banner564

KKTC’de insan hakları ihlalleri ve olumsuz etkileri

Bölüm 2
Ev satın alanların İnsan Haklarını ihlal eden uygulamalarla evlerini yitirmeleri 
Ev satın alanlar, yaptıkları sözleşmeye uygun hareket etmelerine, tüm satış bedelini ödemelerine ve çoğu kez tasarrufu devralmış olmalarına rağmen ciddi sorunlarla karşılaştılar. Bir gün satın aldıkları parasını ödedikleri ve hatta içinde oturdukları evin açık artırmada satışa çıkarıldığını ve artıran kişilere ait olacağını işittiler. O zaman anladılar ki KKTC yasalarına göre aldıkları ev ellerinden alınabilirdi. 
Bunun gerekçesi şöyle açıklandı. KKTC yasalarına göre ayrı koçan çıkıncaya değin evler arazi ile birlikte mütalaa edilir. Arazi sahibinden alacağı olan kişi arazi sahibini dava edip araziyi satışa çıkarırsa açık artırmada araziyi alan kişi arazi ile birlikte evlerin de sahibi olabilir. Bu durumu bilen uyanık kişiler evlere ayrı koçan çıkmasını engelliyorlar, arazinin satışını gerçekleştirip evleri de gasp etmeye çalışıyorlar. 
Bu dünyanın hiçbir yerinde görülmemiş, insan haklarına aykırı bir uygulama idi. Evlerin ayrı koçanının çıkması ev satın alan yabancıların iradesine bağlı değildi. Hantal bürokrasi buna neden oluyordu. Uyanık kişiler de ayrı koçan çıkmasına yardımcı olmuyorlardı.
Dünya kamuoyunu etkileyen ilk olay Karşıyaka’da Kulaksız 5 sitesinde meydana geldi. Bu sitede ev alan ve evlerinde oturan emekli insanlar satıcının yükümlülüğünü yerine getirmesini yani ayrı koçanları çıkarıp tapuda devir işlemini yapmasını bekliyorlardı. Koçanların çıkmasının gecikmesi nedeniyle Hükümetin ve satıcının özür dileyeceğini zannediyorlardı. 
Bu beklenti içinde iken evlerinin açık artırmada satılacağını işittiler. Müteahhit ile arazi sahibi anlaşmazlığa düşmüştü. Alacağını almak isteyen arazinin satışını talep etmişti. Ayrı koçanlar henüz çıkmadığı için arazi satışına evlerin de dahil edileceği ev sahiplerinin bilgisine geldi. 
Şok yaşayan yabancılar Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’a koştular. İyi bir hukukçu olan Sn. Rauf Denktaş, bu haksızlık karşısında şaşırıp kaldı. Soruşturduğu zaman ev satın alanların sözleşmeye aykırı bir hareketleri olmadığını ve tüm yükümlülüklerini yerine getirdiklerini öğrendi.
 Bunun üzerine Sn. R. Denktaş açık artırma günü olay yerine giderek satışı durdurmaya çalıştı. Fakat fırsatçıların kurduğu tezgah sağlamdı ve bu tezgahı Sn. R. Denktaş’ın dahi bozması mümkün olmadı. Satış gerçekleşti. (Devam edecek)

YORUM EKLE

banner471

banner473