banner564

Maraş 2

Geçen makalede Maraş'ın AİHM, TMK ve KKTC Yargıtay kararı ile bağlantısı üzerinde durmuştum. Bu yazıda Maraş-Ercan Havaalanı ilişkisini yorumlamak isterim. Bilindiği gibi Kıbrıs Rum Toplumu lideri Sayın Anastasiadis, Kıbrıs Türk Toplumu lideri Sayın Tatar’a, GYÖ tanımlaması ile ifade ettiği bir öneri sundu. Bu öneri Maraş’a karşılık Ercan’ın direkt uçuşlara açılması idi. Bu hemen reddedildi.
Evet, bu öneriyi sunan Sayın Anastasiadis’i samimi bulmayabilirsiniz. Yaşadığımız geçmiş süreçlerde Güneydeki bağnazlığın, Annan Planı ve daha öncesinde GYÖ Paketleri ve Maraş, Mağusa, Girne Limanları ve Lefkoşa Havaalanı’nın serbestliği ve iki topluma direkt uçuş imkanı vermesi girişimlerinde olumsuz rol oynayıp, bunların çökmesine yol açmalarını yaşadığımız için güven duygunuz olmayabilir. Hoş, bizdeki bağnazların da o süreçlerde yapıcı olduklarını ifade edemem.
Ama ne isterse olsun, bu son öneriye öyle kestirme bir tutumla, “Güven Yaratıcı Önlem olamaz, Maraş ile Ercan’ın direkt uçuşlara açılmasını ben konuşmam, görüşmem” diyemezsiniz. Çünkü direkt uçuş olanağı, Kıbrıs Türk Toplumu için hayati bir konudur. Üstelik Güneyin bağnazları yıllarca kendi toplumlarına sahtekar bir dille, Ercan’ın direkt uçuşlara açılmasının ve bunun Maraş’la birlikte ele alınmasını reddederlerken; “Bu, KKTC’nin statüsünün yükseltilmesi” demektir diyorlardı. Şimdi sıkışmanın sonucunda kendileri, bu öneriyi yapmak zorunda kaldılar. Bu nedenle CB Sayın Tatar’ın bu öneriyi elinin tersi ile reddetmesi kabul edilemez.
Çünkü Kıbrıs Türk Toplumunun içinde bulunduğu ekonomik krizden çıkması için de bu stratejik bir olaydır. Aksine, bu öneriye dayanarak GYÖ daha bir zenginleştirip bunu paket haline döndürmek gerekir. Maraş’a karşılık Ercan önerisinin yanına, Mağusa Limanı ile Yeşil Hat Tüzüğünün Genişletilmesini de ilave etmek gerekir. Yani, Yeşil Hat Tüzüğünün işlenmiş tarım ürünlerinin de Yeşil Hattan serbest geçişini sağlamak için genişletilmesini gündeme koymak gerekir. Yani Turizm, Tarım, Sanayi ve Ticaret Sektörlerini önünü, iki toplumlu ilişki ve evrensel açılımla, açmak için bunu yapmak gerekir. Ciddi ekonomik kriz içinde olduğumuz bu aşamada bu hayati bir konudur. 
Ama bağnazlık bunu ele almayı engelliyor. Üstelik bu bağnaz tutumu sürdürenler ısrarla Türkiye ile ilişkileri “et, tırnak” diye ifade ederler. Ama bu sıkı bağ, aklı akılla ilişkilendirmek olarak ele alınmıyor. Baksanıza, ekonomik temel önem kazandığı için, “Beka” amacı ile 15 Temmuz Darbesinin finansörü olarak tanımlanan ve Yunanistan ile Güney Kıbrıs’la Doğu Akdeniz ile Ege’de ortak tatbikatlar yapan Birleşik Arap Emirliklerine, Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan görkemli karşılanma eşliğinde resmi ziyaret gerçekleştirdi. Yani ideolojik ve politik sınırlara Türkiye’yi mahkum etmedi. 
 Sayın Tatar’ın ise bu öneriyi reddetmesinin nedeni, tamamen ideolojik ve siyasidir. Kısacası Türkiye’nin BAE konusunda gösterdiği esnekliğin zerresi bile yok. Çünkü bu öneriyi ele alırsa, tu kaka ilan ettiği BM zeminine dayanacak. Bu ise iki devletli çözüm dedim bundan geri durmam diyen tutuculuğuna gölge olur. Yani kendi gölgesinin esiri oldu. Ama bu, tüm toplumun geleceğini de esir almamalıdır. 
Toplumun sağduyu sahibi her kesimi, bir an evvel Yeşil Hat Tüzüğünün Genişletilmesi ve Maraş ile Ercan Havaalanının Direkt Uçuşlara açılması yanı sıra, Mağusa Limanının sorunsuz evrensel alana açılması konusuna toplumsal duyarlılık geliştirmelidir. Bu konular, CB Sayın Tatar’ın dar ideolojik koridoruna terk edilemeyecek denli önemlidir. 

YORUM EKLE
YORUMLAR
Turkish power
Turkish power - 2 yıl Önce

Üstadım namık kemal hayalle yaşayan .........demiş yemezler yedirmezler kazık yiye yiye hala akillanmayan kafalarsiniz ne iciyorsunuz

Cemşit
Cemşit @Turkish power - 2 yıl Önce

Dış kapının dış mandalı derler senin gibilerine..Oturduğun yerde ahkam kesiyorsun..Kimin ne alıp ne verdiğinden sana ne ulan..Sana ancak bok yemek düşer..

Vatandaş
Vatandaş @Turkish power - 2 yıl Önce

Senin yediğinden bre akıllıyım diye geçinen akılsız......

Turkish power
Turkish power - 2 yıl Önce

Vatandaş sallaması sana bir yediririz ki nerenin vatandaşı olduğunu unutur ağrı şokuna girer anestol pomad peşinde koşarsın Maraş yerine ananı ver

Lefkoşalı
Lefkoşalı @Turkish power - 2 yıl Önce

Arap kırması olduğunu da ne kadar belli ediyorsun terbiyesiz ahlaksız herif..Hassiktir ordan..

Aydın yorum
Aydın yorum - 2 yıl Önce

Senin Girit te Rodos ta soydaşların nasıl yok oldu. Batı Trakya da Türk demek bile yasak nerdeyse sana azınlık Kuzey Kıbrısa sözde devlet. Türkün bağına bahçesine işgal edilmiş topraklar diyorlar sen hala uçuşlardasın uyan bre kardeşim. 1 cm verilecek toprağımız yoktuur. Bu yüzden tarih bilmek lazım.

Turkish power
Turkish power - 2 yıl Önce

Altına yattiginiz papazların aldığı askeri eğitimlere bakacaksın palikarya kulamparalari kucak dansçıları yemezler ve dahi bugüne kadar alistigin gibi yedirtirler markası sen mi aldın it dölü sen vereceksin sen ancak kendini verebilirsin lady boy olarak sen daha pustluk görmemişsin pustun kim olduğunu anana sor

Salahi
Salahi @Turkish power - 2 yıl Önce

Bişeyler yaptığıı zannederek mutlu olan geri zekalılardan birisi olman lazım..Devşirme olduğun da belli...Yunanmı,macarmı,romenmi,arapmı(büyük ihtimal),italyanmı,fransızmı,arnavutmusun? Yoksa sendemi bilmiyorsun a sahtekar..Anan bilir muhakkak,ona sorsana be dümbük :-)

Avni
Avni @Turkish power - 2 yıl Önce

????????????????????????????

Turkish power
Turkish power - 2 yıl Önce

Sizin gibi Kürt tealicilerine palikarya yancilarina zangoc ciraklarina yedirtmezler maaşını biz veriyoruz neyin nesindesin kim soruyor size kim onayınızı bekliyor

Tayfun
Tayfun @Turkish power - 2 yıl Önce

Hassiktir ordan Allahın devşirmesi...Buraya verilen paralar işgaliye parasıdır,buraya aktarılan paralar hava sahamızdan bizim adımıza alınan paralardır ki TBMM de açıklandı cahil dallama..Turkish Power miş,şuna bakın yaaa.Bulutların üstünde geziyor sahtekar...


banner608

banner473