banner564

Küreselleşme sürecinde uzaktan eğitim

Yirminci yüzyılın ilk çeyreğinden itibaren uzaktan eğitim dünyaya yayılmaktadır. Uzaktan eğitim 18. Yüzyıl sonlarında mektupla başlamış, tarihsel süreç içerisinde, radyo-televizyon, tele konferans ve internetin gelişimi ile web tabanı günümüzdeki şeklini almıştır.
Coğrafyamızda eğitim ile ilgili birimler, gerek ilgili bakanlık gerekse özel sektöre bağlı eğitim birimleri uzaktan eğitim ile kısmen ilgileniyorken, Covid-19 pandemisi ile tamamen kapanmaya gidilince uzaktan eğitime daha fazla odaklanmışlardır. Ancak özel sektör, her zaman kamunun önünde olduğundan kapanma sürecine çok daha çabuk adapte olabilmiştir.
Kuşkusuz uzaktan eğitimin ortaya çıkış nedeni, sadece pandemi olmamıştır. İnsanın mesleki gelişiminde kendini geliştirme ihtiyacı, onu farklı arayışlara yönlendirmiştir. Uzaktan eğitimin de ortaya çıkışının temel nedeni bu ihtiyaçtan doğmuştur.
Günümüzde uzaktan eğitime artan talep nedeniyle, bu konuda uluslararası sempozyumlar düzenlenmektedir. Uzaktan eğitim sürekli gelişen bir alan olduğu için, çeşitli platformlarda da tartışılmaktadır. Uzaktan eğitim ile ilgili yapılan tartışmalar ve yazılanlar, konuları bakımından çeşitlilik göstermektedir. Uzaktan eğitim ile ilgili teknik gelişmeler, planlanan projeler ve küreselleşme, bu konulardan en önemli olanlarıdır.
Eğitim küresel düzeyde ele alındığında, yükseköğretimde uzaktan eğitim, uluslararası eğitimin kapsamında düşünülmektedir. Uluslararası eğitim, küresel mobil programları, ticari hizmet tarzında şekillenen, bilgi ve iletişim teknolojisi ile kolaylaştırılan, bilgi ekonomisi ve yaşam boyu eğitim düşüncesi ile desteklenen arz ve talep ilişkisidir.
Bugün dünyadaki birçok üniversite internet üzerinden uzaktan eğitim hizmeti vermektedir. Söz konusu üniversitelerin sundukları programlara kayıt olan öğrenciler, bulundukları ortamdan hiç ayrılmadan eğitimlerini sürdürmektedirler. Uzaktan eğitim sayesinde, öğrenciler hizmeti veren üniversiteye hiç uğramadan, devam ettikleri programlara internet ile ulaşmakta, böylece günümüzün okul kurumunun konvansiyonel sınırlarını zorlamakta ve eğitimi uluslararası boyuttan da çıkararak sanal bir olgu haline getirmektedir.
Pandemiden önce coğrafyamızda uzaktan eğitim denildiğinde, önce Açık Öğretim Fakültesi akla gelmekteydi. 1981 yılında hizmet vermeye başlayan Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi eğitimi uzun süre küçümsenmiştir. Ancak günümüzde uzaktan eğitim aracılığıyla ön lisans, lisans ve yüksek lisans derecelerinde diploma alabilmek olanaklı hale gelmiştir.
Mektup aracılığıyla başlayan uzaktan eğitim günümüzde internet altyapısından faydalanarak kapsama alanını genişletmiştir. Bu sayede farklı ülke ve bölgelerde yaşayan insanlar da eğitim hakkını daha geniş seçeneklerle kullanmaya başlamışlardır. Bu noktada özellikle ekonomik elverişsizlik nedeniyle güçlük yaşayan kişilerin eğitim süreçlerini uzaktan eğitimin dolduracağını söylemek mümkündür. 
Görüldüğü üzere insanların örgün eğitim alma haklarının olduğu kadar uzaktan eğitim alma hakları da bulunmaktadır. Coğrafyamda özellikle yükseköğretimin, adaya 30.000 öğrenci getirmeyi hedeflerken, eğitim alanındaki küresel gelişmeleri yakından izlemeleri daha sağlıklı olacaktır.
Herkese güzel bir hafta dileklerimle, iyi pazarlar.

YORUM EKLE

banner608

banner474