banner564

Kozmetik ürünleri satın alırken dikkat ediniz!

Kadınların hemen hemen her gün kullandığı kozmetik ürünlerin çoğunda cilt sağlığını tehlikeye atacak kimyasallar yer alıyor. Kozmetik sektörü her geçen büyüyen ve talebin oldukça fazla olduğu bir sektördür. Kadınlar bakım ve makyaj yaptıkça kozmetik sektörü de büyümeye devam edecek. Kozmetik sektöründe yer alan çoğu ürünün sağlık açısından zararlı bulunuyor. Bunun nedeni ise içerisinde bulunan kimyasal yani zararları maddelerden kaynaklanıyor. Makyaj ürünlerinin içerisinde bulunan kimyasal ürünler deney farelerine de zarar veriyor. Kozmetik ürünü alırken marka araştırması mutlaka yapın. Kesinlikle ucuz, merdiven altında üretilen kozmetik ürünleri almayın. Cilt kanserine yol açan bu zararlı kimyasal maddeler cildin erken yaşlanmasına da neden olmaktadır.

Kozmetik ürünlerde bulunan kimyasal maddeler 

Parabenler

Koruyucu madde olarak, parfüm reçetelerinde sıklıkla kullanılmaktadır. Bunun yanında makyaj ve şampuanlarda parabenler bulunur. Kozmetik ürünlerde maya ve bakterilerin büyümesini önlemek için kullanılmaktadır. Östrojeni taklit etme yeteneğine sahip olduğu için, bu kimyasal hormon fonksiyonuna müdahale edebilir. Ayrıca meme kanseri ile ilişkilendirilmiştir. 

Hidrokinon

Cilt parlatma özellikleri nedeniyle hidrokinon, öncelikli olarak kadınlara yönelik olarak pazarlanan renkli ürünlerde bulunabilir. Solunum yollarını tahriş etmesi ve bu bölgede meydana gelen kanser türleri bu maddeye bağlı iki sağlık sorunudur.
Tıp yazarı Melissa Conrad Stoppler, MD 2006 yılında FDA’nın bu kimyasalın tamamen yasaklanmasını önerdiğini belirtiyor. Şirketler, hâlâ % 4’lük bir konsantrasyon seviyesine sahip ürünlerin üretimine izin verilmesinden dolayı mağaza raflarında kozmetik ürünlerini alırken bu maddeyi içerip içermediğine dair kontrolünü yapabilirsiniz. Etikette bu madde kendi adıyla hidrokinon veya tokoferil asetat olarak listelenmiştir.

Formaldehit

Formaldehit en fazla kullanılan kimyasalların başında gelmektedir. Saç ürünlerinden nemlendiricilere, klozet temizleyicilerinden  vinil zemin kaplamalarına kadar pek çok üründe kullanılmaktadır. Kanada ve AB’de kısıtlı bir kullanıma sahip olduğu görülse de, ABD’deki mağaza raflarında ürünlerinde fazlasıyla bulabilirsiniz. Bu kimyasalın doğal tehlikesini çevreleyen tartışmalar olsa da, olası etkilerinden sakınmak gerekmektedir. Formaldehit, etikette kendisi veya kuaterniyum-15, DMDM hidantoin ve üre olarak listelenebilir.

Politetrafloroetilen

Daha yaygın olarak Teflon yapımında kullanılan bir  kimyasal olarak bilinen politetrafloroetilen, preslenmiş tozlar, allık, bronzlaştırıcılar ve göz farlarında  rutin olarak bulunur. Bu kimyasal, pürüzsüz bir yüzey sağladığı için anti-aging (yaşlanma karşıtı) ürünlerinde oldukça popülerdir. Genç kadınlarda menstürasyonu ertelediği, meme gelişimine ve sorunlarına neden olduğu ve kanserojen etkileri bulunduğundan dolayı bir risk oluşturmaktadır. Sağlık sorunlarına ek olarak, politetrafloroetilen biyolojik olarak bozunur bir madde değildir. Etikette bu madde poliperflorometilizopropil eter veya perfloroalkiletil fosfat olarak da listelenebilir.

Kurşun

Kurşun, kesinlikle hayır hayır istemiyoruz denilen maddelerden biridir. Eğer saç boyanızda istemiyorsanız, onu cilt bakım ürünlerinizde de istemezsiniz, değil mi?
Bu maddeyi zararlı olarak hemen tanımamıza rağmen kozmetikteki etkileri şu şekilde belirtilebilir;  kadınlarda erken yaşta dahi azalan doğurganlığa, düşük yapmaya ve fizyolojik yapıda bazı gecikmelere neden olan bir  karsinojen olduğunu hatırlamakta fayda var. Kurşun özellikle ruj ve saç boyalarında bulunur. Bu durum FDA ve Güvenli Kozmetik Kampanyası arasında tartışmalı bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Kurşun için hiçbir seviye güvenli değildir ve bu nedenle tüketicilerin kozmetik ürün alırken özellikle dikkat etmeleri gerekmektedir. Kurşun asetat, krom, timerosal ve sodyum heksametafosfat gibi maddelerden kaçının.

Toluen

Saç boyaları ve tırnak bakım ürünlerinde mevcut olan bu bileşen, oje renginin korunmasına yardımcı olur ve oje için pürüzsüz bir son kat sağlar. Etkin bir madde olması, organ ve üreme sistemi toksisitesi ile bağlantısı nedeniyle zaten AB ülkelerinde kullanımına kısıtlama getirilmiştir. Büyük bir kısmı solunum yoluyla alındığı için toluen içeren ürünler kullanıldığı zaman iyi havalandırılmış alanlarda kullanmak veya bulunmak gerekmektedir. Bu bileşen, ürün etiketlerinde toluen olarak listelenir.

Talk

Talk göz farlarından, allık ve deodorantlara kadar bulunabilir. Emici özelliklerinden yararlanmak ve renk katkı maddesi olarak kullanıldıklarından dolayı asbest gibi kirlenmeye sebep olduğuna dair spekülatif haberler mevcuttur. FDA tarafından kullanımı tekrar tekrar gözden geçirildiğinde, bu kimyasal talimatlarda verildiği şekilde kullanıldığında tehdit olarak değerlendirilmemiştir. Bununla birlikte, yumurtalık kanseri ve solunum problemlerine bağlı hastalıklar ile bağlantı olduğu unutulmamalıdır. Talk genellikle etiketlerde talk pudrası veya kozmetik talk olarak listelenir.

Retinil palmitat

Hepimiz bu kimyasalın anti-aging (yaşlanma karşıtı) ilaçlarında kullanımına yönelik öne çıkan tanıtımlarına şahit olduk. Hem saç hem de cilde esneklik kazandırma kabiliyeti nedeniyle bu ürün grupları ile ilgilenen tüketicilerin ilgisini çekiyor. Genellikle nemlendiriciler ve dudak ürünlerinde bulunmaktadırlar. Retinil palmitat içeren kozmetikler, güneş ışığına maruz kaldıklarında kanserojen etki gösterdiklerinden  dolayı geceleri kullanımları önemlidir. Etiket listelerinde retinol, A vitamini, retinil asetat ve tretinoin isimleriyle belirtilmektedir.

Civa

Civa maskaralar ve birçok cilt kremleri de dahil olmak üzere bazı kozmetiklerde bulunduğunu öğrenmeniz şaşırtıcı olabilir. Civanın hamileliğe etkileyen unsurları zaman zaman duyurulmakla birlikte, pek çok semptomun tespit edilmesi zor olabilir (uykusuzluk, sinirlilik ve depresyon), civa beyin işlevine zarar verir ve tüketiciler mümkün olduğunda bu madde ile alakalı ürünlerin kullanımından kaçınmaya dikkat etmelidir. Civa klorür, kalomel, cıva gibi malzemelere dikkat edilmesi gerekmektedir.

Metalestrojenler

Bu ağır metaller beyazlatıcı ve parlatıcılar olarak işlev görür. Allık, kapatıcı-gizleyici ve fondötenlerin bu kimyasalları içerdiği bulunmuştur. Ne yazık ki, bu metaller etiket içerik listesinde bulunmayabilir.

Bisfenol-a (BPA)

Birçok haber başlığında sıkça rastlanan BPA, çeşitli tüketici izleme gruplarının ve araştırma çalışmalarının başlıca konularından biri olmuştur. Sabunlarda, el dezenfektasyonlarında ve güneş kremlerinde bulunan bu kimyasalı, kozmetik ürünlerinizin ambalajında – plastik kavanozlarda veya kapaklarda da bulabilirsiniz.
Çoğu zararlı özelliklerinin yanı sıra BPA’nın beyin ve sinir sistemi anormallikleri, kanser ve diyabet ile bağlantılı olduğu belirtiliyor.

Sodyum laruil sülfat

Saçlarını yıkarken güzel, yoğun bir köpük oluşmasını kim sevmez? Sodyum Laruil, şampuan ve yüz temizleme gibi ürünlerde bulunduğundan beğendiğimiz kozmetik ajanlarından biridir. Ne yazık ki, araştırmalar hoşumuza gitmeyecek bazı özelliklere sahip olduğunu göstermektedir. Kullanıcılarda alerjik reaksiyonları tetiklemenin yanı sıra, yetişkinlerde katarakt oluşumuna etki ettiği tespit edilmiştir. Bu maddeyi sodyum lauret sülfat veya SLS olarak da bulabilirsiniz.

Bütadien

Butadien, solunum sistemi yoluyla kolayca akciğerlere alınabilir. Bu kimyasal özellikle tıraş kremleri ve deodorantta mevcuttur. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar meme tümörlerinin oluşumunu arttırdığı gösterilmiştir. Çevresel Çalışma Grubu, Butadien’in, hem EPA hem de Ulusal Toksikoloji Programı tarafından bir kanserojen bileşen olarak sınıflandırıldığını kabul etmektedir. Bu kimyasal, 1, 3-bütadien olarak bir etiket üzerinde belirtilmektedir.

Triklosan

Bakterilere karşı savaş sürüyor ve sürmeye devam edecek. Temizlik ve bunun sonucunda hastalıkları önleme yapılacaklar listesinin başında yer almaktadır. Kozmetik, sabun ve deodorantlarda bulunan Triklosan, antimikrobiyal ajan olarak kullanılır. Dezenfeksiyon arayışımızda bize yardımcı olacak bir kimyasal olarak bilinmesine karşılık, ne yazık ki, triklosan önemli bir sağlık sorunu olan bir endokrin bozucu olarak rolüyle eşlik ediyor. Bize yardım etmesinden ziyade daha çok antibiyotik dirençli hale gelmesine katkı sunarak bakterilere yardım ediyor. Triklosan içeren ajanların, bakterilerin korunmasında daha etkili olduğuna dair kanıt olmadığı için, düz eski sabun ve su ile temizlik en iyi seçenek olabilir. Etiketlerde triklosan (TSC) veya triklokarban (TCC) görürseniz lütfen almayınız. 

YORUM EKLE

banner608

banner474