banner564

Yolun sonu

Crans Montana’daki Kıbrıs Konferansı’nda anlaşılan yolun sonuna gelindi. Zira Türkiye ve Kıbrıslı Türk heyetlerden başka kimse de kalmadı İsviçre’de. 
BM Genel Sekreteri ayrıldı, Rum heyet ayrılıyor, geriye Kıbrıslı Türkler ile Türkiye Cumhuriyeti’nin heyetleri kalıyor. Rum lider Nikos Anastasiadis dün için iyi bir kapanış yapılmadığını açıklarken, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı BM Genel Sekreteri Guterres'in gelip duruma müdahale etmesi gerektiğini açıkladı.
Tüm bu olup bitenin içinde Montana’da bulunan Kıbrıslı Türk siyasiler ortak bir açıklama ile uzun zamandan sonra hem bizleri hem Rumları şaşırtmayı da bildiler. Cumhurbaşkanı’nın çağrısına destek mahiyetli açıklamada BM Genel Sekreteri Guterres'in geri dönüp duruma müdahalesini istediler.
Rum tarafı ise Sıfır Asker ve Sıfır Garantide ısrarlı. Zira Rum heyeti şuan dünyanın birçok ülkesinde yaşanan vahşetten haberi bile yok. Örneğin 30 dakika uzağımızda Suriye’de olup bitenden bizlerin haberdar olmadığını düşünüyor.
Tamam, toprak verelim, tamam garantileri görüşelim, tamam askeri bir miktar çekelim ama yokta hepsine birden tamam diyelim.
Hani şu meşhur fıkrayı bilirsiniz, “Kadın kocasından boşanmak için mahkemeye gitmiş. Hakim nedenini sorunca kadın başlamış anlatmaya tamam şu kadar olabilir, şu kadarı da fena değil ama yokta Hakim Bey bu kadar….. demiş.” Hikayenin sonu malum. 
Bizim Crans Montana’daki Kıbrıs Konferansı’nda da yolun sonun gözüktü. Şimdi Rumlar bir kez daha taleplerini iletti, bizim BM’ye ve dünyaya artık hikâyedekine benzer bir şeyler anlatmamız gerekiyor sadece. 

Korku İmparatorluğu
Zaman o kadar hızlı ilerliyor ki geri getirebilmek ne mümkün. Ve sadece 30 gün sonra Kamu’da sağlık sektöründe 2. iş yasaklanmış olacak.
Bu süreç ilerlerken Kamu’daki sağlık ile ilgili sendikalar da seslerini daha fazla çıkartmanın gayreti peşinde. Öyle ki bu konunun bayraktarlığını yapan Tıp-İş hemen her gün yeni bir şey yayınlıyor.
En son olarak 2017’de kamudan ayrılan hekimlerin sayısını 9 olarak verdi. Dün konuyu Sağlık Bakanı Dr. Faiz Sucuoğlu’na sordum. Güldü, konu hakkında yorum yapmayacağını ama bize rakamları verebileceğini söyledi. 
Bakan belli ki artık bu konuda yorum yapmaktan kaçınıyor. Çünkü iş belli ki artık siyasete dönüşmüş durumda ve sırf kamuoyu önünde olabilme, sırf milletvekilliğine daha üst sıralarda yer edinebilme arayışına gelmiş durumda. 
Kamudan ayrılan hekimlerin (istifa) sayıları; 
2015 yılında 9 kişi
2016 yılında 8 kişi
2017 yılında 7 kişi
Son 3 yılda toplam 24 kişi. 
Hadi diyelim Ağustos ayında birkaç doktor daha ayrılsın, 7 değil de 12-14 olsun. Bu devlet çöker mi? Bu sağlık sistemi biter mi? 
Sırf siyaset yapılacak diye artık vatandaşın üzerinde korku imparatorluğu kurmaktan vazgeçin. Herkesin bir alternatifi vardı. Nasıl hükümetlerin alternatifi varsa doktorların da vardır. 

MESAJLAR
Mustafa AKINCI: Siz elinizden geleni yaptınız, ancak ne olursa olsun bir sonuç almadan Crans Montana’dan dönmeyin deriz. Zira öyle ya da böyle bir sonuç bekliyoruz bu zirveden.
Hüseyin ÖZGÜRGÜN: Montana’da yolun sonu gözüktüğüne göre Hükümetin başı olarak artık B planını açıklayabilirsiniz. Bundan sonraki yol haritası ne olacak?
Dr. Faiz SUCUOĞLU: Sağlıkta yaşanan istifalar ile ilgili siz başka söylüyorsunuz sendika başka söylüyor. Bizim de kafamız karıştı, bu işin en sağlıklısını kimden öğrenebileceğiz. 
Fikri ATAOĞLU: Gaziantep’e resmen çıkartma yapmaya hazırlanıyormuşsunuz. Bu arada ekipte bazı arkadaşların isimlerini özelden size bildireceğiz. Zira bu arkadaşlar Antep tatlılarına bakmaya kalkarlarsa vay halinize oralarda.
İsmail ARTER: Ünlü sanatçı Şebnem Ferah 21. Uluslararası Mağusa Kültür- Sanat ve Turizm Festivali kapsamında geçen akşam fırtına gibi esti. 5 bin kişinin izlediği konser mükemmeldi. 
Abdullah ÖZTOPRAK: Yepyeni proje ve tasarımlarla şimdide Avrupa’da KKTC’yi tanıtmayı planlıyormuşsunuz. Hatta ilk 3 Avrupa ülkesini belirlemişsiniz bile. 
Yalçın KOÇYİĞİT: Girne’nin tam da merkezinde seçim ofisi olarak kullanmak için bir ofis tutmuşsunuz. Hayırdır siz aday değildiniz, bu ofis kime hizmet edecek öyleyse.
Zeki ÇELER: Montana’daki temiz hava size iyi gelmemiş ve ufak bir rahatsızlık geçirmişsiniz. Çok geçmiş olsun diyoruz, siz bir an önce dönün geriye de size Girne havasında başkası yaramaz.
İsmet BAYRAKÇI: Yakında İtalya’ya gidecekmişsiniz ve oradan KKTC’ye turist getirmek için gerekli görüşmeleri gerçekleştirecekmişsiniz. 
Ahmet SENNAROĞLU: Kıbrıs gibi dedikodusu ve sineği bol olan bir yerde alınan bazı gizli kararlar sizce en fazla kaç saat sonra duyulur? Biz duyduk bakalım ahali ne zaman duyacak?
Hasan UZUN: Doğum gününüz kutlu ve mutlu olsun. Dün telefonların ardı arkası kesilmemiş. Ee bu kadar çok arandığınıza göre kendinizi şanslı görebilirsiniz.?
Levent ÖZADAM: Lefke’ye taşındıktan sonra sizde Haluk Doğandor ve Rasıh Reşat, Ali Tekman gibi Lefkeli olmaya karar vermişsiniz. Yakında Lefke’nin maçlarında görürüz sizi de.
Kağan MINDIKOĞLU: 7 Dünya ülkesi ile birlikte gururla yan yana dalgalandırmışsınız KKTC bayrağını. Valla ne desek az olur, bundan sonra bu tür şeylere daha fazla önem verileceği bir döneme gireceğiz zaten.
Serhat ÖZÇELİK: Bilende bilmeyende yorum yapınca Ercan ile ilgili olarak artık şekeriniz tavan yapmış ve maalesef ayağınıza vurmuş. Üstadım burası Kıbrıs her söyleneni her yazılanı çok dikkate almayın, sonra maazallah bir şey olursunuz. 
Bahar DORATLI: Yani hem sezonun en hareketli olduğu günlerde hem de enişteniz tarafından soyulmak gerçekten büyük bir şok olsa gerek. Çok geçmiş olsun.

GÜNÜN SÖZÜ
 "Biz BM'nin çizdiği çerçevenin içinde kaldık ve önerilerimizi ona göre sunduk. Biz kendimize güveniyoruz. Şu anda taraflar arasında gerginlik söz konusu değil. Kıbrıs Rum tarafının önerileri çerçeve dışı olarak kabul edildiği için belki onlar gerginlik yaşıyor olabilir. BM Genel Sekreteri Perşembe'den önce gelemeyeceğini bildirdi. Rumların sıfır asker ve sıfır garanti isteği bir hayaldir. Bu son konferanstır."
TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu
YORUM EKLE

banner471

banner474