banner564

KKTC Bankacılık Sektörü 2022 – 3. Çeyrek

Merkez Bankası Başkanının sektör değerlendirme özeti
   KKTC Merkez Bankası 2022 yılı 3. Çeyrek bültenini yayımladı. Merkez Bankası Başkanı Rifat Günay Salgının Yaralarının Sarıldığını söyledi. Bu çerçevede bankacılık faaliyetlerinin arttığını ve aktiflerin büyüdüğünü beyan etti. Bankacılık sektörü aktif büyüklüğü 9 aylık zaman zarfında % 37 oranında büyüyerek 3. Çeyrek sonunda 109 Milyar TL’ye ulaştı. İşsizlik sayında ise gerileme olduğunu açıkladı. 2021 yılında 609 kişi olan kayıtsız işçi 514’e gerilemiştir. Böylece işsizlik oranı % 7,8’den azalarak % 5,9’a tekabül etmiştir.  
Bankacılık sektörü genel değerlendirme
   Bankacılık sektörü aktif büyüklüğü 9 aylık zaman zarfında % 37 oranında büyüyerek 3. Çeyrek sonunda 109 Milyar TL’ye ulaştı. Büyümeye esas katkı kredilerden ziyade menkul kıymetlerden geldiği gözlemlendi. Zira Krediler % 21,12 oranında döviz kur artışının altında bir oranla büyürken, menkul kıymetler ise % 78,76 oranında büyüme kaydetti. Bunun anlamı ise piyasaya kredi vermek yerine bankalar tahvil & bono alım ağırlıklı bir strateji izlenmesidir. 
   Sektörde dolarizasyonun (dövizleşme) yoğun etkileri hala devam ederken yabancı para cinsi mevduatların toplam mevduatlara oranı % 80,36 civarında seyrediyor. Özel bankalarda ise bu oran % 85,48 seviyesinde yer alıyor. Bu da bize KKTC halkının Türk Lirası cinsinden tasarruf ve yatırım yapmadığını gösteriyor. Bu oranın bu denli yüksek olmasında KKTC Kur Korumalı Mevduat ürününün kullanılmaması da önemli bir etken. 
   KKTC’de 2022 yılında yüksek enflasyon yaşayan bir ekonomik yapısıyla reel karı zorlayan bir dönemden geçmektedir. Keza 9 aylık enflasyon oranı % 75,64’dür. Bunun sonucunda kar artışı % 52,65 olarak iyi bir oran görünse dahi enflasyonun altında kaldığından dolayı reel kar aslında elde edilememiştir. Aktif büyüme oranının da enflasyon altında kalması aslında reel bazda büyüme olmadığına işaret etmektedir. 
   Sektörün sermaye yeterlilik oranı ve finansal kaldıraç oranı yüksek olup, yasal asgari oranların hayli üstünde yer almaktadır. Dolayısıyla sektörün sermaye yapısının güçlü olduğu ve üstlendikleri riskleri karşılamada iyi derecede yeterli olduğu da gözlemlenmektedir. 
Kredilerin dağılımında bireylerin trendi ve donuk krediler
   Canlı krediler toplamı % 21,12 oranında artmasına karşın tüketici kredileri ortalamanın altında % 15,18, kredi kartları ise % 49,71 ile ortalamanın iki kat üzerinde arttı. Dolayısıyla Vatandaşın yatırıma talebin düşük seyrettiği ancak pahalılıktan dolayı geçimini sağlaması için kredi kartı kullanımlarını arttırdığı gözlemlenmiştir. 
Takipteki alacaklar toplam kredilerin % 3,76’sına tekabül ettiğinden dolayı düşük risk seviyesinde yer almıştır. Keza pandemi krizinin ve yaşanan yüksek çıkışlı kur şoklarının sonrasında takipteki alacakları bu seviyede muhafaza edilmesi tahminlerin ötesinde bir başarı sergilemiştir. Ancak 2022 yılında % 20,58 oranında aktif büyüme oranına yakın bir büyüme kaydetmesi borç ödeyememe trendi için hızlı bir artış sinyali vermiştir. 

 
 

YORUM EKLE

banner471

banner474