banner564

Milli olmak

 Bağımsız Futbol Federasyonları Konfederasyonu CONIFA’nın Londra’da düzenlediği Dünyası Kupası’nda ikinci olan KKTC Futbol Milli Takımı’nı öncelikle kutlamak gerekiyor.
Ancak mini bir Dünya Kupası niteliğinde olan CONIFA organizasyonundan kupa ile dönen takımımızı sadece “basın açıklaması” veya sosyal medya hesabından paylaşım yaparak kutladık. Bu da bir gerçek. Kimse tura çıkmadı. 
Yenicami şampiyon oldu tura çıktık, Galatasaray şampiyon oldu tura çıktık, Fener’de Ali Koç başkan oldu tura çıktık. 
Peki, ya KKTC Milli Takımı?
Siz hiç elinde KKTC bayrağı ile Dereboyu’nda tura çıkan birilerini gördünüz mü? 
Kimse umursamadı KKTC Milli Takımı’nın kupada ikinci olması ve ülkeye elinde kupa ile gelecek olmasını. Birkaç kişi dışında Ercan’da öyle büyük bir karşılamada olmadı.
İşte aslında tamda sorunumuz bu, 43 yıldır bu devletin bireyleriyiz ama ne hikmet ise bu devleti bir türlü kabul edemedik, kabul ettirilmedik. Cebimizde başka başka kimlikler, pasaportlar, başka takımların taraftarıyız, kendi değerlerimize bir türlü sahip çıkamadık.
Kendi sanatçılarımız kendi sporcularımızın yanında olmadık bir türlü. Ambargoları delen sporcularımızın, kulüplerimizin yanında olmadık. Oysa başta futbol olmak üzere her alanda birçok sporcumuz gerek bireysel gerekse takım olarak Dünya liginde Kıbrıs Türkü’nün gururu oldu. 
Tekerlekli Basketbol takımımızdan tutunda araba yarışlarına kadar birçok sporcumuzun Avrupa’da veya Dünya’da başarıları oldu geçmişte. Hangisinin adını bir sokağa bir caddeye verebildik. 
Yıllardır Kıbrıs sorunun gölgesinde kendi değerlerimize sahip çıkmayı bize öğretmediler, öğrettirmediler. İtilen, hor görülen bir KKTC gerçeği var ortada. Ve biz hala milli olamadık… 

Rum’un İngiliz’den ne farkı var?
Rumlara iade, tazminat ve takas öneren Taşınmaz Mal Komisyonu'nca (TMK), Kıbrıs Rumlarının kurduğu silahlı örgüt EOKA'nın eski üyesi Nikolas Skuridis'e Girne Kozanköy'deki arazisi iade edildi. 
Bu iade kararı ile de tartışmalar başladı. Oysa Rumların Ada’nın Kuzeyinde bıraktıkları mal ve mülklerle ilgili olarak bizzat KKTC tarafından TMK kurulmuş, Avrupa Mahkemeleri de TMK kararlarını tanıyacağını ilan etmişti.
Bugüne kadar onca başvuru değerlendirildi, kimisine malı idede edildi kimisine parası ödendi TMK tarafından. Şimdi bir Rum, geri aldığı malına ev yapmak istiyor diye ortalık ayağa kalkmış durumda.
Oysa kendi malına ev yapmak isteyen ister Rum olsun ister İngiliz KKTC yasaları altında yaşamayı kabul etmiş demektir. Evini yaparken KKTC makamlarından izin aldı, inşaatı KKTC yetkilileri denetleyecek ve onay verecek. 
Bir İngiliz’in bir İsrail’inin yaşadığı şartlar altında yaşayacak gelen Rum’da. Ve bu olay Dünya Basınında ve Dünya kamuoyunda da örnek bir durumu teşkil edecek. KKTC bir devlettir ve bu devletin kuralları altında İngiliz’de Rum’da İsraillide, Türkiyeli de mutlu ve mesut bir şekilde yaşama hakkına sahiptir. 

 
Fırtınalı günlerin adamıydı
Değerli Büyükelçi Türkekul Kurttekin’in vefat haberini büyük bir üzüntüyle öğrendik. 2006’nın son günlerinde Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği görevine atanan Türkekul Kurttekin, iki yıl görev yapmıştı Lefkoşa’da. 
Onun döneminde başta Lokmacı Barikatı, Lefkoşa’ya cami projesi ve görevdeyken merkeze alınması o dönemin en büyük haberleriydi. Basın ile ilişkisi hep iyi olmuştu rahmetli Büyükelçi Türkekul Kurttekin’in. Mekânı cennet olsun. 

MESAJLAR

Dr. Ömer GÜR: Ambulans bozulduğu için yaşamını yitiren vatandaş hakkında ne gibi bir işlem yapmayı düşünüyorsunuz bakanlık olarak. İnsan hayatı bu kadar ucuz olmamalı değil mi? 

Olsan ORAN: Geçitkale’de ibreyi kendi lehinize döndürmeyi başarmışsınız. Ancak son haftalara girdik seçimde, hemen rehavete kapılmayın. 

Yüksel ÇELEBİ: Seçimlere çok az bir süre kala Dikmen Belediyesi'nde bazı ilginç atamaların olduğu haberleri geliyor. Bu konuda kamuoyuna doyurucu bir açıklama yaparsınız artık. 

Ahmet BENLİ: Gönyeli neden akıllı sayaç uygulamasına geçmiyor diye soruyor vatandaş. Son günlerde su borçları silinenler ile bu durumun bir alakası yok değil mi? 

Nidai GÜNGÖRDÜ: Girne’de seçimleri kazanmak üzere olduğunuz yönünde haberler geliyor. Bu arada seçimler için kurduğunuz ekip biraz rehavete kapılmış gibi geliyor. 

İsmail ARTER: Gazimağusa’da tarihi bir fark yaratmak için gecenizi gündüzünüze kattığınız söyleniyor. Bu arada Galiga’nın Kahvesi sabah sizin taraftarların toplanma yeri olmuş. Simit ve çaylar şirkettenmiş. 

Hasan SERTOĞLU: CONIFA’nın Londra’da düzenlediği Dünyası Kupası’nda ikinci olan KKTC Futbol Milli Takımı ile ne kadar gurur duysak azdır. Siz de seçim çalışmalarına ara verip milli takımın yanına gitmişsiniz. 

Candan AVUNDUK: Sanayi Odası yasası değişikliğinin Cumhurbaşkanlığı’nın onayından sonra Resmi Gazete’ de yayınlanarak yürürlüğe girmiş. Eh bir de Sanayi bölgesinin yönetimini de oda olarak devralabilirseniz bu iş tamamdır. 

Teberrüken ULUÇAY: Futbolu seven ve oynayan birisi olarak bugün meclisi açarken KKTC Milli Takımı’nın başarısından herhalde söz edersiniz ve meclis olarak milli takımın başarısını kutlarsınız değil mi? 

Kutlu EVREN: Geçen gece Lefkoşa’ya çıkartma yapmışsınız, Gönyeli ve Lefkoşa belediye başkanları onuruna kalabalık bir gruba iftar yemeği vermişsiniz. Allah kabul etsin. 

Dr. Özdemir BEROVA: Son günlerde Ersin Tatar ve Zorlu Töre’den sonra en çok gezen vekil unvanını elde etmişsiniz. Yerel seçimler öncesi ayak basmadık yer bırakmamışsınız adeta. 

Barbaros ÖZKAPTAN: Yani denize açılıyorsunuz bize haber vermiyorsunuz. Bu arada turnuva öncesi 70 kiloluk dev orkinos ile iyi bir başlangıç yaptınız sezona. 

Cem TOKER: Geçen gece Müjdat Gezen’in sahnesi sonrasında söylediğiniz bazı gerçekler salondaki havayı bir anda buz gibi yapmış. Bazı gerçekleri söylemek gerekiyor değil mi? 

Gürsel UZUN: Kuzu ve keçi beslemekten vaz geçip tavus kuşu beslemeye başlamışsınız. İyi de bize bir kuzu borcunuz vardı geçen seçimlerden, onu ne yapacağız.   

Nihat REYHAN (Cimi): Alsancak’ta listeler havada uçuşuyor ama siz henüz daha bir liste çalışması yapmamışsınız. Liste olmazsa bu iş olmaz, haberiniz olsun, eski ustandan bu konuda bazı fikirler alabilirsiniz. 

 POLEMİX
 “Mevcut kolej giriş sınav sistemi, eğitim sistemi içerisinde ve okullarda yarattığı sorunlar yanında önemli sosyal ve ekonomik sorunları da beraberinde getirmektedir. Sosyal ve ekonomik olarak farklı sınıfta olan öğrenciler arasında yaratılan fırsat eşitsizliği ciddi bir toplumsal sorunumuzdur.”
KTÖS Eğitim Sekreteri Yardımcısı Süleyman Gelener

YORUM EKLE

banner608

banner474