banner564

KKTC’de kriz yılında en büyük yatırım yapan kurum

 Malumunuz olduğu üzere 2020 yılını salgın krizi, ekonomik kriz ve finansal krizler ışığında tamamlamaya hazırlanıyoruz. Dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi Coronavirüs’ün ekonomilerde yarattığı küçülme işsizliği Türkiye ve KKTC’de artırmıştır. Buna ek olarak 11 aylık dönemde Türk Lirası’nın temel döviz kurları karşında % 30 - % 35 arası değer kaybı ise diğer bir olumsuz finansal gelişme olarak krizi daha da derinleştirdi. Türkiye’de 2020 yılı sonunda ekonominin ılımlı bir şekilde % 0,3 büyüme ya da % 0,5 gibi bir oranla küçülmeyle kapaması beklenmektedir. Devlet Planlama Örgütü’nün yapmış olduğu GSYH tahmin çalışmasında KKTC ekonomisinin 2020 yılında iyi ihtimal senaryosunda % 6,9, kötü senaryoda ise % 15,1 küçüleceği hesaplanmıştır. 
   Ülkemiz dünya genelinde olduğu gibi 2020 yılını gerek özel sektörün gerek ise kamu yönetiminde yaşanan finansal sıkıntılarla küçülme yönüne giderken, büyüme ve gelişme odaklı yüksek hacimli yatırımlara KKTC’de hızla devam eden en öncü kurum Yakın Doğu Grubudur. Yakın Doğu 2020 yılında kriz dönemi içerisinde yaptığı büyük yatırımlarla çalışanlarına, vatandaşlara ve devletimize umut ışığı yakmıştır. Yapılan yatırımlarla işsizliğin hayli arttığı dönem ülkemizde önemli seviyede istihdam yaratmış, malzeme, inşaat, eğitim ve benzeri sektörlere iş faaliyetleri ile ekonomik hareket getirmiş, ülke kültür & sanatına büyük katkı koymuş ve kamu gelirlerine ek vergi faydası sağlamıştır. 
Yakın Doğu Grubunun 2020 yılında yaptığı başlıca büyük yatırımlar;
Lefkoşa Surlariçi Şehir Müzesi Açılışı
   15 Kasım 2020 tarihinde KKTC’nin 37’nci kuruluş gününde başkent Lefkoşa’nın Surlariçi’nde Şehir Müzesi açılarak tüm halkımızın ve turistlerin beğenisine sunuldu. Turizm alanında gelişmiş ülkelerdeki en önemli turist çekim merkezlerinden olan müzeler, turizm hedefi ve potansiyeli yüksek adamızda gereksinimden ziyade zaruridir. Müze yatırımının hiç şüphesiz ki başkent Lefkoşa’ya sanat, kültür ve turizm açısından bir ivme kazandırması söz konusu olmuştur. Zira Yakın Doğu Üniversitesi Kurucu Rektörü Sn. Dr. Suat İrfan Günsel sanat literatürüne kazınacak az ve öz bir cümle ile sanatın tanımını felsefik biçimde yapmıştır; “Sanattır İnsanlığın Tanımı…”   
Yakın Doğu Yeniboğaziçi Kampüsü
   17 Kasım 2020 tarihinde Cumhuriyet bayramı haftasında Yakın Doğu Yeniboğaziçi’ne büyük bir yatırım yaparak uzun zamandır yatırım bekleyen İskele Bölgesine büyük bir kampüs kurmuştur. Bu çerçevede kreş, İlkokul, Kolej ve Halil Günsel Kültür ve Kongre Merkezi içeren eğitim ve kültür kompleksi bölgeye kazandırılmıştır. Bölgede ekonomik faaliyet hız kazanırken, normal şartlarda bile istihdam sorunu yaşayan bölgede böylesi çetin bir dönemde her kademeden istihdam sağlamış ve bölgenin gelişimine en büyük katkıyı koymuştur.  
Near East Bank Genel Müdürlük binası açılışı
   25 Kasım 2020 tarihinde Near East Bank Genel Müdürlük Binası başkent Lefkoşa’nın hızla gelişmekte olan, iş bölgesi sıfatını alma yönünde ilerleyen ve Dereboyu’nu Metehan’a bağlayan Osman Örek Caddesi üzerine inşa edilmiş ve açılışı yapılmıştır. Lefkoşa’nın birçok bölgesinden görülebilecek olan yukarıda 7 kat ve zeminde 2 katı bulunan, yüksek teknolojik altyapısı olan akıllı binaya yaklaşık olarak 50 milyon Türk Liralık yatırım yapılmış ve iş dünyası ile bölgede hızla yükselen konutlardaki sakinlerin hizmetine sunulmuştur. Finansal hizmet kalitesiyle ekonomik kalkınmaya verdiği destek artan yönde devam edecektir.  
Girne Üniversitesi Büyük Kütüphane açılışı      
   3 Aralık 2020 tarihinde turizm kentimiz Girne’de bulunan Girne Üniversitesi kampüsü içerisinde Büyük Kütüphane açılışı yapıldı. Eğitimde, araştırmada ve ülkenin bilgi belleğinde son derece önemli rol oynayan kütüphane bilim adına ülke gelişimini bir adım daha yukarı taşımıştır. Bilgiye erişimi kolaylaştıran Büyük kütüphane, Yakın Doğu Lefkoşa kampüsünde hizmet verirken, diğer bir büyük kütüphane Girne şehrimize de kazandırılmıştır.   

YORUM EKLE
YORUMLAR
kerem
kerem - 3 yıl Önce

suat hoca gibi 3 tane daha olsa bu ülkede işsizlik olmazdı.

banner608

banner473