banner564

Malumun ilamı

Malumun ilamı atasözü, geçtiğimiz hafta Sayın Anastasiadis’in Kıbrıs sorunu ile ilgili yaptığı açıklamayı ifade eden bir atasözümüzdür. Rumların Kıbrıs Sorunundaki yıllardır bilinen ve açık olan tutumlarını Rum toplum lideri Nikos Anastasiadis dile getiriyor. Özet olarak ne diyor Sayın Anastasiadis; “Federasyon konuşalım ama eşitlik ve dönüşümlü başkanlık olmaz.”
Kıbrıs sorununu hep çok eşli zengin bir iş adamının, ölümünden sonraki varislerin mal paylaşımına benzetmişimdir. Büyük bir imparatorluk olan Osmanlı İmparatorluğunun dağılmasından sonra Yunanistan ile Türkiye arasındaki anlaşmazlıklar, çok eşli zengin işadamının vefatı sonrası veraset davasına benzemektedir.
Veraset davalarında değişik çözüm yöntemleri uygulanmakla birlikte en mantıklı çözüm herkesin kendi payına düşeni alıp yaşamına devam etmesidir. Bir hukukçu olan ilk Cumhurbaşkanımız rahmetli R.R. Denktaş’ın Kıbrıs Sorununa çözüm önerileri ve tutumu hemen hemen veraset davalarındaki paylaşıma benzemektedir. Adil bir paylaşım ve her toplum kendi yoluna…
Böylesi veraset davalarında bir diğer çözüm şekli ise aile işletmeleridir. Mal varlığının bölünmemesi için tüm mal varlığı bir aile işletmesi şeklinde yönetilir. Rum toplumu her zaman için Kıbrıs’ın taraflar arasında bölünmemesini ama tek sahibinin kendisinin olmasını istemiştir. Fakat bir diğer yandan Kıbrıs Türklerini yok sayamadığı için işletmeye ortak etmek yerine haklarının saklı olduğunu ve teslim edeceklerini söylemektedirler.
Gelinen noktada yaşadığımız coğrafyada federal bir çözüm şekli ideal gibi görünse de Kıbrıs Türk ve Rum toplumunun Federal Çözümden beklentilerinin farklı olduğu bir gerçektir. İki toplumlu görüşmelerde belirlenen başlıkların bir kısmının kayıt altına alındığı en son yayınlanan Guterres belgesinden de anlaşılmaktadır. Yayınlanan belge incelendiğinde ise içerisinde siyasi eşitlik ve dönüşümlü başkanlık adına kayıt altına alınmış her hangi bir ifade yer almadığı görülmektedir.
Her iki toplumun yaşadığı çalkantılı yılların üzerinden 44 yıl geçmiştir. Geçen zaman içerisinde Kıbrıs Türk toplumu iki farklı düşünceye sahip dört Cumhurbaşkanı’nı göreve getirmiştir. Aynı zaman içerisinde Kıbrıs Rum toplumu yedi Cumhurbaşkanını göreve getirmiştir. Fakat her birinin Kıbrıs Sorunu ile ilgili tutumları hep aynı olmuştur. Hiçbiri Ulusal konseyin belirlediği tutumun dışına çıkmamıştır.
Her ne olursa, ne şekilde olursa olsun herhangi bir anlaşmanın iki toplum onayına sunulması durumunda, anlaşma içerisinde ısrarla arayacağım iki konu olacaktır. İlki anlaşma iki toplumlu siyasi eşitlik içeriyor mu? ikincisi ise federal bir yapı oluşturulduktan sonra anlaşmazlık durumunda ne olacağıdır. Her iki toplumunda geçmişteki benzer çalkantılı yılların yeniden yaşanmaması adına her iki konunun da anlaşma metninde açıkça belirtilmesi gerekmektedir.
Herkese güzel bir hafta dileklerimle, iyi pazarlar.

YORUM EKLE

banner471

banner473