banner564

Kozmetik bir ürün satın alırken dikkat edilmesi gerekenler 

 Sodyum lauryl sulfate (SLS), sodyum laureter sülfat (SLES), propilen glikol (PG), dietanolamin (DEA), kokamid DEA, lauramid DE A, flor, alfa hidroksi asit (AHA), alüminyum, bütan, dioksin, flüorokarbonlar, formaldehit, gliserin, kaolin, lanolin, mineral yağ, petrolatum, propan, talk, klorlu bileşiklee, PEG (Polietilen glikol) gibi kimyasalları yüksek oranda içeren ürünlerden uzak durun. Kozmetik ürünlerin ambalajında INCI (International Nomenclatune of Cosmetic Ingredients) olarak kısaltılan ürün bileşiminin yazılması zorunludur. Bu bileşenler formülasyonda yüzdesi en çok olandan en az olana doğru sıralanarak yazılmak zorundadır. Buna dikkat ederek; formülasyondaki oranları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. 
 
•    Hangi kimyasallardan sakınmanız gerektiğini ve nedenlerini araştırarak, toksik olmayan içeriğe sahip markaların ürünlerini almaya özen gösteriniz
Kullandığınız veya kullanacağınız ürünün içerisinde hangi kimyasalların olduğu ve bu kimyasalların muhtemel risklerinin neler olduğu konusunda araştırma yapabileceğiniz pek çok site bulunmaktadır. Bunlardan biri: CosDNA. Ürün bazlı ve içeriğindeki kimyasal bazlı araştırma yapabilirsiniz. www.cosdna.com adresine girip, Product Search kısmını tıklayıp, ürünün adını yazdığınızda ürünün içeriğindeki kimyasallar listelenmekte ve her kimyasalın karşısında fonksiyonu, tahriş etme potansiyeli ve güvenli olup olmadığı renkli kutucuklarla bildirilmektedir. Kutulardaki renk kırmızı ise zararlı madde, sarı ise şüpheli veya tahriş yapabilen madde, yeşil ise güvenli madde demektir. Böylece aldığınız veya alacağınız ürünün bileşiminin güvenliği hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Aynı sitede kozmetiklerde kullanılan kimyasalları tek tek de araştırabilirsiniz. Ingredients yazan yere tıklayıp, aramak istediğiniz kimyasalın adını yazdığınızda, kimyasalın ne amaçla kullanıldığı ve gerekli bilgiler verilmektedir. 
 
•    Kozmetik ürünlerde raf ömrüne özellikle dikkat ediniz

Raf ömrünü tamamlamış ürünler kanserojenik ve toksik etki göstermeye daha meyillidir. Dahası bu ürünler beklenmedik yan etkilerin ve alerjilerin gelişmesine neden olabilir. Kozmetik ürünlerinizi satış döngüsünün hızlı olduğu yerlerden almanız bu riski azaltabilir. Ayrıca kozmetiklerin raf ömrü boyunca uygun koşullarda saklanması da son derece önemlidir. Isı, ışık ve nemden etkilenecek ürünler için özel saklama şartlarının oluşturulması gerekmektedir. Aksi taktirde bu ürünler raf ömrünü tamamlamamış olsalar da bozulurlar. Bozulmuş olan ürünün kokusu, kıvamı, rengi değişir ve su/yağ fazı ayrılmış halde görülür. Bu tür bozulmaya uğramış ürünleri kesinlikle kullanmayınız.
•    Organik ürünleri tercih etmeye özen gösteriniz
Organik ürün sertifikasına sahip, bitkisel kaynaklardan elde edilen, insan sağlığına ve çevreye dost ürünlerin kullanmaya çalışın. Eğer tamamen organik ürünleri alamıyorsanız; içeriğinde sentetik madde içeriği az olan ürünleri tercih ediniz. Çok fazla ham madde içeren ürünler yerine daha az ham madde içeren ürünleri tercih ediniz. 

•    Ergonomik ambalaja sahip ürünleri tercih ediniz

Kullanım ve saklama esnasında kolaylıklar sağlayan tasarımları tercih etmeniz hem kullanırken hem de ürünü saklarken kolaylıklar sağlayacaktır. Kullanım esnasında bakteriyel bulaşmanın en az olabilecek ambalajların tercih edilmesi, sağlık açısından son derece önemlidir. Birden çok kişi tarafından kullanılan ürünlerin, yer aldığı kaptan direkt almak yerine tek kullanımlık aplikatörler, fırçalar ve spatulalar yardımıyla alınabilecek ürünleri tercih etmeye özen gösteriniz.
 
•    Eğer riskli bir gruptaysanız kozmetik ürünleri alırken daha seçici olun

Gebeler, bebek emziren kadınlar, belirgin alerjisi bulunanlar, deri hastalığı olanlar, bebekler, gelişim çağındaki çocuklar bir kozmetik ürünü seçerken daha dikkatli olmalıdır. Kokulu ürünlerden özellikle gebelerin, bebeklerin ve gelişim çağındaki çocukların sakınması gerekmektedir.

•    Sık kullanılan bir ürün değilse ekonomik olsa bile büyük boy ambalajlardaki ürünler tercih edilmemelidir
Bazı ürünler günlük olarak sık sık uygulayarak kullanılmasına karşın bazı ürünler haftada veya ayda bir kez kullanılmaktadır. Bu gibi az kullan ürünlerin küçük boy olanları tercih edilmelidir. 

Ambalajı açılmış, zarar görmüş ürünleri kesinlikle almayınız

Aldığınız ürünlerin Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanıp; onaylanmadığını mutlaka kontrol ediniz
Kozmetik ürün kullanırken dikkat edilmesi gerekenler
•    Ürünleri uygun koşullarda saklayınız
Ürün ambalajında yazan saklama koşullarına mutlaka uyunuz. Kozmetik ürünleri makyaj masanızda veya çekmecelerinde saklamak yerine ambalaj üzerinde yazan koşullarda saklayınız. Isı, ışık veya nemden korunması gereken ürünlere bu hassasiyeti özellikle gösteriniz. 
•    Belirli ürün grupları sürekli değiştirmeyiniz
Güvenliğinden emin olduğunuz ve sağlığınız açısından alerji vb. yan etkilere sebep olmadığını daha önce kullanarak test ettiğiniz ürünleri sık sık değiştirmeyiniz. Sürekli kullandığınız markaların ürünleri tercih ediniz. 
 
•    Farklı iki veya daha çok kozmetiği karıştırmadan kullanınız

Kozmetikler içerisindeki kimyasallar birbirinden çok farklı olabilir. Bir ürünün dermatolojik güvenlik testleri sadece o ürün içerisindeki kimyasallara göre yapılmaktadır. Birden fazla kozmetiğin karıştırılarak kullanılması veya uygulama alanında karıştırılması beklenmedik reaksiyonların gelişmesine sebep olabilir. 

•    Bir ürünü ilk defa kullanacaksanız mutlaka alerji testi yapınız

Alerjik reaksiyon gelişme riskine karşı, ürünü sürmeden önce bir deri testi yapın. Bunu ürünün çok az kısmını derinin küçük bir noktasına uygulayarak gerçekleştirebilirsiniz.
 
•    Ürünü kullanırken bakteri üremesini sağlayacak kullanım şekillerinden uzak durunuz
Ürünün içinde bakteri ürememesi için ürün parmakla değil, spatula, tek kullanımlık aplikatörler ve fırçalar ile alınmalı cilde direkt temas edilmemelidir.

YORUM EKLE

banner471

banner474