banner564

Meclis

Yeni yasama yılı bugün düzenlenen bir törenle başlayacak. Ve parlamentoda yer alan UBP-CTP-DP-TDP-TKP ve Bağımsız vekillerin son yasama yılı olacak. Zira bu dönemin sonunda seçimler olacak ve 50 milletvekilinin bizce en az yarısı değişmiş olacak.
Hükümet; Türkiye Cumhuriyeti ile imzalanan protokol gereği söz verdiği yasaların yılbaşından önce meclisten geçmesi için yoğun bir mesai harcayacak. Bu süre içinde Hükümete dışardan destek veren Bağımsız vekiller her an yeni bir kriz yaratabilir. Yeni dönemde sancılı bir meclis genel kurulu bekliyor Hükümeti.
Muhalefet; seçimlerin ufukta olduğu bir ortamda, Hükümet ile muhalefetin en sert çarpışacağı bir dönem olacağı kesin gibi. Bu arada muhalefetin de kendi içinde kavga etmesini bu dönem meclis genel kurulunda izleyebiliriz. Zira seçim öncesi muhalefet partileri de birbirlerine sataşacaktır. 
Meclis kürsüsünü son 4 yılda kullanmayan çok sayıda vekilin bu son dönemde kendini seçmenine gösterilmesi adına bolca kürsüye çıktığına hep birlikte şahit olacağız.
Geçmiş yıllarda olduğu gibi en merak edilen şey mecliste vekil koltukların genel kurul sırasında boş kalıp kalmayacağı. Bizce bu son dönemde o koltuklar boş kalmayacak gibi. Zira tüm vekiller şimdi o koltukların değerini daha iyi anlayacakları bir döneme girdi. İşte bu yüzden koltuklar pek boş kalmaz gibi geliyor bize. 

Yenilenen meclis 
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurul Salonu, “Engelsiz Meclis, Meclis Engel Değildir” projesi kapsamında yenilendi. Dün son halinin fotoğrafları basın ile paylaşıldı. Ne yalan söyleyeyim eskisine göre çok daha modern çok daha güzel olmuş yenilenen meclis. Emeği geçen herkesi kutluyoruz. Tepeden tırnağa yenilenen meclis genel kurul salonu için 877 bin TL harcandı. Bu arada hazır yenilenen meclis gündeme gelmiş iken yeni meclis binası için durum ne? Bildiğimiz kadarı ile projesi ve yapılacak yeri rezerve edilmişti. 

Kapalı kutu İskele
Meclisin açılması ile birlikte siyasetin nabzı daha fazla atmaya başlayacak. Hali ile de bize çok ama çok iş düşecek. Bu sayfada bölge bölge, parti parti durum özetleyeceğiz size. 
Bugün küçük bir giriş yapalım ve en doğudan yani İskele’den bahsedelim. UBP’den Nazım Çavuşoğlu, Dr. Hamit Bakırcı ve Önder Sennaroğlu, CTP’den Biray Hamzaoğulları ve DP’den Hüseyin Avkıran Alanlı mecliste. 
5 vekilin önümüzdeki seçimde en az 3’ünün değişmesine bölgede kesin gözü ile bakılıyor. Bölgede yaptığımız sondajlarda çok önemli şeyler öğrendik. Öyleki mevcut vekillerin tümü zorda.
Bölgenin tek bakanı olan Çavuşoğlu’nun bu dönem işi oldukça zor gibi. Meclis başkan yardımcısı Alanlı’nın da aday olmayacağı konuşuluyor. CTP’den UBP’ye geçen Önder Sennaroğlu ise önce aday olmayacağını açıkladı. Sonra oğlu yerine aday olacak denildi. Ama son günlerde yeniden aday olacağı konuşuluyor. Yani Sennaroğlu cephesinde de durum net değil.
CTP’nin bölgedeki tek vekili Biray Hamzaoğulları da sıkıntı içinde. Zira CTP’ye bölgede özellikle TKP ağır bir darbe indirmiş gibi gözüküyor. 

İskele Balık Restaurant
Hazır İskele demiş iken size bir de mekan tavsiye edelim. İskele Balık Restarant. İskele-Boğaz yolu üzerinde deniz kenarında sımsıcak ortamı ile sizleri bekliyor.
Mezeler şahane ama esas güzel olan ise özel soslu kalamar. Ahtapot ve karideste aynı şekilde çok leziz. Meze ve ara sıcaklar çok doyurucu olduğundan ana menüye yani balığa yer ayırmayı unutmayın. 
İskele Balık’ta hafta sonları Kıbrıs’ın ünlü sesi Ayhan Başkal sahne alıyor. Yılların deneyimi ve güzel sesi ile Ayhan Başkal eşliğinde güzel bir gece geçirebilirsiniz İskele Balık Restaurantta. 

MESAJLAR: 
Mustafa AKINCI: Memlekete hoş geldiniz. Torunları gördüğünüze göre, ABD’de Kıbrıs sorununun bir yere gitmeyeceği de belli olduğuna göre artık iç meselelere dönebilirsiniz demi. 
Dr. Sibel SİBER: Yenilenen meclis bugün kapılarını açıyor. Elbet bir iki ufak eksiklik olacaktır ama eskisinden çok daha elverişli hale geldiği ortada. Bakalım nasıl bir yasama yılı olacak, yeni koltuklar yine boş kalacak mı? 
Hüseyin ÖZGÜRGÜN: Seçimlerde daha çok kadın vekilin seçilebilmesi için çalışacağınızı açıkladınız. Acaba genel başkan kontenjanından da kadın adaylar görecek miyiz UBP listelerinde? 
Tufan ERHÜRMAN: Dün Yeşilırmak’ta bir etkinlikte testi oyunu oynarken görülmüşsünüz. Meclisin tam da açıldığı bugün testiyi dün kimin için kırdınız Yeşilırmak’ta. 
Hüseyin Avkıran ALANLI: Bir sonraki seçimlerde aday olmayacağınız yönünde haberler geliyor bölgeden. Hayırdır, ne oldu da böyle bir karar aldınız aniden? 
Dr. Mustafa ARABACIOĞLU: Bir sonraki seçimlerde aday olmayacağınızı sizde yakın çevrenizle paylaşmışsınız. Bunca yıllık siyasi yaşamdan sonra geriye kalan dönemde torunlarla ve avcılık ile ilgilenecekmişsiniz. 
Kutlu EVREN: Cumartesi günü Girne caddelerinde yürürken görmüş vatandaşlar sizi. Akşama kadar sokak sokak dolaşmışsınız Girne’de. Hem yürüyüş yapmışsınız hem de siyaset. 
Dr. Faiz SUCUOĞLU: Lefkoşa Devlet Hastanesinin yenilenmesi için 3 milyon liralık bir kaynak bulmuşsunuz. Ve yılbaşından önce hastaneyi yenileyecekmişsiniz. 
Sadık GARDİYANOĞLU: Son günlerde ülkenin dört bir tarafından yemek davetleri almaya başladığınıza göre işler yolunda demektir. Vatandaş siyasette yeni yüz arıyor yeni dönemde. 
Dr. Remzi GARDİYANOĞLU: Geçen gece SÇHB yönetim kurulu ve bazı üyeler ile yemekte bir araya gelmişsiniz. Yemeğe katılım sonrası hayli morallenmişsiniz ve yakında tüm üyelerle bir araya gelmek için karar almışsınız. 
Nazmiye ÇELEBİ: Görevden alma yazınızı bakan yazdı, başbakan zorda olsa imzaladı ve şimdi Cumhurbaşkanının masasında bekliyor. Bakalım Akıncı sizin kağıdınızı Din İşleri Başkanınki gibi bekletecek mi? Yoksa direk imzalayacak mı? 
Hazar ERGÜÇLÜ: 24. Uluslararası Adana Film Festivali'nde, 'Umut Veren Genç Kadın Oyuncu' dalında ödüle layık görülmeniz hepimizi umutlandırdı. Başarılarınızın artarak devamını diliyoruz. 
Hayri ORCAN: Türkiye Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ’ın sizi örnek göstermesi her halde göğsünüzü kabartmıştır. Demek ki yaptığınız doğru işler Türkiye’den bile görülebiliyor. 
Yalçın KOÇYİĞİT: Girne’de Karaoğlanoğlu çıkışında bir ofis aldığınız ve çok yakında bu ofisi faaliyete sokacağınız yönde haberler geliyor. Hayırdır ofis falan ne iş? 
Ahmet İKİDERELİ: Uyguladığınız sıkı diyet sonrası yazın kilo vermiş ve zayıflamış olarak tamamlıyorsunuz. Bu arada bekar gazetecilerin sayısı da iyice azaldı. Artık bir düğünde siz yapsanız hiç fana olmayacak. 

POLEMİK
 “Kıbrıs’ın normal, bağımsız, koruyucu ve garantilerinin, tek taraflı müdahale hakları ve orduların sonsuza dek kalmasına yönelik anayasal düzenin muhafaza edicilerinin olmayacağı bir devlet olması için, Türkiye’yle görüşmeler yapmaktayız.”
Rum Başkanlık Ofisi Müdürü Mihalis Sofokleus
YORUM EKLE

banner471

banner473