banner564

Makyaj cildinize zarar verir mi?

Makyaj yapmak neredeyse bütün kadınların vazgeçemediği bir şeydir. Kadınların güzelleşmek uğruna yaptıkları makyaj malzemelerinin birçoğunun içinde kadınların sağlığını çok ciddi tehdit eden kimyasal maddeler bulunmaktadır. Kimyasal madde olmayan makyaj malzemeleri ise, uzun süre cilt üzerinde bırakıldığında çevrenin ve kirli havanın etkileri terleme yolu ile cildin alt tabakasına geçerek, sivilcelere, aknelere ve çok ciddi, cilt enfeksiyonlarına ve hatta cilt kanserine sebep olabiliyor. 
Özellikle fondöten ve kapatıcılar, cildin hava ile irtibatını tamamen kestiği için, cildi havasız bırakıyor. Doğal ortamından uzaklaşan cilt, havasız kaldığı için, diğerlerine göre çok daha çabuk yaşlanıyor. Sizin de belki çevrenizde yaşayan insanlardan fark ettiğiniz gibi, uzun yıllar boyunca makyaj yapmış bir kadının, 15-20 yıl sonra cildi makyajsız yüzüne bakılmayacak bir hal alır. Bizden bir iki kuşak önce yaşamış babaannelerimizin ciltlerini hatırlarsanız, hayatları boyunca hiç makyaj yapmadıkları için 70 yaşında dahi pamuk gibi ve pürüzsüz bir yüzleri vardır. Gençlik yıllarında makyaj yapan, yaşlı ninelerin ise, o yaşlı hallerinde bile makyajsız yüzlerine bakılmaz.
Günümüzde çok ucuza en adi malzeme ile yapılmış belki binlerce çeşit kozmetik ürünleri satılmaktadır. Özellikle ergenlik dönemindeki, on dört on beş yaşındaki genç kızlar, belki paraları sadece ucuzlarına yettiği için, çoğu ruhsatsız olan ve merdiven altı üretilmiş, hiç bir sağlık denetiminden geçirilmemiş ürünleri kullanmaktalar. Ne yazık ki, bu genç kızlar, ergenlikten dolayı çıkan sivilceleri kapatmak için, fondöten, kapatıcı pudra gibi, en zararlı makyaj malzemelerini çok fazla kullanmaktadırlar. Bir çoğu, makyajın nasıl temizlendiğini bile bilmediği için, sabah kalkıp yüzlerini yıkayıncaya kadar, makyajları ciltlerinde kalmaktadır. Bu şekilde bilinçsizce yaptıkları makyajlar, 30 yaş gibi çok genç yaşlarda bile, 45 yaşındaki bir kadın görünümünde olmalarına sebep olacaktır. Anne ve babaların çocuklarını bu konuda bilinçlendirmeleri çok önemlidir.
Birçok kadında ne yazık ki, bakımlı olmak ile makyaj yapmayı birbiri ile karıştırıyor. Bakımlı olmayı makyaj yapmak zannediyorlar. Bakımlı olmak demek temiz ve düzenli giyinmekle ve cildin üzerinde zamanın ve kirli hava ile çevrenin etkilerini en aza indirmek için uygulanan cildin gerekli vitaminlerini sağlayan maskeler ile yapılır. 
Özellikle çalışan kadınlar, yaptıkları iş gereği her gün makyaj yapmak zorunda kalırlar. Bu şekilde her gün makyaj yapmak zorunda olan kadınlar, makyajın ciltlerine verdiği zararları en aza indirmek için, uygulamaları gereken bir kaç yöntem vardır.
Makyajın cilde zararları
Eğer nadiren makyaj yapıyorsanız zararları sizin için pek olası değil fakat makyaj yapmadan evden dışarı adım atamayanlardan iseniz bu yazım sizi daha çok ilgilendiriyor. Ayrıca bazı kişiler makyaj malzemelerine karşı daha hassas bir cilde sahip oldukları için diğerleri kadar şanslı olmayabilirler. Bu ürünlerin çoğu, cildiniz için kötü sonuçlar doğurabilecek ağır kimyasallar içermektedir.
Yağlı görünüm
Yüzünüzde oluşan kalın yağlı tabaka, taze bir cilde sahip olduğunuz anlamına
gelmez. Yağ bazlı fondötenler ve kremsi pudralar yüzünüzde kaygan ve yağlı bir tabaka oluşturması ya da göz farının göz üstünde aynı etkiyi göstermesi kırışıklıkların başlıca nedenlerindendir. Bunların yerine su bazlı malzemeler kullanmanız sizi bu sıkıntılardan kurtarabilir. Cildinizin kuru olması, yağlı bir makyajın iyi geleceği anlamına gelmez. Uygun bir temizleyici ve nemlendirici ile cildinizde oluşabilecek zararları en alt seviyeye indirebilirsiniz.
Kuruluk
Bazı durumlarda, fondötenler cildinizin kurumasına ve donuk bir renkte gözükmesine neden olabilir. Ayrıca cildinizdeki çatlakların enfeksiyonlara neden olabilmesi de makyajın zararları arasında yer almaktadır. Bu durum da cildinizde çatlaklara ve ince kırışıkların oluşmasına neden olabilir. Kuruluk aynı zamanda cildinizde kaşıntıya neden olur. Bu tür etkilerin önüne geçebilmek için makyaj öncesinde yüzünüze yaklaşık beş dakika boyunca nemlendirici krem uygulayın.
Gözeneklerde tıkanıklık ve akne oluşumu
Makyaj yapmak bazı kişilerde sivilce oluşumuna neden olmaz. Fakat bu durum oluşmayacağı anlamına gelmiyor. Uzun süre yapılan makyajlar sonucunda %90 oranında sivilce oluşumu gerçekleşecektir. Makyaj ile birlikte havasız kalan cildiniz ölür ve cilt gözeneklerini tıkamaya başlar. Eğer makyajın dozunu arttırırsanız sivilce ile birlikte bakteriyel bir aktivite oluşabilir ve gözeneklerinizde tamamen bir tıkanma meydana gelebilir. Gözeneklerin tıkanmasını önleyen ve akne oluşumunu en aza indiren makyaj malzemelerini kullanmak cildiniz için en sağlık seçim olacaktır.
Alerjiler
Makyaj malzemeleri içerdikleri kimyasalların etkisiyle alerjik reaksiyonlara neden olabilir. İçeriklerinde bulunan formaldehit gibi maddeler de gözerinizde tahrişe neden olabilir. Kansere neden olan bir madde olan parabenleri de içermeleri makyajın zararları konusunun ciddiyetini ortaya koymaktadır.
Makyajın cilde verdiği zararları önlemek için yapılması gerekenler
• Gün aşırı yüzünüzü mutlaka dinlendirmelisiniz.  Her gün ve akşam makyaj yapmaktan kaçınmalı ve mutlaka ara vererek devam etmelisiniz
• Makyaj altına bir nemlendirici sürerek verilecek zararları düşürebilirsiniz.
• Her zaman doğal kozmetik ürünleri tercih edin.
• Kullandığınız makyaj ürünlerinin kalitesinden hiç bir koşulda taviz vermeyin.
• Cildinizin durumuna göre 1 hafta ya da 10 günde bir, dinlendirici bakım maskesi uygulayın.
• Makyajınızı temizlemeden asla yatmamalısınız. Aslında en önemli nokta da bu olsa gerek. Makyajın zararları var mıdır diye baktığımızda, eğer yaptığınız makyajı silmiyor ve o şekilde uyuyorsanız zararlarını bir süre sonra görmeye başlarsınız. Makyajın sürekli suratınızda kalması, yüzünüzün gözeneklerinin kapanması anlamına gelmektedir. Bu şekilde cildiniz nefes almayacak ve cilt yenilenmediği için çok daha hızlı bir şekilde kırışmaya başlıyor olacaktır.
Makyajla uyumanın cilde zararları
Makyajla uyumanın zararları hakkında hepimizin az çok fikri var, ancak bazen tembelliğimizin kurbanı oluyoruz. Her ne kadar bir kereden bir şey olmaz diye düşünseniz de aslında o bir gecenin bile cildinize zararı var.
Yorucu bir iş gününden sonra ya da uzun bir gecenin ardından makyajımızı temizlemeden yatmanın, bir kereye mahsus olduğunu bu yüzden çok büyük bir sorun olmadığını düşünüyoruz, ama yanılıyoruz. Sadece bir kere makyajla uyumak bile cildimize ciddi zararlar verebiliyor.
Cildimizin geceleri yaptığı en önemli iş kendini yenilemek. Uyku sırasında, hücreler yenilenir fakat makyaj ile uyunduğu zaman, gözenekler kapalı olur ve bu yüzden hücre yenileme işlemi gerçekleşmez. Bu da cildin erken yaşlanmasına ve kırışıkların oluşmasına yol açar. Elbette makyajla uyumanın bir alışkanlık haline gelmesi çok daha ciddi zararlara sebep olabilir ancak bunun bir kez yaşanması bile cildiniz için yeterince olumsuz bir durum.
Bakın hangi makyaj malzemesiyle uyursanız, cildinize nasıl zarar veriyorsunuz.
Fondöten
Kalın bir şekilde sürdüğünüz fondöten gün boyunca hava kirliliği, egzoz dumanı, bakteri gibi çevresel etkilere maruz kalır. Bunlar makyajın kendi kendine azalmasına neden olurken aynı anda bir araya gelerek mikrodolaşımı ve cildin kendini yenilemesini önler. Cildinizde erken yaşta kırışıklıkların oluşmasına ve akne problemlerine neden olur.
Makyaj bazı
Primer yani makyaj bazı kullanımının da cildinize zarar verme ihtimali var ancak bu tamamen nasıl kullandığınıza bağlı. Eğer makyaj bazı gün boyunca yüzünüzde kalıyorsa, bu cildiniz için oldukça tehlikeli. Çünkü çevreden gelen bakteriler de makyaj bazıyla birlikte cildinizde gün boyu kalıyor. Ancak cildiniz doğru bir şekilde temizleyip, nemlendirirseniz makyaj bazının bir zararı yok.
Ruj
Rujla uyumak, aslında çoğumuzun bildiği gibi, dudaklarımızda kuruluğa ve çatlaklara neden oluyor. Bu yüzden uyumadan önce rujunuzu iyice temizleyip mümkünse bir dudak peeling'i kullanmalısınız ve mutlaka dudak nemlendiricisi sürmelisiniz.
Maskara
Maskara partikülleri kıl köklerini tıkayarak aynı cildiniz gibi kirpiklerinizin de tahriş olmasına neden olur. Eğer kirpikleriniz tahriş olursa, şişme ya da bakterilerin neden olduğu göz nezlesine yakalanmanız da olası. Ayrıca maskarayla uyumak, kirpiklerinizi kolayca kırılabilir bir hale getiriyor.
Makyajın zararlarını azaltmak için hangi ürünler tercih edilmelidir?
• Makyajın zararlarını azaltmak için öncelikle markalı makyaj malzemeleri hatta organik ve doğal makyaj ürünleri tercih etmelisiniz. 
• Cilt temizleme sırasında tonik, nemlendirici kremler ile makyaj sırasında nefes almayan cildinize geri kazanım yaptırmalısınız.
• Makyaj malzemelerinizi 6 ayda bir değiştirmeli ve çok uzun yıllar kullanmaktan kaçınmalısınız. Makyaj malzemeleri kaldıkça bakteri oluşturuyor ve sonrasında ise cilt hasar almaya yıpranmaya başlıyor.
• Ağır makyaj yapmaktan kaçınmalı ve her zaman daha sade bir makyaj türünü tercih etmelisiniz. Yine nefes aldıran makyaj malzemeleri özellikleri ile yapılan ürünleri de tercih etmenizde fayda vardır.
Çok ağır ve abartılı makyaj yerine, sadeliğin dışına çıkmadan yapılan bir kaç küçük dokunuş her zaman kadınları çok daha güzel gösterir. Özellikle genç kızlar şunu hiç bir zaman akıllarından çıkarmasınlar, genç yaşlarında güzel görünmek için çok makyaj yapan kadınların, yaşlılıkları çirkin olur. ''Ben yaşlanınca güzel olup ne yapacağım'' diye düşünmeyin... Kadınlar doğası gereği her yaşta güzel olup ilgi görmek ister. Bu kadınca bir duygudur ve yaşla bir ilgisi yoktur.
YORUM EKLE
YORUMLAR
büşra oludağ
büşra oludağ - 3 yıl Önce

bence makyaj yapın hem nedir internetlere uyuyorsunuz internette benim bir başbelam olmuş

sdfghjk
sdfghjk - 3 yıl Önce

fghjklş

zeyno
zeyno - 3 yıl Önce

zeyno zeyno vay zeyno

banner608

banner473