banner564

Minerallerin cilde faydaları

Doğal cilt bakım süreci aslında tahmin ettiğimizden çok daha zor ve karmaşık. Doğru beslenmek, yeterli miktarda sıvı tüketmek, cilt için doğru içerikli ürünleri bulmak ve etkili reçeteleri oluşturmak gibi.
Doğal cilt bakımı sürecinde özellikle mineraller en büyük yardımcılarımızdır. Su tüketiminin bu aşamadaki önemi, gerçek bir mineral deposu olmasından kaynaklanır. Ancak, güvenmediğimiz için içemediğimiz şebeke suları ve temizlenirken içerdiği minerallerin önemli bir kısmını kaybeden arıtma sularından ihtiyaç duyduğumuz mineralleri alamıyoruz.
Bu nedenle, özellikle vücudumuzda eksik kalan vitamin ve minerallere göre beslenmek için düzenli kan testleri yaptırarak eksik olanı tespit etmemiz gerekir.
Cildimiz normal fonksiyonlarını yerine getirmek için (sağlıklı bir renk, hücre yenilenmesi ve sebum dengesi gibi) bazı minerallere ihtiyaç duyar. İşte cildin ihtiyaç duyduğu başlıca mineraller:
Çinko 
Cildin canlı ve sağlıklı görünmesini sağlar. Özellikle çevre faktörlerinin cilt üzerinde oluşturduğu olumsuz etkilerle savaşır. Kolajen üretiminin azalmasıyla cilt, gençliğini, elastikiyetini ve kendini hızlı yenileyebilme özelliğini yitirir. Çinko bu konuda cildi destekler ve hücre yenilenmesini hızlandırarak, cilt üzerinde oluşan lekeleri tedavi etmeye çalışır. Kırışıklıkların görünümünün azalmasını ve yeni kırışıklıkların oluşmasını engellemeyi hedefler.
Aynı zamanda çinko, kan şekerini düzenleyip, metabolizma hızını arttırarak, bakteri oluşumunu ve sağlıksız cilt görünümünü engeller. Antioksidan içeriği sayesinde güneşin zararlı UV ışınlarının cilt yüzeyinde oluşturacağı deformasyonları engellerken, anti-enflamatuar etkisi ile de akne, egzama ve roza gibi cilt hastalıklarının etkilerini ve görülme sıklığını azaltır.
Çinko içeren besinler: İstiridye, kırmızı et, kümes hayvanları, yengeç ve ıstakoz gibi deniz mahsulleri, zenginleştirilmiş kahvaltılık gevrekler, fasulye, fındık, kepekli tahıllar, süt ürünler.

Sülfür 
Özellikli yağlı ve hassas ciltlerin en önemli yardımcısıdır. Sülfür, kolajen ve keratin üretimine katkı sağlaması nedeniyle cildin, saçların ve tırnakların güçlenip yenilenmesinde önemli rol oynar. Aynı zamanda, yenileyici özelliğinden dolayı akne problemi ve leke izlerine de çözüm oluşturur.
Sülfür içeren besinler: Yumurta, kemik iliği, soğan, sarımsak, pırasa, karnabahar, brokoli, Brüksel lahanası, susam, kereviz, kuşkonmaz, rezene.

Silica 
Silikon olarak da adlandırılan Silica minerali, genç ve sağlıklı bir cilt için olmazsa olmaz. Cilt elastikiyetini arttırırken, kırışıklık görünümünün azalmasını sağlar. Yaştan kaynaklı olarak cilt yüzeyinde oluşan hasarları ve yıpranmış görünümü düzeltmeye yardımcı olur.
Silica içeren besinler: Elma, tahıllar, lahana, fındık, havuç, soğan, salatalık, bal kabağı, balık, yulaf, badem, portakal.

Selenyum
Çok güçlü bir antioksidandır ve sağlık için gerekli hormonların üretimine katkı sağlar. Özellikle yağlı ciltlerin, tıkalı gözenekler ve savaşmakta zorlandığı bakteriler ile başa çıkarak akne problemlerinin ortadan kalkmasını sağlar. Aynı zamanda, beyaz kan hücrelerinin üretimini destekler ve kandaki enfeksiyonel bakteriler ile savaşır. Bu sayede özellikle deri kanseri riskini önemli ölçüde azaltır.
Selenyum içeren besinler: Brezilya kestanesi, ay çekirdeği, balık, hindi eti, göğüs tavuk eti, kırmızı et, istiridye, yumurta, tahıllar, sarımsak, esmer pirinç, mantar yulaf ve soğan.
Bakır 
Cildi temizler ve yeniler. Cilt elastikiyetine ve şekillenmesine destek olur. Bakır, vücudun temel minerallerinden biri olduğu için hem cilt hem de bütün hücreler için düzenli olarak en uygun seviyede tutulması gerekir. Özellikle bazı inanışlara göre bakır bardakta su içmek, suyu pozitif elektrik ile yükleyip bakır açısından zenginleştireceği için, vücudun ihtiyaç duyduğu kaynağı sağlanmasına olanak verir. Ayrıca bakır bardak veya sürahide bekletilen su hiçbir zaman bozulmaz ve tüketilene kadar tazeliğini korumaya devam eder.
Bakır içeren besinler: Sarımsak, portakal, pancar, pekmez, brokoli, deniz ürünleri, fasulye, kepekli tahıllar, soya unu, buğday kepeği, badem, avocado, arpa, sarımsak, fındık, yulaf, şeker pekmezi, mercimek, zeytin, kuzu ciğeri, bezelye, keçi peyniri.

Magnezyum
Cilt için gerekli nem seviyesinin sabit tutulmasına yardımcı olur. Cildin su tutabilme kabiliyetini arttırır.
Magnezyum içeren besinler: Yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, pazı), kuruyemiş, tohumlar (kaju, susam, kabak- ay çekirdeği), baklagiller (nohut, mercimek, barbunya, kuru fasulye), sebzeler (brokoli, taze fasulye, enginar, pırasa), deniz ürünleri (somon, uskumru, karides), bitter çikolata, Hindistan cevizi, meyveler (muz, çilek, incir), bazı baharatlar (kimyon, karanfil), domates, rezene.

Manganez
Kan dolaşım hızını arttırıp, gerekli oksijen transferinin yapılmasına katkı sağlaması nedeniyle cilt sağlığı ve güzelliği için önemli bir mineraldir. Aynı zamanda manganez, kolajen üretimine katkı sağlayan enzimleri aktive ettiği için, cilt gençliğine destek olurken, cilde elastikiyet ve canlılık kazandırır. Kandaki oksijen miktarının artmasına destek olduğu için de cilde parlak ve sağlıklı bir renk ve görünüm sağlar.
Mineralleri, cilt sağlığınız için kullanmanın en etkili yöntemi tabii ki beslenme düzeninize eklemenizdir. Ancak, ilave olarak kullandığınız güzellik ürünlerinin içeriklerini inceleyerek özellikle olmasını istediğiniz mineral içerikli ürünlerle değiştirebilir, mineral bakımından zengin doğal malzemeleri belirleyip, evde oranlarından ve güvenirliğinden emin olduğunuz reçeteler hazırlayıp uygulayabilirsiniz.
Manganez içeren besinler: Manganez sağlığını korumak için, manganez içeren besinlerden yararlanmalıdır. Neyse ki, manganez, meyve ve sebzeler olmak üzere, özellikle doğal kaynaklarda bol miktarda bulunur. Fındık, tohumlar, avokado, ananas, deniz yosunu, kuru üzüm, ıspanak, brokoli, fasulye, tüm tahıllar, yumurta sarısı, bezelye, portakal, ıspanak ve diğer yeşil yapraklı sebzelerde bol miktarda bulunur.

YORUM EKLE

banner471

banner473