banner564

Mazot, elektrik ve Yerel Yönetim Reformu

Üretim, ulaşım ve hizmet sektöründe, temel girdi olan mazot ve elektriğin fiyatının, “ dangalabişta” gibi bir yukarı, bir aşağıya inip çıkmasını ve nihayetinde de en eskisinden daha pahalı olmasını yaşıyoruz. Ekonomide istikrarlı planlama yapabilir misiniz? Buna bir de döviz krizinin devamlı yukarı doğru seyretmesini eklerseniz, ekonomide öngörme ve istikrardan söz edemezsiniz. Bu alandaki istikrarsızlık, siyasi alanı da belirler. Böylece toplum her alanda karmaşaya girer. 
 Yerel Yönetim alanında Reform diye çıkılan yolda yaşananlar bunun yansımasıdır. Bu konuda epeyi hengame yaşadıktan sonra, en nihayetinde Mecliste iktidar ve muhalefet arasında ortak nokta oluştu.  Mecliste bir ADHOC Komite kuruldu. O Komitede her yönü ile olmasa bile Belediyelerin Birleşmesi meselesinde kriterler üzerinde bir sentez oldu. Ansızın hükümet, Meclisteki oy çokluğuna dayalı olarak, konuyu apar topar ADHOC Komiteden aldı ve kendisinin oy çoğunluğu olduğu Komiteye havale etti. Bunu da Meclis teamüllerini ve İç Tüzük Kurallarını çiğneyerek, o Yasa Tasarısını duyurmadan, Komitede okuyarak, sabaha kadar süren görüşmelerle oyladı ve Meclise sevk etti. Üstelik oyladığı yasanının son şeklini dahi neticelendirmeden;  olumlu ve olumsuz oy verecek vekillerin bunu görmeden, oy vermesini isteyen bir dayatma ile yaptı. Şimdi tartışma artacak. Anayasa Mahkemesi, Meydanlar, grevler, protesto gösterileri, sert açıklamalarla gerilim yükselecek.
 Ekonominin krizin içinde çırpındığı, HP’ nin yıllık %126'ya yükseldiği bir ortamda; toplumsal tüm kesimlerin, iktidar ve muhalefetin temel sorunlar etrafında ortak payda üzerinde buluşması temeline en fazla ihtiyaç duyulan bir dönemde, bu olaylar neden yaratılır? Bence, bazı iç ve dış odaklar, Kıbrıs Türk Toplumunun Ortak Payda üzerinde buluşmasından rahatsızdır.  Bunların ajandasında,  Kıbrıs Türk Toplumunun ortak enerji ile demokratik birlik içinde ileriye gitmesine dönük bir hadise yoktur. Hali ile ajandalarında olmayanı, oluşturmaya dönük her adımı bozacak gelişmeleri tetiklemeleri söz konusudur. Buna tepki duyulur. Ama esas olan, bu oyuna gelen erk sahipleridir.
Benzinin fiyatını düşürürken, mazotun fiyatını önce aynı tutup, eleştiriler üzerine sonra düşürüp; 24 saat sonra ise en eski fiyatından daha fazla zam yapma tutarsızlığı ile Yerel Yönetim Reformunda önce yanlışta ısrar; sonra muhalefetle bir uzlaşma arayışı, ondan sonra ise yasa ve davranışta eskisinden beş beter bir dayatma içine girmek, bir birinin benzeridir. . Böyle bir anlayış ile ekonomide ve siyaset alanında istikrar sağlanamaz. Bu Kıbrıs Türk Toplumunun demokratik birliğinden hoşnut olmayanların oyunundan başka bir şey değildir. 
Yazmadan edemem. Buraya bir uyarı notu bırakalım. Bu kış Avrupa enerji krizi ile uğraşacak. Gazın, akaryakıtın ve diğer enerji türlerinin fiyatları artacak. Üstelik tedarik sıkıntıları da oluşabilir. Bu yüzden tüm dünyada stratejik stok meselesi öne çıktı. Bu bakımdan Kıb-Tek, hemen yıllık ihtiyaç için akaryakıt ihalesine ve stratejik stok işini öne almalıdır. Ülkeye akaryakıt ithal eden iki firmada stratejik stok ile bir yıllık ihtiyacı gözeten tedbirler almaya hükümet tarafından sevk edilmelidir. Bırakın fiyatı, ansızın yakıt da bulamayabiliriz. Tedbir, öncelikli önemdedir.

YORUM EKLE

banner608

banner474