banner564

64. Figüran Kalp Başrol Nefs

 “Hiçbir kul yoktur ki kalbinin iki gözü olmasın”
Kalbin hayatiyet sahibi, idrak ve akıl ötesi Magnetar (nötron yıldızı, pulsar) keşf merkezi, mânâ ve gönül kuark mihveri, gâib lisanların tecellisi; tavaf ahlâkıyla insanın vecdi, vehmi, kerameti ve kifayeti, kalbin sır fütuhat yeri, Bismillah’ın gönlümdeki gül kokusu Beyt’ullâhtır. Derin istiğrak hâlinde, muvazenesiz -hâl manevi sarhoşluktayken Şâri Teâlâ’yla hayata karşı sabır tahsilinde O öğretmen ben kul, -mümin öğrenci; ihtiyacım nispetinde bana ilâhi, ledünnî ve kutsi bilgiyi açtığı oranda aklımla beni kıyaslar ve çalıştırır. Kibrit-i ahmer zatı olmak için edinmen gereken vasıflar: insanın özyapısı (seciyesi) hem içsel hem dışsal olarak basiretli bir ahlâka sahip olmalıdır. Ahlâkınız nefs huzuruyla kendine bile yalan söylemeyecek zuhura gelmelidir. Allah’a katmerli tevekkülle secde etmeliyiz, O’na tevazuuyla şükrederek, kanaatına rıza göstermeliyiz. Yakîn bilgi ve tecrübe ile sükûn mertebesinde vakarlı bir haleti ruhiye’ye sahip olmalı gönül. Hilm deryasında engin uzayın kıyısında bir zerre olduğumuzu, tahammül dairesi içinde nihayetli bir nokta olduğumuzun farkında olmalıyız. Teenni içinde ölçü dimağ olmalı ve niyetinde insanın sıdk fazilet ilmi, ihlâs prensibi, Allah’ın embriyomuza enjekte ettiği hayâ, kalpte mücehhez ihsan orduları olmalıdır. Sen mümin gönlünün simasına çok yakışan vefakârlıkla O’nu her gün zikir ve kul kalbiyle talim ve tahlille cevherli dualarla kuşanmalısın. Kendi nefsin razı değil kendini terk etmeye, sen seni onda terk et, benlikte kalmasın senlikte. Ona nasihat et,  bu güçlüğü Allah’ın lütfu gibi gör ve azim ve himmetinle taat sofrasına gir. Takva ve zühtte maslahatgüzar erbabı ol. Maarifin karargâhında akıl ve bilim muvaffakiyetiyle, kalp murakabesiyle nefs levhalarını kalbin dükkânından indir. Cüzlerin terkibi mutlak akıl, ruhun reisi kalptir. Kendi içine dönersen Rabbinde sana dönecektir.  
Bilkuvve imgelem dirimbilimsel süreçte kalbin nokta-i nezareti altındadır. Algı ötesi üst bilinç ve doğruların bilgisi şuuru, sezgisel tinselgörülemeyle kalbi inşiraha yükseltir. Hads keskinliği ve duruluğu öz görü ve iç görü melekelerini acziyet okyanusunda tamahkâr filoyla çarpıştırır ve nisyan bulutlarına karşı galip gelir. Bu vesileyle ilâhi kalem gaybi ve kesbi bilgileri külli akla ve kalbe açık eder. Hiçbir zaman Allah’la arana vasıta koyma! 
İlham vü’satıyla kalbimde yetmiş bin kelime-i tevhitle semavi ve ledünnî sır kapıları hikmetin hakikatiyle bana vasıl ve vüsul oldu. Kesif menzile odaklanarak asl’ına dön ve kin köklerini kurut, haset ve nifak problematiğinin mezarı muvahhit aklın sahasında tüm takım oyuncularıyla şümullü istişare ve muhasebe et. Dünya, muhtasar yektâlıktır. Sen vahdaniyet ülkesinin miraç kutbuna çık ve vahdanî kesret tevhidiyle kuds âleminden hülasa hû de. Allah’ın hattıyla temiz bir nüshadır vera’ mayasıyla yoğrulmuş kalbin. 
İnsan olası gerçeklikte olası değil, bir zaman paradoksu olasılığı, bir kozmik nötrino var oluşu, akıl korteks döngüsü içinde göreceli cahillikler komedyasıdır. Ne yazık ki figüranı kalp, başrol oyuncusu nefs ve metâdır.    

YORUM EKLE

banner608

banner474