banner564

Kredi borcu olanlara müjde: Borçlarda yapılandırma fırsatı  

 KKTC Bakanlar Kurulu, KKTC Merkez Bankası ve Kuzey Kıbrıs Bankalar Birliği’nin eş zamanlı olarak ortak şekilde aldıkları “Covid-19 Yaklaşımı” kararları gereği ödeme güçlüğüne düşen vatandaş ve ticari şirketler için canlı kredilerin yapılanmasının önü yasal olarak açılmıştır. Kredi borçlusu olan gerçek veya tüzel kişiler kredilerinin vadesinde, para biriminde ve faiz oranları kapsamında gerek kendi bankalarıyla gerekse başka bankalardan yeniden yapılandırma talebinde bulunabilir. Kendi bankasıyla iyi niyet çerçevesinde anlaşma sağlayan kesimden herhangi bir ek masraf alınmayacaktır. Farklı bankayla daha iyi koşullarda anlaşma yapan kişilere ise alınacak masraflar yazılı olarak beyan edilecektir. Kredi erken kapama masrafı ise binde 5 ile sınırlandırılmıştır. Kredi kartlarının salgın nedeni ile asgari ödeme tutarları % 1’e çekilmişti. Bu bağlamda, borcun faiziyle birlikte artması sonucu ödemede zorlanan kişiler ise bu borcunu taksitli krediye dönüştürerek ödeyebilirler. Merkez Bankası bankaların aktif kalitesinin korunması ve ödeme güçlüğündeki kişilerin finansal açıdan rahatlaması adına kredilerde bazı yasal risk limitlerini de geçici olarak gevşetmiştir. Zira, kredilerde konut ve araç kredisinde olan sırasıyla % 80 ve % 75 teminat limitleri yeni yapılandırma kapsamında gözetilmeyecek. Ayrıca, bankaların bir risk grubuna kullandıracakları kredilerde yasal risk limiti özkaynaklarının % 25’i iken, geçici olarak yeni yapılandırmalarda istisna olarak kabul edilecektir. Canlı kredilerin yeniden yapılandırılması hususunda açılan fırsat penceresi 30 Eylül 2020 tarihinde kapanacaktır. Bireysel talepler on iş günü, ticari talepler ise 30 iş günü içerisinde cevap verilecektir.   
    Türkiye’de ise Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) salgının etkisiyle azalan ödeme gücünü ve likiditeyi desteklemek adına bireysel ve ticari müşterilerin kredi borçlarında kolaylık sağlayacaklarını açıkladı. Bu çerçevede, kredi borçlarının ödeme vadesinin 2020 yıl sonuna kadar öteleme taleplerinin karşılanmasının uygun olacağını bildirdi. AA muhabirinden alınan bilgiler ışığında 11 maddelik bir talimat hazırlandı. Zira, kredi kartı borçlarında, kredi taksit ödemelerinde ve kredi sigortası ödemelerinde kolaylık yapılması hedeflenmiştir. 
    2019 yılı sonundan itibaren 2020 yılı Mayıs ayı sonuna kadar olan zaman zarfında Türkiye’de donuğa düşen takipteki krediler sabit seyretmiştir. KKTC’de ise 5 aylık dönem sonunda tahsili gecikmiş alacaklar yani yasal takibe giren krediler % 17,46 oranında artarak 2 Milyar TL’yi aşmış bulunmaktadır. Kredi taksitlerinin ödenmesinin 3 aylığına durdurulması kararı ile Haziran 2020 sonuna ötelenmesi kararına rağmen bireysel kredilerde % 13,46 oranında, ticari kredilerde ise % 18,75 oranında batık kredilerde artış yaşanmıştır. Dolayısı ile kredi borçlularının yasal takibe girmemesi için banklarıyla yeni dönemdeki ödeme güçlerine göre faiz, para birimi ve vade hususlarında yapılandırma yönüne gitmeleri hem kendileri hem de bankacılık sektörü açısından önem arz etmektedir. 
    Sonuç olarak salgın döneminde kaybedilen, ekonomik faaliyetlerin yavaşlamasından dolayı hala daha tam olarak toparlanamayan ödeme gücü ve likidite sıkıntısının aşılması amacı ile kredi ödemelerinde kolaylık sağlanarak bireylerin ve şirketlerin finansal sıkıntılarına yardımcı olmak hedefleniyor. Böylelikle, nakit akışları ileri ki bir döneme ertelenmiş olacaktır. Bankalar kredi faizlerini dönemsel olarak tahakkuk ettirecek ancak fiziki para tahsilatları ertelenecektir. Hiç şüphesiz ki kısa vadedeki rahatlatma dönemi sonrasında normale dönülmesi virüsün kontrol altına alınmasına bağlı olacaktır. Keza, aşı gibi net bir tedbir bulunmadıktan sonra virüs finansal ve ekonomik hayatın önünde büyük bir risk teşkil etmeye devam edecektir. Zira, Nobel ödüllü ekonomist, Colombia Üniversitesi Profesörü Joseph Stiglitz Dünya Ekonomik Formu için yayınladığı makalesinde Virüsün kontrol altına alınana kadar ekonomik toparlanma olmayacağına işaret etti. “Sağlık krizine cevap verilmesi politika yapıcılar açısından en büyük öncelik” olarak belirledi. Ekonomilerdeki V şeklinde toparlanmanın çekici bir fikir olduğunu ancak büyük ihtimalle bir fantazi olarak kalacağını vurguladı. Amerika Merkez Bankası (FED) ve Avrupa Merkez Bankası üst düzey yetkililerde virüsün ekonomi üzerinde yarattığı riskler hakkında benzer mesajlar verdiler. 
 

YORUM EKLE
YORUMLAR
derviş
derviş - 4 yıl Önce

tablo çok kötü okunmuyor sağa sola çekilmiş.

Ertuğrul Buğrahan
Ertuğrul Buğrahan - 4 yıl Önce

Merhaba, rakamları aşağıda gönderiyorum. Tabloyu ekrandan alıp word'e kopyalarsanız yine daha net şekilde görebilirsiniz.
Tahsili Gecikmiş Alacaklar KKTC
31.12.2019 31.05.2020 Değişim
Bireysel Krediler ₺249.443.649,00 ₺283.024.007,00 13,46%
Kredi Kartları ₺44.927.894,00 ₺44.326.893,00 -1,34%
Ticari Krediler ₺1.433.000.193,00 ₺1.701.676.539,00 18,75%
Toplam Krediler ₺1.727.371.736,00 ₺2.029.027.439,00 17,46%

derviş
derviş - 4 yıl Önce

çok teşekkür ederim ertuğrul bey .

banner608

banner473