banner564

Köy panayırlarından, organize bir festivale

 Çok da çetin geçmeyen kış günlerini geride bırakırken, bahar günlerinin ılık güneşli havası kendini hissettirmeye başladı. Bahar aylarının gelmesiyle birlikte, coğrafyamızda geleneksel hale gelmeye başlayan köy festivalleri, hafta sonlarımızı yaşantımıza bir hareketlilik getiriyorlar. Hemen hemen bir birinin benzeri olan bu etkinlikler festival olarak duyurulmaktadır. Fakat bu köy etkinliklerinin içeriklerine baktığımız zaman, gerçekten bunlara festival diyebilir miyiz? 
Burada bir tartışmaya girmeden sadece Türk Dil Kurumunun yapmış olduğu bazı tanımları sizlerle paylaşmak istiyorum.
Festival; yapıldığı çevre, katılanların sayısı, niteliği, programla belirtilen ve özel önemi olan sanat gösterisi.
Panayır; Belli zamanlarda ve genellikle küçük yerleşim birimlerinde kurulan, sergi niteliğini de taşıyan büyük pazar.
Şenlik; Belli günlerde yapılan, coşku veren eğlendirici gösterilerin tümü.
Birbirlerinden bağımsız olarak köy muhtarlıklarının organize ettikleri, biz ziyaretçilerimizin beğenisine sundukları faaliyetler, daha ziyade panayır tanımlaması ile örtüşmektedir. 
Özellikle son dönemlerde ulusal düzeyde eko-gün olarak organize edilen yerel panayırlar, günden güne daha fazla ilgi odağı olmaktadırlar. Sürdürülebilir turizm veya yaygın olarak bilinen diğer adı eko-turizm olan faaliyetlere konu olabilecek olan eko-gün köy panayırları, yöre halkının, muhtarlığın ve belediyelerin öncülüğünde yapılmaktadırlar.
Yapılan yerel festivallerin yoğunluğu bir yandan sevindirici iken, diğer bir yandan da bazı festivallerin aynı zaman dilimine denk düşmeleri düşündürücüdür. İlgiyle ziyaret edilen festivallerin aynı güne denk gelmesi ve iki festivalin mesafe olarak birbirinden uzak olması, ziyaretçilerin ilgilerinin de bölünmesine neden olmaktadır. 
Dolayısıyla günümüzde çoğalmaya başlayan yerel festivallerin, ulusal çapta bir organize platformuna ihtiyacı olduğunu düşünmekteyim. Kurulacak olan platform, devlet içinde bir bakanlık bünyesinde olabileceği gibi, bir sivil toplum örgütü de olabilir. Oluşturulacak olan platformun başlıca misyonu, yıl içerisinde yapılacak festivallerin, bölgelerine ve zaman dilimine göre çalışmalarının organizesini sağlamak olacaktır. Böylece belirli çakışmalardan ve bir birinin tekrarı şeklinde olan festivallerden kaçınılmış olacaktır.
Orta Akdeniz’de yer alan Malta Adası, bu konuda güzel bir örnek olabilir. Malta’da her şehrin, her ilçenin kendisine özel festivali vardır. Maltaca adına “Festa” diyorlar. Mayıs ayında başlar ve Eylül ayının sonlarına kadar hemen hemen her hafta sonu devam eder. Belirli bir yıllık program çerçevesinde hazırlan Festa tiyatro, dans, müzik ve resim gibi birçok sanat dalını içine alarak, açık hava sahnelerinde yerel müzisyenler ve gruplar tarafından sunulan canlı performanslar eşliğinde gerçekleştiriliyor.
Turizm sektörüne katkı sağlayabilecek organizeleri, oluşturulacak platform ile yıl içine yayılarak, tanıtım adına bir tema belirlenerek, bir panayırlar zinciri oluşturulabilir. Oluşturulacak olan platform, yurtiçi ve yurtdışında düzenleyeceği çeşitli konferanslar ve panellerle yerel halkın davetini uluslararası pazarlara ulaştırırken, yerel çapta organize edilen panayırlara olan ilgiyi de artırabilir.
Bilgi çağını yaşadığımız günümüzde gerçek başarıyı yakalayabilmek ve hedeflerimize ulaşabilmek için daha fazla çalışarak, araştırmalar yaparak, doğru analizleri gerçekleştirmemiz gerekmektedir. Yaşadığımız yeri, bölgeyi, ülkeyi yerli ve yabancı turistlere doğru olarak tanıtabilmek için yerel festivallerin katkısı önemlidir. Coğrafyamızda yapılan tüm festivallerin bir program doğrultusunda planlanıp yapılması, toplumumuzun yararına olacaktır. Oluşturulacak bir panayırlar zincirinden, turizm pazarına sunula bilinecek bir festival programı neden yapılmasın!
Herkese güzel bir hafta dileklerimle, iyi pazarlar.
YORUM EKLE

banner608

banner473