banner564

Makyaj terimleri

 Makyaj pişirme tekniği (baking) nedir?

Baking tekniği transparan pudra kullanırak yapılan makyaj pişirme tekniğidir. Makyaj pişirmekten kastedilen, kapatıcının üzerine uyguladığın transparan pudra 10 dakika içinde vücut ısınızla birleşerek pişiyor. Böylece daha kalıcı, pürüzsüz ve aydınlık bir ten görünümüne erişebiliyorsunuz. Kapatıcı uyguladığınız bölgeleri pişirerek makyajınızın performasını ve kalıcılığını arttırabilirsiniz.

Baking nasıl yapılır?

Ten makyajını tamamladıktan sonra, (eğer kontür yapacaksanız, pişirme işlemine başlamadan önce yapmanızı öneriyorum) yüzünüzde aydınlanmasını istediğiniz bölgelere transparan pudranı bolca uygulayınız. Baking tekniği genellikle göz altı, alın ve çene bölgelerinde harika sonuçlar veriyor. Minumum 10 dakika beklemelisiniz. Bu sürede göz makyajını tamamlayabilirsiniz. 10 dakikanın sonunca yuvarlak ve yumuşak uçlu bir makyaj fırçasıyla transparan pudrayı süpürünüz. Süpürme işleminden sonra ortaya çıkan görüntüye inanamayacaksınız. 

Baking işlemi kimler için uygundur?

Baking işlemi hemen hemen her cilt tipine uygundur. Cildiniz kuruysa, makyaja başlamadan önce mutlaka cildinizi nemlendirmeli ve ıslak bitişli bir fondöten kullanmanızı öneriyorum. Kuru cildinize pudra uyguladığınız zaman pudra çizgilerinize dolabilir ve bu da sizi olduğunuzdan daha büyük gösterebilir. Yağlı ciltliler ise mat bitişli fondötenler kullanarak baking tekniği ile gün boyu kusursuz bir ten görünümüne kavuşabilirler. 

Cut crease makyajı nedir?
Cut crease makyajında aslında sahte bir göz kapağı oluşturmak amaçlanır. Göz makyajını yaptıktan sonra far ve kapatıcı kullanarak göz kapağını keskin bir çizgiyle belirginleştirerek gözlerinize gölgeli bir görünüm kazandırabilirsiniz. 
Öncelikle ince yapılı kapatıcınızı göz kapağınızın üzerine yassı bir fırçayla uygulayınız. Göz kapağınızı kesen bir görüntü oluşturmalısınız. Bu işlem için parmaklarınızı kullanmalısınız böylece daha etkili bir sonuç alacaksınız. Gözlerinize daha doğal ve belirgin bir görünüm kazandırmak için far paletinizdeki rengi gözlerinizin dış köşesine sürerek göz kapağınızın üzerine doğru yuvarlak hareketlerle dağıtınız.

Pigment nedir?

Pigment makyaj yaparken neredeyse her alanda kullanılabilecek bir malzemedir. Neredeyse her alanda diyorum çünkü oldukça fazla fonksiyona sahip. 


Göz farı olarak kullanın

Pigmenti fırçanızla normal far uyguluyormuş gibi uygulayabilirsiniz. Islak fırçayla çok daha mükemmel bir sonuç alırsınız ama çok daha dikkatli olmanız gerektiğini de belirtmeliyim.

Aydınlatıcı olarak kullanın

Şampanya ya da kırık beyaz renklerindeki pigmentleri aydınlatıcınızı uygularmış gibi uygulayabilirsiniz. 

Oje oluşturun

Şeffaf ojenizin içine bir miktar pigment döküp çalkalayarak istediğiniz rengi elde edebilirsiniz. Ama bir süre sonra pigmentler dibe çökebiliyor. Bu nedenle her seferinde bir kağıdın üzerine ilk önce şeffaf ojeden bir miktar sonra pigmentten bir miktar döküp karıştırarak daha sağlıklı bir sonuç elde edebilirsiniz.

Vücudunuza ışıltı verin

Kreminizin içine biraz pigment koyun ve ışıltınızın keyfini çıkarın. Yalnız burada pigment rengine dikkatle karar vermek gerekiyor. 

Renkli lip glosslar elde edin

Lip glossunuzu pigmentinizle karıştırıp eğlenceli ve piyasada kolay kolay bulamayacağınız lip glosslar elde edebilirsiniz.

Saçınıza ışıltı verin

Durulanmayan saç ürünleriyle, pigmenti beraber kullanarak saçlarınıza da ışıltı katabilirsiniz. Tabii pigment rengini ve yoğunluğunu iyi ayarlamanız gerekir.

Kamuflaj makyajı nedir?

Kamuflaj kelimesi Fransızca askeri bir terim olup “saklanma”, “gizlenme” anlamına gelmektedir. Kamuflaj makyajı yağlı ve hassas ciltlere uygulamak siyah nokta ve akneye sebep olabilir. Emici özelliğinden ötürü cilt makyajı yer, tıkanan gözenekler sonucu kamufle edeceğiniz yeni özellikler ortaya çıkar. 

Makyaj öncesi cildi iyice temizlemek, birkaç dakika bekleterek cildi nemlendirmek, tonikleyerek kalan artıkları ciltden uzaklaştırarak cildi hazırlamak gerekir. Kamuflaj makyaj sadece yüze değil, vücudun herhangi bir yerine uygulanabilir.

Kapatıcılar: Fondötenden daha kalın ve opak olan bu ürün; ameliyat, yara, yanık izlerini kapatmak, morlukları gizlemek için kullanılır. 

Renk düzenleyiciler: Sarı tonda olanları kırmızımsı renk ya da morlukları kapatmak, mor olanlar sarımsı cildi, yeşil olanlar ise kırmızı lekeleri kahverengiye dönüştürmek için kullanılır. 

Kapatıcı krem: Yoğun ve macumsu olan bu kremsi kapatıcı küçük bölgelere uygulanır. Sivilce, akne, siyah nokta, kızarıklık, morluk üzerinde kullanılır.

Sabitleyici pudra: Makyaj ürününün bir yerde birikmemesi için uygulanır ve 5 dakika bekletildikten sonra bir fırça ile fazlalık alınır. 

Sabitleyici sprey: Kamuflaj makyajının gün içinde bozulmaması için kullanılır ve makyajı su geçirmez hale getirir. 

Kontür makyajı nedir?

Cildinizin gizlemek istediğiniz veya ön plana çıkarmak istediğiniz yerlerini, koyu ve açık renkte ürünlerle gölgelendirme ve belirginleştirme işlemine "kontür" denir. Bunu aslında bir illüzyon, bir sihir gibi düşünebilirsiniz. Burun kemerini gizlemekten, yüzü inceltmeye, çeneyi yuvarlaklaştırmadan bakışları derinleştirmeye kadar pek çok hile, kontür makyajı sayesinde yapılabiliyor.

Kontür makyaj nasıl yapılır?

Her ürünün nereye uygulanması gerektiğini göz önünde bulundurarak, ters bir etki yaratmanın önüne geçebilirsiniz. Koyu rengi gizlemek istediğiniz yerlere, açık rengi ise ön plana çıkarmak istediğiniz yerlere sürmelisiniz. Örnek vermek gerekirse, daha kemikli yüz hatları ile daha ince bir görüntü yakalamak istiyorsanız, koyu renkteki kontür ürününü elmacık kemiklerinizin alt kısmına (kulak hizasından burnunuzun bittiği hizayı düşünebilirsiniz), çene çizginizin altına uygulayabilirsiniz. Elmacık kemiklerinizi, alnınızın ortasını, burun çizginizi ve çenenizi de açık renkle aydınlattığınızda yüzünüzün eskisinden daha ince göründüğünü fark edeceksiniz. Eğer kontür ile burnunuzu daha küçük göstermek istiyorsanız burnunuzun yan kısımlarını gölgede bırakıp, yüksek kesimleri açık renk ile aydınlatabilir,  dudakları daha dolgun göstermek için köşeleri koyu renkle, orta kısımları açık renkle kontürleyebilirsiniz. Hatta gözleri daha çekik veya daha yuvarlak göstermek de kontür makyajı ile yapabileceğiniz hilelerden biridir.

Highlight nedir?

Highlight, yüzün T bölgesini aydınlatmak ve yanaklarda parlak bir görüntü elde etmek demektir. Bu şekilde ifadeniz de taze ve canlı gözükür. 

Hangi ürünlerle Highlight yapılır?

Aydınlatıcılar pudra, stik ve likit gibi farklı dokularda olabilirler. Yapıları farklı da olsa tüm bu ürünlerin görevleri aynıdır: Yüzünüze ışıltı katmak. 

Toz (Pudra) Highlighter’lar

Toz ürünler, her zaman kolay ve pratik ürünlerdir. Ayrıca likitlere göre ışıltıları bir miktar daha az olduğundan günlük hayatta, gün içinde rahatlıkla kullanılabilirler. Yüze doğal aydınlık bir ifade verirler.

Bu aydınlatıcı pudralar, her kişinin kendi cildine özel ayrı bir aydınlatma efekti yaratırlar. Cilt görünür bir şekilde pürüzsüzleşirken aydınlanır. Bu görünmez ipeksi pudralar, ciltteki ışığı sağlamak için fotokromik teknolojisiyle zenginleştirilmiştir. Parlaklığı anında emerler ve ışığı güzel bir şekilde yansıtır.

Highlighter’i stratejik olarak uygulayın. Uygulayacağınız bögeler: Elmacık kemiklerinin üstü, burun kemiği, kaş altı, dudak üstü (orta kısım) ve çene.

Likit Highlighter’lar

Likit aydınlatıcıların bir damlası bile yeterli olur. Parmak uçlarınızla uygulayabilirsiniz. Özellikle gece makyajında aydınlatıcı kullanacaksanız bunları tercih etmenizi öneririm. Yüze iddialı ve belirgin bir ışıltı katarlar. 

Likitlerin yansıması ve ışıltısı daha fazladır. Cilde nemli ve hafif ıslak bir görünüm verirler. O yüzden gece veya özel gün makyajında kullanmak daha uygundur. 

Stik Highlighter’lar

Elmacık kemiklerinizi belirginleştirdikten sonra bu kemiklerin üst kısmına uygulayacağınız highlight, yüzünüze daha fazla vurgu yapacaktır. Bunun için en uygun ürünlerden biri de stik şeklindeki aydınlatıcılardır. Stikler daha net ve spesifik uygulama yapmayı sağlarlar.

Highlight nasıl sürülür?

Bu uygulamada esas nokta parmaklardır. Parmak uçlarıyla yedirilen ürün cilde daha iyi nüfuz edecek ve daha doğal gözükecektir.

•    Yüze öncelikle çok ince bir fondöten uygulamak gerekiyor. Stik şeklindeki ürünü yüzün T bölgesine sürdükten sonra parmak uçlarıyla yayın. 

•    Concealer ile işiniz bitince bronz bir pudra ile gerekli gördüğünüz yerlere kontür yapın. Örneğin elmacık kemiklerinin altına hafif bir uygulama yapabilirsiniz.

•    Yüzün her tarafının parlak ve ıslak görünümlü olmaması için pudra ile T bölgesini matlaştırın. Böylece yanaklar ve elmacık kemikleri daha nemli ve ıslak görünecek.

Strobing makyaj nedir?

Strobing makyajı, temelde yüzünüzün yüksek noktalarına sadece aydınlatıcı veya aydınlatma etkisi olan bir ürün kullanarak sanki cildiniz içeriden ışıl ışılmış gibi efekt yaratmaya dayalıdır. Bu makyaj türünü uygulayan kadınlar, ışığı kullanarak yüzlerine derinlik ve boyut kazandırmış oluyor. Strobing uygulaması bir anlamda kontür uygulamasının tam tersi durumudur. Gölgeler yerine ışığı temel alıyorsunuz, yüzünüzün beğendiğiniz ya da aydınlanmasını istediğiniz kısımlarına aydınlatıcınızı uygulayıp, kalan kısımlara kontür yapabilirsiniz. 

Strobing makyaj nasıl yapılır?

Strobing makyajın kilit noktası, makyaj öncesinde cildinizi derinlemesine temizleyip bolca nemlendirmelisiniz. Bu, son derece önem arz etmektedir. Ardından günlük düzenli olarak kullandığınız baz, fondöten, BB-CC krem ve kapatıcınızı uygulayın. Daha sonra aydınlatıcı ürününüzü;
•    Göz pınarlarına
•    Dudak üstüne
•    Kaş altı/kaş kemiğine
•    Elmacık kemiklerine
•    Burun kemiğine ve ucuna
•    Çene bölgenize uygulayın.

Sonrasında allık kullanabilir, isteğe göre kontür uygulayabilirsiniz. Bu makyajda en önemli nokta ise göz makyajını ufak tutmanız.

YORUM EKLE

banner608

banner473