banner564

Masaj Çeşitleri

Doğu Ekolü Masaj
Uzakdoğu ve özellikle Geleneksel Çin öğretisinde, evrendeki diyalektik kutupluluğu gösteren karşıt çift, yin ve yang’dır. Evren ve doğadaki tüm canlılar kendi içlerinde Yin (dişil enerji) ve Yang (eril enerji) uyumlu bir denge içindedirler. Bir daire ve içlerinde karşıt kutbunu taşıyan siyah-beyaz ile imgelenir. Uyumsuzluk ise yin ve yang’in kararlı durumundan uzaklaşmasıdır.
Doğu Ekolü Masajlar
Bu masajlarla vücutta bulunan bu zıt enerjiler harekete geçirilerek tekrar doğal haline gelmesine yardımcı olunur. Ve kişinin biyoenerjisi tekrar normal akışında akarak zihinsel ve fiziksel rahatsızlıklar, tamamen doğal yollarla giderilir.
Thai Masajı (Pasif Yoga Masajı) 
Thai masajı, benzer olan Shiatsu masajı gibi huzur, dinginlik, farkındalık, arınmışlık, yenilenme, derin dinlenme, güç kazancı, tazelenme, şefkat ve sevgi üzerine kurulmuştur. Giyinik olarak yarı sert bir zeminde yağsız olarakyapılır. 2.500 yıldan fazla geçmişi olan Thai masajının temelini, Hint yogası ve Çin’in geleneksel tıbbı olan akupunktur ve akubası masajı oluşturmaktadır.
Enerji kanalı olan meridyenler üzerinde el ve başparmak baskılarıyla enerji kanallarında tıkanıklar ve kaslarda gerginlikler giderilir. Bir çok esnetme ve gerdirme hareketleriyle de eklemlerde ve omurgada rahatlama sağlanır.
Shiatsu Masajı 
Giyinik olarak yarı sert bir zeminde yağsız olarak yapılan ve temeli Geleneksel Çin sağaltım yöntemi Akupunktura dayanan Antik Japon kökenli bir masajıdır. Vücuttaki enerji kanalları olan meridyenler boyunca baş parmak – el ayası baskılar, esnetme teknikleri ve yumuşak salınımlar uygulanır.
Seans sonrasında hissedilen huzura ek olarak, kişi kendini enerjik ve dinç hisseder. Öncelikle kas dokusunun esnekliğini artırdığı için sertlikleri ve gerilmeleri giderir. Özellikle baş ve sırt ağrılarının giderilmesinde yardımcıdır. 
 
Refleksoloji Masajı (El ve Ayak Masajı)
Ayaklarda ve ellerde bedenin tüm bölgelerine, organlarına ve sistemlerine karşılık gelen refleks noktaları olduğu ve bu noktaların beden anatomisinin aynası olduğu prensibine dayanan, masajdan çok, bir şifa terapi yöntemidir. Klasik ayak masajı gibi yağla ve yüzeysel sıvazlamalarla yapılmaz.
Refleksolojide amaç, el ve ayaklara uygulanan özel masaj teknikleriyle vücudun belli bölgelerinde bloke enerjiyi çözerek, bedenin kendi kendisini iyileşme gücünü harekete geçirmesidir.
Champisaj (Hint Baş Masajı)
Kökeni ‘‘yaşam bilim’’ anlamına gelen geleneksel Hint tıbbı Ayurveda’ya dayanır. Sadece saç derisi, saçlar ve başı kapsayabileceği gibi daha etkin olması için omuzlar, sırt, boyun ve yüze de yayılabilir. Oturularak yapılan ve aromatik yağlarla uygulanan geleneksel bir masaj türü olmasına karşın istenildiğinde yağsız ve elbiseler üzerinden de uygulanabilir. Saç derisi ve kasları rahatlatarak kan dolaşımını hızlandırmak, bu sayede hücre ve dokuların beslenmesi, bedenin toksinlerden arınması esas alınır.
Çampisaj baş masajı, kısa süreli yapılsa bile sıkışıp kalmış duygusal sorunlardan arındırarak zihni dinlendirir ve böylece dinlenmiş bedenin kendi kendini iyileştirme gücünü ortaya çıkarır.
Holistik (Bütünsel) Masaj
Holistik (Fiziksel-Zihinsel-Enerjisel-Ruhsal) masajda ise bu iki ana akım birleştirilerek daha etkin dinlenme hatta fiziksel ve zihinsel rahatsızlıklardan özgürleşme sağlanmaktadır. Her tür rahatsızlığın enerji bedenimizde, zihnimizde ve nihayet kas ve organlarımızda ortaya çıkan tıkanıklar-blokajlar olduğunu bildiğimizden, tersten yola çıkarak “Holistik Masaj” ile normalleşmeye kapı aralamak en doğal ve en pratiği olacaktır.
Çağımızın en önemli hastalık tetikleyicisi olan stres, özellikle omurga, baş ve ayak bölgesinde enerjinin bloke olmasına neden olur. Biyoenerjinin rahat akamaması sonucu oluşan bu blokaj / tıkanma, kas tutulmaları, baş ve sırt ağrıları, dikkat dağılması, konsantrasyon bozukluğu ve hatta önlem alınmazsa fiziksel rahatsızlıklar gibi ileri olumsuz durumlara neden olabilir.
Doğu bilgeliği ışığında, tamamıyla doğal olarak fiziksel vücutta kan ve lenf dolaşımını harekete geçirmek ve iç organların işleyişini normal hale getirmek esastır. Zihinsel alanda, duygu ve düşüncelerimizi olumlu yönde değiştirerek farkındalık sağlar. Enerji bedenimizi oluşturan, chakra enerji merkezleri, meridyen (biyoenerji kanalları) ve aura (bedenimizin çevresindeki biyoelektromanyetik alan) unsurların normal işleyişine kavuşması için Reiki ve benzeri evrensel yaşam enerji frekansları yardımıyla tekrar doğal akış sağlanır. Böylece kişi hem kendi kendini daha iyi tanımış olur hem de kendini olumlu yönde tekrar programlamayı elde etmiş olur.
Giyinik de yapılabilen Holistik Masaj’ın içeriği;
• Fiziksel olarak,
Presyon (bası), petrisaj (yoğurma), vibrasyon (titreşim),
Doğal Taş – Kristal ve bitkisel yağ ve/veya kokular kullanılır.
• Zihinsel olarak,
Alfa ve Tetha beyin dalgası frekanslı ses, dinlendirici müzik,
Olumlama (afirmasyon) ve vücut sistemlerini güçlendirici telkin kullanılır.
• Enerjisel olarak,
Shiatsu (akupunktur noktalarına bası), Thai (eklem ve kas esnetme – germe)
Refleksoloji (el ve ayaklarda bulunan her organa ait refleks nokta aktifleştirilmesi) kullanılır.
 
Batı Ekolü Masaj
Masaj çeşitleri temelde ikiye ayrılır. Batı ekolü, son yüzyılda daha çok orta ve kuzey Avrupa’da teknik kazanmış olup dolaşım ve sinir sistemini baz alır. Doğu ekolü ise binlerce yıl önce Uzak Doğu ülkelerinde teknik kazanmış olup bioenerji kanalları olan meridyenleri baz alır.
Batı Ekolü Masajlar
Kalbe gidiş istikametinde masaj yağı ile deri yüzeyine çeşitli manipülasyonlar uygulayarak dolaşımı hızlandırmak, kaslardaki gerginliği azaltmak ve genel bir gevşeme sağlamak amacıyla uygulanan masaj çeşitleridir. Bu masajlarda, kan ve lenf sıvısı akışını arttırarak ve deri altındaki sinir uçlarını uyararak kas ve dokuların canlanmasını, dolayısıyla bireyin daha dinç ve dingin olmasını sağlar.
Klasik masaj 1800’lü yılların ortasında ABD’de tekrar popüler olmuştur. Ardından bir İsveçli olan Per Henrik Ling ‘in (1776-1839) etkisiyle Avrupa’da da masaja rağbet artmış ve İsveç masaj sistemi Avrupa çapında yayılmıştır. Ling, tıbbi jimnastik ve masaja büyük önem vermiş; hareketleri sıvazlama (eflöraj), basınç (presyon), ovalama (friksiyon), titretme (vibrasyon), yoğurma (petrisaj) ve vurma (perküsyon) olarak sınıflandırmıştır.
Birinci Dünya Savaşı sırasında, masaj, zihinsel hasarların ve sinir hastalıklarının sağaltımında yaygın olarak kullanılmıştır. 1996 yılındaki Atlanta Yaz Olimpiyatları’nda, masaj ilk kez medikal anlamda kabul görmüştür. Günümüzde ise sağlığa olan ilgi ile doğal terapilerin vazgeçilmez bir parçası olmuştur. İş yaşamının stresini atmak, modern tıbbın yardımcısı olmak, şifalı bitki yağlarının vücuda alınmasını sağlamak, spor yapanların formunu korumak, tatilini SPA’larda geçiren turistlerin fiziksel ve zihinsel dinlenmesini sağlamak ve belki de en önemlisi hastalıklara karşı vücut direncini arttırmak için wellness kültürünün önemli bir unsuru olmuştur.
Klasik masaj, deri, derialtı dokusu, kaslar, iç organlar, dolaşım ve lenf sistemlerinin çeşitli manipülasyonlarla tekrar etkin bir biçimde çalışması sağlanarak, hem fiziksel hem de zihinsel yenilenme sağlayan doğal bir sağaltım yöntemidir.
• Hafif yapılan şekline ‘‘Dinlendirici Masaj’’ (Relax)
• Daha baskılı yapılan şekline ‘‘Derin Bağ Doku’’ (Deep Tissue)
ya da ‘‘İsveç Masajı’’ (Swedish) denir.
• Spor Masajı’nda ise perküsyon (vurmalı) manipülasyonlar sıklıkla kullanılır.
                              
Derin Bağ Doku Masajı (Deep Tissue)
Kronik ağrılar, kas gerginlikleri, hareket kabiliyetinde kısıtlanmalar, fibromiyalji gibi durumlarda, anatomik ve fizyolojik esaslara dayalı olarak derinde yer alan kas ve dokulara düşük tempo ile derin baskılar uygulayarak yapılan masaj türüdür. Derin baskılar ilkin biraz ağrı verse de seansların düzenli olması ile halk arasında kulunç denen bağ doku sertleşmesi olan fibrozların açılması ve kireçlenme olarak bilinen eklem ligamentlerinin sertleşmesi olan osteoartrit rahatsızlığının azalması sağlanır. Genelde gerginliklerin en çok görüldüğü yerler olan vertabralis (omurga) ve scupularis (kürek kemiği) bölgelerine lokal baskılar sık uygulanır.
Lokal Sırt Masajı
Daha kısa süreli bu masaj, tüm beden masajından farklı olarak sadece sırt, omuzlar ve ense gibi herkeste genelde gergin olan belli bölgelere uygulanır. O yüzden sadece bel üstündeki giysilerin sıyrılması veya çıkarılması yeterlidir. Sadece sırt ve ense yağlanacağı için masaj sonrası kurulanıp duş almadan güncel hayata devam etmeye olanak tanır. Özellikle sırt, bel ve boyun ağrısı, omuzlarda ve ensede gerginlik, tutulmalar gibi sorunların azaltılması ve düzenli yapıldığında giderilmesi, günün ve haftanın stresinin atılması için idealdir.
Medikal Masaj ve Lenf Drenaj Masajı
Doktorların hastalarına önermesi ile yapılır. Özellikle felçli hastaların yatak yarası oluşmaması için ve kırıkların iyileşmesi sonucu ilgili yerdeki kasın zayıf düşmesi sonucu petrisaj manipülasyonu ağırlıklı masaj türüdür. Kronik ağrılar, kas gerginlikleri, hareket kabiliyetinde kısıtlanmalar, fibromiyalji gibi durumlarda, önerilir. Lenf Drenaj’da ise, lenflerdeki ak kan dolaşımı arttırılarak özellikle ayak ve bacaklardaki ödemin indirilmesi, atık maddelerin toplanıp atılması ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi hedeflenir.
YORUM EKLE

banner471

banner474