsiminde sık görülen cilt hastalıkları

Sedef

Sedef hastalığının tetikleyici strestir ve kronik bir cilt hastalığıdır. Kış mevsiminde oluşan gribal enfeksiyonlar da bu hastalığı tetiklemekte. Sedef hastalığı güneş ile azalmakta ve kış aylarında havaların soğumasıyla birlikte şiddetlenmekte. Soğuk havalar kaşıntı kimi zaman çok şiddetli olabiliyor. Kaşıntı oluşan bölgeler ise diz, dirsek ve saçlı deride tutulum gelişebiliyor. Sedef hastalığın tipik görüntüsünü ise kızarıklık ve sedef rengindeki kabuklanmalardır.

Ne yapılmalı?

•    Sedef hastalığında güneş ışınları yararlı etkisi var bundan dolayı her gün 15 dakika düzenli olarak güneş ışınlarından faydalanılmalı ve ihmal edilmemelidir.
•    Düzenli olarak doktorunuza giderek hastalığınızı kontrol altında olmasını sağlamalısınız.

Seboreik Egzema

Halk dilinde Egzema olarak bilinen bu hastalık: strese bağlı, gıda ve birçok çevresel faktörle tekrarlanan kronik bir hastalıktır. Hastalığın ortaya çıkış nedeni ise; Soğuk hava, nem kaybı, rüzgar, uzun süren sıcak suyla yapılan banyo. Egzema en çok görüldüğü bölge ise yüz bölgesidir. Yüz bölgesinde kızarıklık, kaşıntı, pullanma ile görülen halk arasında bilinen yağ egzeması seboreik dermatit şikayetini artırmaktadır. Şikayetler ayrıca saçlı deri ve göğsün üste bölgesinde de çok görülmektedir.

Ne yapılmalı?

•    Rüzgarlı havalarda korunmak, dışarıda zaman geçirmemek gibi çevresel faktörlere karşı önlemler alınmalıdır.
•    Cidinize her gün yağlı olmayan nemledirici krem sürün.
•    Seboreik egzama hastalığında kullanmanız gereken krem ve şampuanları eczanelerden temin edin.
•    Doktorunuzla düzenli olarak irtibatta kalın, çünkü kullanılan krem ve şampuanların zaman zaman doktor kontrolünde değişmesi gerekebilir.

Kontakt Dermatit

Havaların soğuması kontakt dermatit hastalığını tetikleyebiliyor. Soğuk havalardan daha çok etkilenen ellerde kuruma, çatlama ve kaşıntı şikayetlerin görülmesine neden olmakta. Ellerde meydana gelen kuruma çatlama ve kaşıntı kişilerin yaşam kalitesini bozmakta ve problem haline gelmekte.

Ne yapılmalı?

•    Ellerinizi soğuk havalardan korumak için dışarı çıkıldığında mutlaka eldiven giyin.
•    Ellerinizi eczanelerden temin edebileceğiniz zeytinyağlı veya gliserinli el sabunlarıyla yıkayın.
•    Ellerinizi su ile tema ettiğinizde kurulayıp el kremi sürmeyi alışkanlık haline getirmelisiniz.
•    Ev işlerinde özelikle bulaşık yıkarken ve iş yaparken içi pamuklu eldiven giymeyi ihmal etmeyin.
•    Hastalığın tekrarlama riskini düşünerek bunu önlemek için dermatoloğunuzun tedavi için verdiği ilaçları düzenli olarak kullanmayı asla ihmal etmemelisiniz.

Pernio

Soğuğa maruz kalınması sonucunda el, ayak, kulak ve burun gibi vücudun uç bölgelerindeki damarlarda daralmaya bağlı oluşan beslenme bozukluğu nedeniyle gelişmektedir. Bu hastalıkta ciltte kızarıklık, kabuklanma ve yanma hissi görülmektedir.

Ne yapılmalı?

Soğuk havalarda sokağa çıkarken eldiven ve yün çorap giymeyi ihmal etmemelisiniz.
•    Kan dolaşımınızın rahat olması için bol giysiler tercih etmelisiniz.
•    Kan dolaşımınızın artması için düzenli egzersiz yapmayı alışkanlık haline getirmelisiniz.


Kaşıntı Hastalığı

Kaşıntı toplumda sağlık probleminin bir belirtisi olarak bilinmekte, oysaki kaşıntı kendisi tek başına bir hastalık olabiliyor ve tüm vücutta oluşabiliyor. Kaşıntı hastalığının en sık görüldüğü mevsim ise kış ayları. Bunun en önemli nedeni ise soğuk havanın cildimizi kurutması. Kış aylarında kullanılan klimalar, sobalar, kaloriferler havanın kurumasına neden olmakta, az su tüketilmesi, güneş ışınlarının yeryüzüne daha az ulaşması, stres ve enfeksiyonlardaki artış, özellikle ilerleyen yaşlarda daha çok görülen genel bir kaşıntı şikayetlerine rastlanmaktadır.

Ne yapılmalı?

•    Çok sıcak suyla banyo yapılmamalıdır.
•    Hamam ve sauna gibi yerlere gidilmemelidir.
•    Mutlaka her duştan sonra vücudunuza nemlendirici krem sürmeyi alışkanlık haline getirmelisiniz.
•    Bol su içmelisiniz.
•    Acılı baharatlı yemeklerden uzak durmalısınız.
•    Stresli ortamlardan uzak durmalısınız.

YORUM EKLE

banner471

banner473