banner564

Le Puy en Velay

Fransa'nın güneyinde güzel mi güzel bir kasaba. Bu haftaki yazımı Le Puy en Velay'den yazıyorum.
Le Puy en Velay, vadi içerisinde, çevresi yüksek tepeler ve konik volkan formları ile çevrili etkileyici, tarihi bir kasaba. Çevresinin yüksek tepelerle çevrili olması, kasabaya ulaşımı zorlaştırıyor olsada, ziyarete değer bir yer. Deniz seviyesinden 800 metre yüksekte bulunan kasaba, yaklaşık yirmi bin kişilik bir nüfusa sahip. Lorie nehri üzerine kurulan kasabada yaşayanlara Ponots denmektedir. Kasaba bir tür küçük taneli mercimek ve dantel işleri ile ünlüdür. 
Eski bir yerleşim yeri olan kasaba, 17'inci yuzyildan günümüzden  eski dokusunu korumayı başarmış ve turistlerin önemli uğrak yerlerinden biri olmuştur. Her yıl yaklaşık yedi yüz  bin turist tarafından ziyaret edildiğini söylediler. Eski kasaba merkezinde restorant, kafe-bar ve hediyelik eşya dükkanları yer alırken, cumartesileri burada kurulan açık pazar, kasaba merkezine farklı bir atmosfer vermektedir.
Tarihi dokulara bezenmiş kasabada ziyaret edilecek birçok yer bulunmaktadır. Fakat bunlar arasından iki önemli yapıt öne çıkmaktadır. İlki yapımı onuncu yüzyılda tamamlanan St. Michael kilisesi. Volkanik bir oluşum olan dyke üzerine inşa edilmiş olan kilise, günümüzde tüm haşmeti ile nerdeyse kasabanın her yerinden görülebilmektedir. Kilise içerisinde kıymetli eşyalarla, freskler bulunmaktadır. Bir diğer öne çıkan yapıt ise Notre Dame De France heykelidir. Kasabayı gören yüksek bir tepe üzerine yapılan heykel, kucağına Hz. İsa ile Meryem Anayı temsil etmektedir.  Yapımı on dokuzuncu yüzyılın ikinci yarısında tamamlanan heykelin, kasabayı gözlediği ve koruduğu düşünülmektedir.
Böylesi bir yere  yolumuzun kolay kolay düşmeyeceği düşünülürse,  oralarda işiniz ne diye soracak olursanız bunun cevabı Lefkoşa Gençlik Merkezi ve CIOFF'dur. Lefkoşa Gençlik Merkezi (LGM), 1986 yılında kurulan bir sivil toplum örgütüdür. Halk dansları, tiyatro ve kültür faaliyetlerini yürütmektedir. CIOFF  ise (International Council of Organizations of Folklore Festivals) uluslararası folklor festivallerinin organizasyonunu sağlayan kuruluştur. Aynı zamanda UNESCO'nun (UnitedNations Educational, Scientific andCultural Organization), bilinen adı ile Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün de resmi ortağıdır.
Le Puy en Velay'de bulunmamız nedeni ise LGM'nin, CIOFF'un düzenlediği folklor festivaline katılmasıdır. Dokuz farklı ülkenin katılımı ile gerçekleşen festivale, LGM  yirmi yedi kişilik genç grubu ile katıldı. Lise çağlarında olan gençlerin, farklı kültürlerle buluşmaları ve kendi kültürlerini tanıtmaları kültürel iletişimi ötesinde gençlerin öz güvenlerine katkı sağlamaktadır. 
Bir hafta boyunca Le Puy en Velay belediyesinin konuğu olduk. Küçük bir detay gibi düşünülebilir fakat belediye binası üzerinde tüm katılımcı ülkelerin bayrakları asılı iken, KKTC bayrağının da asılı olması tüm ekibi sevindirdi. Belediye'nin konuk severliğine ve bizleri festival boyunca yalnız bırakmayıp  rehberlik eden sevgili Lea ve Samuel arkadaşlarımıza da  bir kez daha teşekkür ederiz. Sizlerinde böylesi güzel bir yere yolunuzun düşmesi dileklerimle, herkese iyi pazarlar.
YORUM EKLE

banner608

banner474