banner564

Kolay değil ama umut vardır

   Faşist Yunan Cuntası’nın 15 Temmuz 1974’te gerçekleştirdiği askeri darbe; Kıbrıs’ın kaderini değiştirdi...
   Nasıl mı?..
   Önce Rum iç cephesinde başlayan temizlik hareketinin, kısa sürede Kıbrıslı Türklere yöneleceği belliydi...
   Türkiye bunu fark edip, garantörlük hakkını kullanarak 20 Temmuz 1974’te adaya müdahale etti ve katliamları durdurdu...
   Yunanistan’a demokrasiyi getirdi...
   Makarios’un sürgünden dönmesini sağladı...
   Kıbrıslı Türklere de ekonomik ve siyasal açıdan müthiş bir gelişim yolu açtı...
   Düşünün 200 bin Kıbrıslı Rum, kuzeydeki mülklerini bırakarak güneye geçti...
   Bunun dörtte biri kadar Kıbrıslı Türk de güneyden kuzeye geçti...
   Kuşkusuz ilk yıllarda bu kadar insanı ‘memnun olacakları şekilde’ iskan etmek kolay değildi...
   O yüzden ezici bir çoğunluğa güneyde bırakılanın üzerinde mülk tahsisi yapıldı...
   Bu arada Türkiye’den ‘tarım işçisi’ adı altında nüfus aktarımı oldu...
   Savaş sonrasında bunlar olağan hareketlerdi...
   Önemli olan savaşın bitmesiyle birlikte ekonomik kalkınmayı gerçekleştirmek ve kendi ayakları üzerinde durabilen bir ekonomi yaratabilmekti...
   Ama bu yönde başarı sağlanamadı...

Devlet fakirlikten kurtulamadı

   Ekonomik yönden güçlü insanlar yaratıldı ama güçlü bir yönetim mekanizması oluşturulamadı...
   Azınlık bir kesim güçlenirken; Kıbrıslı Türklerin devleti adeta bataklığa sürüklendi...
   Siyaset gibi kamu yönetiminde hizmetler geriledi...
   Bilgi, gördü, beceri gitti; yerine ‘sadık yönetici’ sistemi getirildi...
   Ve bu şekilde her konuda gerileme sürecine girildi...
   Kabul etseler de etmeseler de KKTC bugün 40 yıl öncesinin gerisindedir...
   Bundan 40 yıl öncesindeki kamu düzenini, iş disiplinini arar durumdayız...
   Hele eğitimdeki başarıyı hiç sormayın...
   Eğitim düzeyi yerlerde sürünüyor...
   Otuz yıl önce liseyi bitirenler, en azından derdini anlatacak kadar İngilizce konuşabiliyordu...
   Şimdi üniversite mezunları lisan sıkıntısı yüzünden iş bulamıyor...
   Yazık ve günah değil mi?..
   Peki neden böyle oldu?..
   Neden her alanda gerileyip, başarısız olduk?..
   İşte can alıcı soru budur...
   Ana neden siyasetin ucuzlaması ve güven yitirmesidir...
   Siyaset başarısız olur ve güven yitirirse o ülkede başarı şansı yoktur...
   Gelecekten umut bekleyemezsiniz...
   Çaresizliğin yol açtığı psikolojik sorunlarla boğuşursunuz...
   Üzücü olsa da bugünkü durumumuz hiç de iç açıcı değildir...
   Öyleyse bir şeyler yapmalı ve umutsuzluğu, umuda çevirecek adımları atmalıyız...
   Elbette kolay olmayacak...
   Ama imkansız değildir... 

YORUM EKLE
YORUMLAR
Hasan Nuri
Hasan Nuri - 6 ay Önce

Temelsiz bir bina gibi kurduğumuz KKTC Üzerine maalesef ne eklesek elklesek tutmuyor ? Sıfırdan kökten bir değişim ve Siyaset düzeni yaratamaz isek çöküntüden kurtulabilmemiz mümkün değildir ? Kırk yılda kurduğumuz ganimet düzeni ile Anavatan Türkiye’nin gönderdiği milyarlara ve SATTIĞIMIZ Rum mallarına güvenerek TURİZMİ, ÜRETİMİ, İHRACATI ve EKONOMİYİ yerle bir ettik !
Sattığımız Rum Malları için ne TMK çalıştırabildik ve ne de Türkiye’nin gönderdiği milyarlarla bir Baltaya sap olabildik ! Fakirleşip Yoksullaştık Kıbrıslı Türkleri bugün bir kaşık kıyma’ya muhtaç ettiğimiz Yatırımsızlıktan ve bakımsızlıktan dökülen KKTCyi yaşanamayacak duruma getirdik! Bir zamanlar Ülkemize yatırım için gelen ve kazıklayıp geri gönderdiğimiz İngilizleri Avrupalıları artık ancak birkaç saatliğine KKYCye dökülen Tarihi eserlerimiz için Güney Kıbrıs’tan gelen otobüslerde görebiliyoruz ? Karanlıkları yaşadığımız bugünlerde KKTC’nin içine düştüğü düzen ile bu saatten sonra ne mi yapabiliriz ? perşembenin geleceği Çarşambadan Bellidir !!!

Hasan Nuri
Hasan Nuri - 6 ay Önce

KKTC ile bu güne kadar elimize ne geçmişse maalesef yüzümüze gözümüze bulaştırdık !
Ülkemize akın akın gelip yatırım yapan İngilizleri paralarını alıp kapı dışarı edip kazıklayıp geri gönderdik Ne Avrupalı ve ne de Londralı Türkler dedik Kazıklayıp geri göndermedigimiz kalmadı ?
Bu günlerde ise bizim olmayan Rum mallarını Sattığımız yeni gelen Ruslar ve İranlılarla seviniyoruz ! Alt yapısı olmayan Karanlıkları yaşadığımız dökülen KKTCde son Rum mallarını sattığımız savaştan ve Ayatollahlardan kaçan Rusları ve İranlıları da kazıklayıp yitireceğimiz kesindir ! Geriye Rum mallarını satabileceğimiz kim kaldı acaba ? KKTCye doldurduğumuz Nijeryalılara veya Bangladeşlilere Pakistanlılara mı Satabileceğiz acaba ? Gerçekleri görmenin zamanı gelmiştir ganimet düzeni neticesi geçtiğimiz tüm köprüleri yaktık , Ülkemize Gelen Yatırımcıları bin pişman edip geri gönderdik ! Turizm adası KKTCde Turizmi yerle bir ettik , kokuşmuş çöplük haline çevirdiğimiz Ülkemize doldurduğumuz cebi boş Afrikalı ve Asyalılarla biz bize kaldık ! Ruslar ve İranlılarda sonra kapanıp kaldığımız KKTCde ne mi yapacağız ??
milli nutuklarla Dünyaya meydan okuyup Birbirimizin kuyunu kazmaya devam edeceğiz ??
FOR ever TRNC

Öz
Öz - 6 ay Önce

Aslında, K/Türkler Çözüm derken, federasyon veya konfederasyonu kastetmiiyor. Çözümle birlikte AB ye girileceğini, dolayısı ile, Adaletin geleceğini düşünüyor. Kuzey Kıbrısta oluşturulan yönetimin en büyük eksiği Adalettir. Bu adaletsizliği yaratan da siyasi iktidarlardır. Bu Rum mallarını adaletsiz bir şekilde kapuşari edilmesi ile başlamıştır. Sonra liyakat ve ehliyet yerine, eş,dost, akrabaların devletten nemalanması sağlanmıştır. Vatandaşın KL larını gerçek değeri yerine, dörtte biri verilerek çalınmıştır.Seçimlerde, para, mevki, makam, vatandaş yapma ve bunun gibi rüşvetler olağan işler sayılmıştır. İTEM yasası gibi tamamen adaletsiz bir uygulama yapılmıştır. Rum mallarına hukuk dışı tapu verilmiştir. Devlet birilerini zengin etme aracı olarak kullanılmıştır. Her türlü kaçakçılığa göz yumulmuş, hatta teşvik edilmiştir.Yapanın yanına kar kalmıştır. Kimseye nereden bulduğu sorulmamış ve sorulmamaktadır. Gümrükler, sınırlar kevgire dönmüş, uyuşturucu, insan, akaryakıt ve benzeri kaçakçılıklarla mücadele edilmemiştir. Nüfus sayımı bile yapılmamış, ülke planlaması istenmemiştir. Para için her yol mübahtır, anlayışı, tüm siyasete hakim olmuştur. Bu durumdan kurtulmanın tek yolu vardır. O da AB kriterlerinin uygulanmasıdır. AB kuralları da ancak ve ancak Çözümle mümkündür.

Turkish Power
Turkish Power - 6 ay Önce

Mr mangal kozu ne ab adaleti kafatasci emperyalist kolonyalist adamlardan adalet bekliyorsun karabagda adalet varmiydi 1974 oncesi ve sonrasinda rum palikarya kici yelleyen ab de adalet varmiydi bugun filistinde adalet var mi birak palavrayi soho da pazarlamaciliga geri don

Öz
Öz @Turkish Power - 6 ay Önce

Turkish Powder, seni hiç kaale almadım. Biz K/Türkleriyiz. K/Türkleri için mücadele eden bir neslin devamıyız. Biz 63 de vardık, 68 vardık, 74 de siperlerde vardık. Dedemiz de vardı, babamız da vardı, bizzat biz vardık. Biz senin gibi, adaletsiz ganimet düzeninin buraya yığdıklarından değiliz.Kıbrıs bizim her şeyimizdir. Burada doğduk, ölünce de mezarımız burada olacak. Tıpkı büyük dedelerimiz, büyük nenelerimiz ve diğer tüm kaybettiğimiz akrabalarımız gibi. Bizim her yerde bir akrabamız vardır ve toplumsal mücadeleye katılmış, şehit veya gazi olmuşlardır.Biz Kıbrısta olduğu gibi, Türkiye’de, İngiltere’de, Avustralya’da, Kanada’da ve dünyanın her yerinde Kıbrıslı Türktük, şimdi de öyleyiz .Senin gibi Kıbrısta eğreti birisi değiliz. Biz, Kıbrıslı Türkler, tıpkı Türkiye gibi AB katılmak istiyoruz.

NERMIN KONAK
NERMIN KONAK - 6 ay Önce

Ha yazsak ya yazmsak ha okusak ha okumasak.Bu gidisati degistiecek guclu meclis kuramiyoruz

banner471

banner473